Какво всъщност означава човек да „умре от старост“

| от |

Думите „умиране от старост“ със сигурност не са много пояснителни и лесно могат да накарат хората да се запитат каква в крайна сметка е биологичната причина за смъртта.

Този въпрос бе повдигнат на дневен ред и с неотдавнашната смърт на кралица Елизабет II, след като в смъртния й акт бе вписана „старостта“ като причина за нейната кончина.

Та какво означава да умреш от старост?

Технически няма такова нещо като умиране от старост; това е термин, който често се използва за обобщаване на нечия смърт, която може да се дължи на редица причини и фактори.

В Обединеното кралство конкретно смъртта от старост се използва във връзка с термина „слабост“. Описването на причината за смъртта по този начин е нещо, което има дълга история – всъщност през 19-ти век се е използвало за хора, които са починали внезапно или са били „намерени мъртви“.

В днешно време във Великобритания обаче вече има строги насоки и ограничения, които диктуват кога може да се постави този термин в смъртния акт. Например, лекарят трябва да е наблюдавал влошаване на здравето на пациента, да се е грижил лично за лицето в продължение на дълъг период от време, да не е наясно с друго заболяване, причинило смъртта, и да няма причина смъртта да бъде докладвана на следовател.

Често има други поводи, които могат да се поставят в свидетелството, които по-добре описват причината за смъртта. Например в Англия и Уелс водещите причини за смърт през 2021 г. са били COVID-19, деменцията и болестта на Алцхаймер. Междувременно Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ казва, че водещите причини за смърт при американци на възраст 65 и повече години са сърдечни заболявания, рак и COVID-19.

С напредването на възрастта на човек някои често срещани проблеми могат да го засегнат повече, когато имунната му система вече е в упадък и клетките не могат да се възстановят толкова лесно. Така че някои заболявания, които по-млад и по-здрав човек може да пребори, могат да доведат до смърт при по-възрастен. Например, ако възрастният падне случайно и след това отиде в болница, за да бъде прегледан, той може да хване пневмония от тази среда, която в крайна сметка може да доведе до смъртта му.

Умирането от старост може също да се използва за описание на смъртта на възрастен човек, която настъпва през нощта, вероятно поради спиране на сърцето в съня му.

Има някои признаци, които могат да подскажат дали човек е към края на живота си. Те включват:

  • Спи повече – поради ниските нива на енергия
  • Тревожност и депресия – хората може да започнат да се страхуват за себе си или за онези, които ще изоставят
  • Апетит и промени в храносмилането – храносмилането и метаболизмът могат да се забавят, което води до липса на жажда и апетит
  • Промяна на жизнените показатели – по-слабото кръвообращение може да направи външните крайници студени на допир, което пък може да причини петна по кожата, когато тя стане тъмносиня или лилава
  • Сензорни промени – влошаване на зрението и понякога заблуди, халюцинации и илюзии
  • Объркване – човек може да бъде объркан и да изпитва трудности при разпознаването на ключова информация като дати, хора или места
  • Инконтиненция (слабост на пикочния мехур) – червата и пикочния мехур може да станат по-трудни за контролиране, а бъбречната недостатъчност може да доведе до по-тъмен и по-концентриран цвят на урината
  • Загуба на съзнание – човекът може трудно да се събужда като така може да изглежда, че не реагира, а очите му да изглеждат стъклени
  • Промени в дишането – дишането може да стане плитко и бавно и може да се появи течност в гърлото, след като мускулите се отпуснат, което може да доведе до „хриптене“, тъй като човекът е твърде слаб, за да го изчисти чрез кашляне

Смъртта от проблеми, свързани с възрастта, става все по-често срещана. От 1800 г. насам глобалната продължителност на живота се увеличава и сега се очаква хората да живеят повече от два пъти по-дълго от нашите предци в някои части на света – поради напредъка на медицината и хигиената.

Въпреки това, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, очакваната продължителност на живота е намаляла през 2020-2021 г. до най-ниските си нива от 1996 г. насам. Този спад до голяма степен се дължи на пандемията COVID-19, която от своя страна до голяма степен отшумя.

 
 
Коментарите са изключени за Какво всъщност означава човек да „умре от старост“

Повече информация Виж всички