shareit

Какво причинява тъмните кръгове под очите ни

| от |

Често се твърди, че периорбиталните тъмни кръгове са причинени от умора или работа, или дори просто от седене до късно. Това може и да е вярно, но всъщност гените ни играят доста по-голяма роля.

Най-просто казано, периорбиталните тъмни кръгове се появяват, когато тънкия слой кожа под очите ни показва кръвоносните съдове и кръвта, която съдържат, по-ясно, отколкото по останалата част на лицето ни (тази кожа, наречена периорбитална кожа, е средно с дебелина около 0,5 мм, докато средната дебелина на кожата по останалата част на тялото ни е около 2 мм в по-голямата си част). Причината вените ни да изглеждат сини не е, защото кръвта в тях е синя, а защото кожата и подкожната тъкан позволява само синята/виолетовата светлина да преминава през тях. Именно това е причината и кръговете под очите ни да изглеждат синкави.

Dark circles (cropped)

С напредване на възрастта кожата ни губи своята еластичност и способност да се регенерира и в резултат на това тя става по-тънка. Ето защо по-често възрастните хора имат по-силно изразени тъмни кръгове, независимо от това колко спят.

Друго нещо, което може да причини тъмните кръгове под очите, е периорбиталната хиперпигментация – състояние, което води до това кожата под очите ни да произвежда повече меланин, което пък води до по-тъмния й цвят. Това е най-вече състояние, което засяга (или поне е по-забележимо при) по-тъмнокожи хора. Според Патрик Б. Шет от Правителствения медицински колеж и болница в Индия, това е едно от най-често срещаните оплаквания, с които дерматолозите трябва да се справят. За съжаление, както се обяснява в едно изследване на индийски господин с особено тежък случай на периорбитална меланоза, тя е много трудно да се лекува при пациенти с по-тъмна кожа, което от своя страна довежда до бум на пазара на грим за хора с по-тъмен тен.

Всичко това показа, че има редица фактори, които могат да направят тъмните кръгове да изглеждат много по-зле, дори ако не сме генетично предразположени към тях. Един от по-сериозно звучащите фактори е окисляването на кръв, която изтича от периорбиталните кръвоносни съдове. Но това е просто друг начин да се каже, че понякога кръвоносните съдове около очите ни могат да се спукат, кръвта да изтече и да се натрупа в торбичките под тях. Това е сравнително безобиден проблем и дори хронично страдащи от този вид кръвоизливи не трябва да се тревожат твърде много – състоянието технически е обратимо с правилното лечение, въпреки че често първо се препоръчва да се промени начинът на живот, преди човек да тръгне да мисли за операция. За някои хора, разбира се, всяка операция е за предпочитане пред промените в начина на живот.

Друг проблем, който върви ръка за ръка с периорбиталните тъмни кръгове, е периорбиталната подпухналост – торбичките под очите. При младите хора това почти винаги е причинено от натрупване на течности в тази област, било то поради болест, алергии или просто прекомерна консумация на сол, което може да доведе до задържане на повече вода в цялото тяло. Това може да причини повишен натиск върху кожата и кръвоносните съдове около очите и така те да се избутат по-близо до повърхността на кожата, което да направи тъмните кръгове да изглеждат по-явни. Подпухналостта, както казахме по-горе, може просто да е в резултат и на напредналата възраст.

Всичко това ви е (надяваме се) интересно, но все още не сме отговорили конкретно на въпроса: Могат ли тези тъмни кръгове да бъдат причинени от умора и ако да – защо? Ами отговорът на първия е: да, понякога. Ето и защо.

Cortisol-3D-balls

Кортизол

Отговорът се крие в това как тялото работи, когато не разполага с много енергия. Когато тялото е уморено, производството на кортизол рязко се увеличава, за да ни помогне да си осигурим енергията, която ни е необходима, за да останем будни. Наред с много други неща, кортизолът всъщност увеличава и обема на кръвта в тялото ни, което кара кръвоносните ни съдове (включително и тези под очите) да изпъкнат, за да я поберат. И понеже, както вече споменахме, тъмните кръгове са причинени най-вече от това, че виждаме кръвоносните съдове и кръвта през кожата, има резон, че когато тези кръвоносни съдове са по-пълни, те ще бъдат по-видими, дори и при хора, които са благословени с по-плътна кожа под очите.

Така че, независимо дали защото са ви предали гените си или защото ви будят рано за училище след като сте си легнали късно, излиза че за всичко са виновни родителите ви (или пък техните родители). Едно отежняващо вината им обстоятелство е, че кортизолът стимулира натрупването на подкожни мазнини. Така че липсата ви на сън вероятно допринася за повече от просто козметични проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Какво причинява тъмните кръгове под очите ни

Повече информация Виж всички