shareit

Какво всъщност са популярните Ел Ниньо и Ла Ниня

| от |

Южното колебание Ел Ниньо разкрива как моделът на климатичните колебания в Тихия океан има глобално въздействие върху света – от моделите на вятъра, температурата и валежите до интензивността на сезоните на ураганите и дори разпределението на рибата в моретата.

Трудно е да се подцени значението на Ниньо за нашата планета – а през 2023 г. то е още по-важно, тъй като се прогнозира да се завърне.

По земята все още се усещат продължителните въздействия на Ла Ниня, която дойде през септември 2020 г. Това обаче предстои да се промени през 2023 г., когато Ел Ниньо ще поеме нещата, както споменахме, което пък според мнозина може да доведе до поредица от безпрецедентни горещи вълни. Въздействието му всъщност може да бъде толкова значително, че да станем свидетели на някои от най-горещите метеорологични условия, откато се води статистика, и в резултат потенциално да наклоним средните глобални температури над 1,5°C спрямо прединдустриалните нива, което е ключов момент за климатичната криза.

Ето как работи всичко: Обикновено в Тихия океан ветровете духат на запад по екватора, доставяйки топъл дъжд от Южна Америка към Азия. За да „замени“ тази топла вода, студената вода се издига от дълбините на Тихия океан към повърхността. В епизодите на Ел Ниньо и Ла Ниня обаче това състояние на събитията е нарушено.

Как Ел Ниньо влияе върху времето в Северна Америка.

Какво е Ел Ниньо?

По време на Ел Ниньо ветровете по екватора са по-слаби и топлата вода се изтласква обратно на изток към западния бряг на Америка. В резултат на това по-малко количество студена вода се издига към повърхността.

Въздействието на тази температурна промяна е дълбоко. По-топлите води карат тихоокеанските струйни течения да се движи на юг и да се разширява, причинявайки по-сухо и по-топло време по северните части на САЩ и Канада, но по-влажно време в южните щати.

В Атлантическия океан Ел Ниньо всъщност отслабва сезона на ураганите, като същевременно засилва активността им в централните и източните басейни на Тихия океан.

В Африка подхранва увеличените валежи в Източна Африка, като същевременно причинява намалени валежи в Южна Африка, Западна Африка и части от района на Сахара.

По-топлата вода оказва влияние и върху морския живот. По време на Ел Ниньо от дълбините на Тихия океан се издига по-малко богата на хранителни вещества вода, което води до по-малко фитопланктон за поддържане на екосистемата. В резултат на това е известно, че рибите умират или мигрират другаде.

Ел Ниньо се обявява, когато температурата на морето в тропическата част на източния Тихи океан се повиши с 0,5°C над средната.

Ел Ниньо означава „момчето“ на испански. Смята се, че първоначално се е наричал „Ел Ниньо де Навидад“ преди векове, когато перуанските рибари са нарекли метеорологичния феномен на новородения Христос. Ел Ниньо често може да достигне своя връх някъде през декември.

Как Ла Ниня влияе върху времето в Северна Америка

Какво е Ла Ниня?

Лесно е да си представим Ел Ниньо и Ла Ниня като двете страни на една и съща монета, като ин и ян. Ако Ниньо е „топлата фаза“, Ниня е „студената“.

По време на Ла Ниня, което на испански означава „момичето“, западните ветрове в Тихия океан около екватора са дори по-силни от обикновено, карайки повече топла вода към Азия. След спада на температурите на повърхността, по-студена, богата на хранителни вещества вода се издига от океанските дълбини по западното крайбрежие на Америка.

Студените води в Тихия океан тласкат струйните течения на север, което води до по-сухо време в южната част на САЩ, но много по-влажно и по-студено време в северозападната част на Тихия океан и Канада. Виждаме също по-топли зимни температури на юг по време на Ла Ниня и по-ниски температури от нормалното на север.

Ла Ниня може допълнително да доведе и до по-малко тежък сезон на ураганите в Тихия океан, но пък подхранва по-тежък сезон на ураганите над Атлантическия океан. Можем също да очакваме да видим по-сухи условия в Източна Африка, както и по-влажно време в Австралия и части от Югоизточна Азия.

Колко време обикновено продължават Ел Ниньо и Ла Ниня?

Събитията Ел Ниньо и Ла Ниня възникват средно на всеки 2 до 7 години и обикновено продължават 9 до 12 месеца, въпреки че могат да продължат много по-дълго, както виждаме в последно време.

И двете са склонни да се развиват през пролетта (от март до юни) и да достигнат своя пиков интензитет през късната есен или зимата (от ноември до февруари), преди да изчезнат през пролетта или началото на лятото (от март до юни).

Като се има предвид сложността им, все още не е сигурно как ще се повлияят от изменението на климата. Учените са изследвали научно честотата на двете колебания едва през последните десетилетия, така че все още няма много данни, които да се използват.

Въпреки това има известни доказателства, че затоплящите се температури благоприятстват появата на Ла Ниня, тъй като когато е по-топло над Тихия океан, западните пасати към Азия се подхранват, което пък стимулира тази страна на цикъла.

 
 
Коментарите са изключени за Какво всъщност са популярните Ел Ниньо и Ла Ниня

Повече информация Виж всички