Какво се случва с тялото ни, когато прегрее?

| от |

Топлината, която в момента обхваща части от САЩ, е едва малка част от поредицата горещини, обхванали региони по цялото земно кълбо, а с тази тенденция заплахгата на свързаните с топлината заболявания става твърде реална.

Екстремните горещини причиняват проблеми не само в животинския свят, но и за хората; както знаем, неотдавнашният пек причини смъртни случаи в Европа, Индия и Саудитска Арабия.

Един от начините, по които човешкото тяло се опитва да се справи с високата температура, е потенето – но какво се случва, когато то не е достатъчно?

„Хората често говорят за топлинното изтощение и топлинния удар, сякаш това са отделни неща. Но те съществуват в един спектър – от не толкова сериозен до направо животозастрашаващ спешен случай“, обяснява д-р Томас Уотърс, лекар по спешна медицина.

Топлинното изтощение се намира някъде по средата – въпреки че може да премине в по-опасния топлинен удар, ако не се предприемат действия.

Основният му първоначален признак е прекомерното изпотяване – последен опит за охлаждане на тялото чрез изпаряване на потта от кожата. Този процес се предизвиква от хипоталамуса като чрез нервната система той изпраща сигнали до потните жлези, които реагират с увеличаване производството на пот.

Но при топлинно изтощение това не е достатъчно, за да се запази прохладата на тялото, и неговата основна температура може да достигне между 38,3 и 40 °C. На този етап на изпотяване също така става трудно да се заместят всички изгубени течности и електролити, което може да доведе до дехидратация и някои от другите симптоми на заболяването.

Например организмът се нуждае от минерали като натрий и калий за изпращане на нервни сигнали, правилна мускулна функция и поддържане на баланса на течностите и обема на кръвта. Ако тези важни електролити не бъдат заменени, това може да доведе до повишена сърдечна честота в опит да се компенсира намаленият обем на кръвта, мускулни крампи, замаяност и слабост.

Гаденето и повръщането също могат да бъдат симптоми на топлинно изтощение, тъй като подобно на изпотяването това е начин да се освободим от нещо в тялото, което задържа топлина. „Това не само са признаци на топлинно изтощение, но и могат да затруднят възстановяването от него, когато се опитвате да се рехидратирате“, казва Исабел Валдес, лекарски асистент и доцент по обща вътрешна медицина.

Ако състоянието не се лекува или организмът не успее да се охлади в рамките на 30 минути, то може да прерасне в топлинен удар и да застраши живота. В този момент организмът вече не е в състояние да контролира температурата си, която така може бързо да се повиши до над 40°C.

„Клинично топлинният удар се характеризира с дисфункция на централната нервна система (ЦНС), мултиорганна недостатъчност и екстремна хипертермия (обикновено >40,5°C)“, пишат авторите на обзор на състоянието.

По отношение на ЦНС – известна още като главния и гръбначния мозък – това може да се прояви в забележими признаци като объркване, неясен говор, загуба на съзнание или гърчове. Това е така, защото мозъкът е изключително чувствителен към прегряване, като прекомерните температури увреждат клетките му, което може да доведе до нарушаване на функциите им, до трайни увреждания или до смърт.

Проблемите с ЦНС могат да доведат до проблеми с други органи при топлинен удар, но друг важен фактор е масивната реакция на имунната система на стрес.

Не е ясно как точно протича този процес, но реакцията на имунната система към прегряването е възпалителна реакция в целия организъм. При други обстоятелства здравословното ниво на възпаление е полезно за борба с инфекциите или за подпомагане на заздравяването на нараняванията; но в този случай реакцията е прекомерна до степен, в която може да причини сериозни увреждания с последици като дисфункция на бъбреците, черния дроб или сърцето.

При топлинно изтощение е важно да се измъкнете от горещината възможно най-скоро, след което да свалите всички ненужни дрехи, да се рехидратирате (за това са полезни както хладка вода, така и спортни напитки) и да охладите кожата, като използвате студени компреси, вода и вентилатори. Това може да се направи навсякъде, където се намира страдащия.

Топлинният удар все пак се класифицира като спешна медицинска нужда и като такъв трябва да се извика спешна помощ.

„Той може да стане смъртоносен много бързо. Това не е нещо, което може да се преодолее просто така, без значение колко сте силни“, казва д-р Уотърс. „Най-важното, което можете да направите, е да обърнете внимание на предупредителните знаци и да слушате тялото си.“

 
 
Коментарите са изключени за Какво се случва с тялото ни, когато прегрее?

Повече информация Виж всички