Какво означават различните знамена на плажа

| от |

Благодарение на светофарите и други цветове на пътя и извън него, ние сме свикнали да мислим, че зеленото означава „мини“, а червеното – „спри“ (освен ако не са заедно, което означава „Коледа“). Така че може би вече сте се досетили, че зеленият флаг на плажа сигнализира, че всичко е наред, докато червеният означава, че има някакви опасности.

Но какви точно са тези опасности – и по какво обикновеният червен флаг се различава от двойния червен флаг или от червено-жълтия флаг? И какво трябва да направим, ако над любимата ни пясъчна ивица се извисява черно-бял флаг?

Ето едно удобно ръководство с 11 флага, които може да срещнете на плажа.

Зелен

Въпреки че зеленият флаг означава спокойни условия, има причина той да се счита за флаг с „ниска опасност“, а не за такъв без опасност. „Водата винаги е непредсказуема и дори в ясни и спокойни дни все още съществуват опасности“, обяснява USA TODAY. Винаги трябва „да бъдете предпазливи във водата, да се вслушвате в предупрежденията на спасителите и да наблюдавате внимателно децата“.

Жълт

Жълтият цвят означава „средна опасност“, което означава, че вълните са малко по-груби и може да има течения. Слабите плувци трябва да не влизат във водата или да носят спасителни жилетки. Плажовете с постоянни опасности, като хлъзгави скали или внезапна дълбочина, може винаги да са с жълт флаг.

Червен

Червеният флаг означава „висока опасност“, така че очаквайте големи вълни и/или силни течения. Технически ви е позволено да плувате, но само опитни плувци трябва да го правят (и то с повишено внимание).

Двоен червен

Ако видите два червени флага един над друг обаче, условията са толкова опасни, че на всички е забранено да влизат.

Червено-жълт

Той просто означава, че районът се наблюдава от спасители.

Лилав или син

Лилавият или синият флаг показва наличието на опасни морски обитатели, като медузи или скатове. Плуването все още е разрешено, но го правите на свой риск.

Черен кръг върху жълто

Черно кръгче върху яркожълт флаг означава, че сърфовете и другите плавателни съдове без двигател са забранени в района; той е само за плуване.

Черно-бял

От друга страна, четвъртитият черно-бял флаг показва зона за сърфиране. Сърфовете и другите плавателни съдове без двигател са добре дошли, докато плувците трябва да се пазят.

Червено-бял

Ако спасител вдигне червено-бял флаг, незабавно се евакуирайте от водата. Това знаме може да означава акула, лошо време, замърсяване на водата или друга извънредна ситуация.

Оранжев ветропоказател

Windsock blowing in the breeze (Unsplash)

Оранжевият ветропоказател означава, че нямате право да внасяте надуваеми лодки в океана, защото има мощни ветрове (които духат от сушата към морето).

Многоцветен пръстен върху черен фон

Най-новото попълнение в състава на плажните знамена е многоцветен пръстен върху черен флаг – дизайн, който трябва да наподобява меланом. Този така наречен „предупредителен флаг за слънце“ или „флаг за слънчева безопасност“, създаден от German Cancer Aid заедно с други организации, напомня на плажуващите да проверят скалата на UV индекса върху стълба на знамето. Ако тя е червена или лилава, те трябва да останат на сянка и да бъдат особено старателни при използването на слънцезащитни продукти. Флагът беше представен на Международната организация по стандартизация миналата година и предстои да видим дали ще се превърне в основна част от плажовете по света.

 
 
Коментарите са изключени за Какво означават различните знамена на плажа

Повече информация Виж всички