Кръвната ви група може да се промени

| от |

В някакъв момент от живота си вероятно сте научили кръвната си група, след което сте я забравили и сега предполагате, че сте най-често срещаната – О. Но дори и да я помните, в много редки случаи тя може да се промени.

Понякога промяната може да е временна. Хората с редки кръвни групи могат да получат кръвопреливане от донор с О-отрицателна кръв, понякога наричана „универсална донорска“.

„Пациент с АВ може да получи достатъчно единици кръв от група О по време на кръвопреливане, така че почти всички негови червени кръвни клетки да се определят като група О“, обяснява Институтът ни за кръв. „В рамките на няколко месеца костният мозък на пациента би трябвало по естествен начин да замени прелятата кръв с оригиналната му кръвна група.“

Така стигаме до трансплантацията на костен мозък. Червените кръвни телца се произвеждат в костния мозък и ако се подложите на трансплантация от донор с различен тип, собствената ви кръвна група ще се промени. Това, разбира се, има практически последици за медицинските ви грижи.

„Ако сте получили стволови клетки от донор, той може да има различна кръвна група от вашата“, обяснява на сайта на болница в Мичиган. „Техникът от кръвната банка ще ви предостави идентификационна карта с вашата настояща кръвна група и кръвната група на донора. За да оценим промяната на групата, ще правим чести изследвания по време на престоя ви. Това ще ви помогне да се подготвите за бъдещи кръвопреливания. Преобразуването на кръвната ви група ще отнеме приблизително една година“.

Възможно е също така, макар и по-рядко, временно да изглежда, че имате различна кръвна група в резултат на бактериална инфекция. Известен като „феномен на придобитата В“, той засяга само хора с кръвна група А и обикновено се случва на пациенти със сепсис, рак на дебелото черво или запушени черва.

„Придобитата В е специална ситуация, която възниква, когато пациент от група А по време на инфекция, когато някои грам-отрицателни бактерии отделят ензими, които могат да модифицират А антигена на повърхността на РБК, който е N-ацетил-D-галактозамин до D-галактозамин, който наподобява D-галактоза (В антиген) и ще реагира кръстосано с анти-В реагенти“, се обяснява в преглед на феномена. „Този феномен ще отшуми, след като пациентът се възстанови.“

И така, макар че повечето от нас ще имат една и съща кръвна група през целия си живот, при определени обстоятелства е възможно тя да се промени. За щастие това не е някаква мистерия.

 
 
Коментарите са изключени за Кръвната ви група може да се промени

Повече информация Виж всички