shareit

Когато бобът беше афродизиак

| от |

„Лондонският рогоносец“, балада, публикувана между 1685 и 1688 г., описва мъж, който се оттегля от „остроумната си съпруга“, за да „види славата“ в армията, в кампания в Хънслоу Хийт. При завръщането си, без да знае, че съпругата му е изневерила, той е отрупан с внимание:

Когато се прибра, тя го нацелува,
и му сипа суит пос,
както и кудъл,
защото те затоплят и загряват Кръвта.
Такива неща ще създадат желание,
И ще запалят огъня на Купидон;
Тези неща го накараха да целуне жена си,
И да я нарича Любов и живот.

Виновната съпруга храни рогоносеца си с лакомства, за да „разпали огъня на Купидон“, за да го влюби отново в себе си и дори да го направи по-привлекателен в сексуално отношение. Но най-интересен е нейният избор на храни: разнообразната гама от предполагаеми афродизиаци в ранната модерна Англия.

Кудъл – топла напитка от овесена каша, смесена с вино или бира и подсладена или подправена – се смята, че възбужда, както и суит поса – друга леко алкохолна напитка. Но гамата от афродизиаци включва и няколко изненади.

Заедно с растенията от кухненската градина като пащърнак, моркови и коприва, подправки като канела, анасоново семе и кориандър, са високо в списъка. Също и птиците като фазани и врабчета, както и гениталиите на животни – пениса и тестисите на бикове, глигани и елени.

И все пак, може би най-изненадващо е убеждението, че метеоризиращите храни като боб и варива повишават либидото.

За ранните модерни мъже и жени обаче тези храни са нещо повече от сексуален стимул. На тях се гледа и като на лекарство за безплодие, а не просто като стимуланти за увеличаване на възбудата.

Това разбиране се основава на медицинската идея, че сексуалното желание и удоволствие са от основно значение за плодовитостта – без тях едва ли ще настъпи зачеване, не на последно място, защото мъжете и жените са по-малко склонни да сношават. Както твърди ранният хирург и медицински писател от началото на 18 век Джон Мартен: „Всемогъщият Бог е дарил всеки пол с естествени инстинкти, подтиквайки ги да ги използват с желание, за да продължат вида като създадат нови същества, които да заемат мястото на онези, които ги няма; без което, кое разумно създание би се насладило на толкова мръсно, толкова презрително и долно нещо, каквото е половия акт?“

 

Смята се, че афродизиаците действат по няколко различни начина. Те могат да затоплят тялото; могат да осигурят материал за производството на семена (сперма); и могат да осигурят сол, за да направят семето по-потентно. За бобът и другите метеоритни храни се смята, че засягат предимно мъжете и функционират чрез създаване на вятър и надуване на тялото.

Ангус Макларън, историк на репродукцията, отбелязва, че в ранния модерен период на мъжете често се препоръчват метеоритни храни като ябълки, за да стимулират похотта. Одри Екълс в работата си по акушерството и гинекологията на Тюдор и Стюарт ги определя като категория стимуланти, известни като „ветровито месо“.

Медицински автори от тази ера обясняват, че ерекцията на мъжките гениталии е причинена от комбинация от фактори: кръв, въображение, мускули, натиск, семена и вятър. Книгата на Хелкиа Крук от 1616 г., „Микрокосмография: Описание на Тялото на Мъжа“, ярко се позовава на ролята на кръвта, духовете и вятъра в този процес: „Когато, както при венерен апетит, кръвта и духовете наистина се събират извън вените и артериите, членът е сякаш вътрешно изпълнена с вятър.“

Въпреки че Крук използва вятъра като метафора за биологичните процеси, протичащи по време на възбуда, той също отбелязва по-късно в своя трактат, че „ефективната причина за ерекция е топлината, духовете и вятърът, които запълват и разширяват“ кухите части на пениса . Медицинските писатели са съгласни, че храните, които произвеждат газове в тялото, позволяват на мъжете да получат и поддържат ерекция.

Това е важно не само за самия акт, но и за осигуряване на забременяването. Медицината обяснява, че мъжките семена са мощни и плодородни, тъй като са горещи, както и духовни и солени. Топлината на семето се поддържа по време на полов акт, тъй като то е в тялото на мъжа, докато не бъде поставено директно в утробата.

Както пише в медицинската книга на Алесандро Масария за жените от началото на 17 век: „Друга причина за безплодие, поради дефекта на пениса, е неговата прекалена слабост и нежност, така че той не е достатъчно силно издигнат, за да инжектира семето в утробата; защото силата и сковаността на пениса довеждат до зачеването, поради насилственото инжектиране на човешкото семе в утробата.“

С други думи, повече вятър означава по-твърда ерекция, по-директно поставяне на семената и по-голям шанс за зачеване.

 
 
Коментарите са изключени за Когато бобът беше афродизиак

Повече информация Виж всички