Колко далеч могат да чуват сините китове

| от |

Сините китове обикновено са доста самотни същества. Въпреки това в крайна сметка им се налага да разговарят помежду си, особено когато става въпрос за намиране на група, с която да мигрират, или на партньорка, с която да създадат огромните си деца.

За целта сините китове могат да чуват звуци, издавани от други китове, на разстояние до 1600 км. при добри условия. Това е приблизително същото, както ако се намирате в София, да чуете някой как ви вика от Барселона, Копенхаген или Франкфурт.

Разбира се, звукът се разпространява по-бързо и по-далеч във водата, отколкото във въздуха, но вероятно помага и фактът, че сините китове са сред най-гръмогласните животни, ако не и най-гръмогласните. Някои източници твърдят, че тази титла принадлежи на кашалотите, но те издават 230-децибеловите си звуци на кратки разстояния, така че не всички ги отчитат. Сините китове, от друга страна, могат да достигнат 188 децибела – което е по-силно от звука на реактивен двигател при излитане, обикновено между 125 и 155 децибела.

За щастие (или при някои по-безразсъдни хора – за жалост) звуците на синия кит се издават в инфразвуковия диапазон, който е твърде нисък, за да можем да го чуем.

Mysticeti

6 вида от подразред Беззъби китове

Скорошно проучване установи, че беззъбите китове – подразред от 16 вида, към които принадлежат сините китове – са развили уникални структури, за да могат да издават такива нискочестотни звуци.

В човешкия ларинкс гласните струни са прикрепени към чифт малки, пирамидални хрущяли, наречени аритеноиди, които им позволяват да се движат. При китоподобните обаче те са двойка удължени цилиндри, които се сливат помежду си и образуват U-образна форма като обхващат почти цялата дължина на ларинкса.

„Вероятно това се прави, за да се поддържат твърдо отворени дихателни пътища, когато трябва да се движат огромни количества въздух навътре и навън по време на експлозивното дишане на повърхността“, обяснява авторът на изследването професор Текумсех Фич в изявление. „Установихме, че тази U-образна структура се притиска към голяма мастна възглавница от вътрешната страна на ларинкса. Когато китовете изтласкват въздуха от белите си дробове покрай тази възглавница, тя започва да вибрира и това генерира много нискочестотни подводни звуци“, допълва съавторът професор Коен Елеманс.

 
 
Коментарите са изключени за Колко далеч могат да чуват сините китове

Повече информация Виж всички