shareit

Мауро Моранди – скромният пазител на остров Будели цели 32 години

| от |

Наричат Мауро Моранди италианският Робинзон Крузо. Преди да бъде наричан така, същият работи като учител по физическо възпитание в Модена и се радва на много спокоен и добър живот, но той самият имал малко по-различни планове. Мауро мечтаел да пътува в открито море и още през 1989 г. тегли значителна сума от своите спестявания и се отправя на път, но не подозира, че експедицията му ще бъде прекъсната на далечни остров Будели, близо до бреговете на Сардиния. Всеки друг би бедствал и би страдал за  цивилизацията, но Моранди няма никакви проблеми, толкова много му харесва дестинацията, че предпочита да се обяви за първи кмет на необитаемата  зона и да остане да живее там.

Впрочем италианецът остава там  до своята 81-годишнина, когато обаче е помолен да напусне, защото според закона е прието да се направи космическа обсерватория. В последните няколко години жителят продължава да търси вариант да остане, а Италия го нарича „Робинзон Крузо“. За съжаление се оказва, че след 32 години живот, той няма къде да отиде. Споделя, че е постигнал абсолютно  всичко сам и не е честно хора, които решават да променят плановете и статута на острова, да започнат да се разпореждат с неговия живот. Всичко започва за него на 49-годишна възраст, когато напуска работата и тръгва с малко корабче да обикаля света.

Не успява да напусне дори Средиземно море, когато  е изхвърлен на малък остров с няколко квадрата площ. Бързата обиколка му подсказва, че е единствен обитател и след като точно това е търсил, Моранди започва да строи къща, лови риба и в последствие попада на изоставен бункер от Втората Световна война, оказващ  се прекрасен заслон при по-големите жеги. Колкото повече време прекарвал, толкова по-често започнал  да приема това място като много специално и нямал никакво намерение да го дава на непознати хора, започва да гони и хората от така наречения розов плаж, защото туристите идвали, изхвърляли своите боклуци и след това бягали обратно. След като самият той е един от активните обитатели, чисти малкия остров, стреми се да пази природата и изпълнява всички функции, които един служител на парк ще използва.

141874278_103924108371862_4006013031578414638_n

Снимка: Facebook

През 2015 г. държавата решава да използва тази територия и функциите на Моранди са прекратени. Единственият обитател на острова не спира да моли да остане на тази територия, като обещава да следва всички изисквания, но с условието да остане на острова, въпреки това няма да бъде допуснат, макар и неговата работа да е безупречна в последните няколко години. Обещава да продължи да брани розовият коралов бряг, да държи туристите по-далече от застрашените видове и просто да пази природата, но дори това няма как да отговори. След промените е очевидно, че старецът не пречи на никого, но просто неговите функции ще бъдат заети от други хора. Направена е дори и онлайн петиция, където мнозина изразяват своето недоволство и да изискват запазването на господина, като броят е приблизително 72 000 души.

Проблемът е, че когато прекарате толкова време на една точка, накрая е трудно да повярвате, че има и друга локация, а и дългото време в самото се е отразило достатъчно върху психиката на мъжа. След като започва работа, организацията позволява на Моранди да вземе най-ценното и да си тръгне. За негова голяма радост, съседният остров Ла Мадалена е свободен и най-вероятно ще се засели там, след като там също няма никаква популация. Надеждата му е властите да бъдат доволни от настоящия остров и да не проявяват апетити в следващите 30 години и за другия, макар и италианският авантюрист да е сигурен, че най-вероятно няма да му се наложи да се притеснява, особено след като няма за какво да се притеснява.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Мауро Моранди – скромният пазител на остров Будели цели 32 години

Повече информация Виж всички