shareit

Кой метеоритен дъжд изпуснахте и кой предстои в календара

| от |

Почитателите на космоса най-вероятно са станали по-рано тази сутрин, за да се насладят на един от най-красивите метеорни дъждове. Причината е, че точно в този времеви интервал ставаме свидетели на метеорния дъжд на Ориониди и според мнозина, той продължава да е една от най-впечатляващите гледки. Ще се наложи да изчакаме за другият интересен феномен – Халеевата комета, която обикаля земята веднъж на около 76 години. Благодарение на нейното преминаване и нагряването от слънцето, следите по-късно се превръщат в метеори, които мнозина очакват с особен интерес.

Първият метеорен дъжд от тази комета е познат още като Ета Акварид и се случва около май. През есента ставаме свидетели на втори спомен от въпросната комета. Орион е избран за главен герой, след като в неговият времеви период започват да се забелязват най-ясно. Истината е, че самите метеори са много по-близо до планетата, отколкото самото съзвездие, но няма да изпадаме в такива подробности. Ориониди се проявява във времевия интервал между 2 октомври и 7 ноември. Тази година учените изчислиха, че пикът ще се наблюдава много рано сутринта на 21 октомври, но реално може да се наблюдава и през нощта на 20 октомври.

Тогава учените смятат, че ще има най-висок брой на прелитащи тела над нощното небе, освен това луната не е успяла да достигне своето пълно сияние, за да може да развали красотата от предстоящата космическа заря. Смята се, че точно този метеорен дъжд се класифицира като един от най-красивите, на които можем да станем свидетели. Това е и причината да се наблюдава засилен интерес към телескопите.

Американското общество за изследване на метеори описва Орионидис като „средно-силен“ метеоритен дъжд и в обикновена година ще забележим между 10 и 20 проблясвания в небето за час. Някои от орионидите ще бъдат толкова малки, че в небето ще могат да бъдат забелязани като малки петънца от пясък. Дори и като такива, не трябва да забравяме, че те са се откъснали от Халеевата комета, която се движи със скорост от 238 хиляди км/ч. Запазвайки своята инерция, те горят изключително светло и ярко. Останките най-често се движат със скорост от 66 км/с. Обърнете внимание, че говорим за секунда.

Учените посочват, че най-доброто време за наблюдаване на Орионидите е около 2 часа преди изгрева. Тогава небето е все още тъмно, докато Орион е високо над нас. Това е и времето, в което повечето учени от NASA калибрират своите системи. Най-упоритите зрители ще имат възможност да наблюдават дори метеори със сияещи опашки, които често оставят след себе си фрагмети, изкривяващи се в най-различни форми до изгаряне. Точно тези остават в небето в рамките на няколко минути.

Ако все пак искате да се насладите на силен метеорен дъжд, обърнете внимание на годишния Геминидс метеорен дъжд, който тази година е насрочен между 14 и 15 декември. Със сигурност времето няма да е едно от най-приветливите, но пък там се очакват между 60 и 80 метеора на час. Гарантирано е, че ще видите поне един от тях. Не забравяйте, че в телескопите могат да помогнат, но освен тях ще трябва да изберете и локация без светлинно замърсяване. Градът със сигурност не може да се смята за най-доброто място, особено при наличието на толкова много нощни светлини. Класацията показва, че едно от най-тъмните места в света носи името Дой Чанг Дао или „градът на звездите“.

Той продължава да се смята за едно от най-тъмните градчета в света, където жителите са задължени след 8 часа вечерта да гасят всички реклами и светлини, за да може звездите да разкрият своя пълен потенциал. В близост има и планина, която е отворена за посетители от ноември до началото на март. Според редица звездобройци, това е истинското място за наблюдаване на нощното небе. Освен това не трябва да забравяме, че тайландците са избрали най-точното време за провеждането на екскурзии. Градът се бори няколко години, за да успее да влезе в тази специална класация.

 
 
Коментарите са изключени за Кой метеоритен дъжд изпуснахте и кой предстои в календара

Повече информация Виж всички