Какво може да стане, ако оставим кучето да ни облизва по лицето

| от |

Както всеки любител на кучета знае, най-добрият приятел на човека много обича да ближе хората по лицата. Това няма да причини някакви кой знае какви проблеми, освен неудобството от слюнка по лицето ни, в по-голямата част от случаите. Но в определени ситуации има потенциал да предизвика някои много неприятни усложнения.

Една възрастна жена от Великобритания разбира това по трудния начин. След като се заразява с инфекция от слюнката на нейният италиански грейхаунд, тя се озовава в интензивно отделение за няколко седмици с мултиорганна недостатъчност.

Историята за нейното „облизване от смъртта“ е разказана в BMJ Case Report (медицински журнал) през 2016 г. Всичко започна, когато тя забелязва, че говорът й е неясен, докато разговаря по телефона с роднина, което от своя страна я кара да се обади на бърза помощ. Когато парамедиците пристигат, тя е намерена свлечена в креслото си в безсъзнание.

След като пристигат в болницата, жената идва в съзнание и състоянието й се подобрява. Тя не съобщава за други симптоми, освен силно главоболие предната вечер.

След четири дни обаче състоянието й отново се влошава и тя започва да страда от объркване, главоболие, диария, висока температура, а бъбреците й започват да отказват. Тя развива по-късно и намалена чернодробна функция и дихателна недостатъчност. Жената веднага е преместена в интензивно отделение, където става ясно, че страда от тежък сепсис, известен като отравяне на кръвта.

Кръвните изследвания показват наличие на инфекция от бактерията Capnocytophaga canimorsus. Макар и рядко, тази бактерия се среща в устата на котки и кучета. Жената обаче няма видими следи от ухапване или одраскване, което кара лекарите да смятат, че предаването на бактерията се е осъществило чрез облизване от нейния домашен любимец.

„Този ​​доклад подчертава, че инфекцията може да възникне без видими наранявания от одраскване или ухапване. Това също ни напомня, че възрастните хора са изложени на по-висок риск от инфекция, може би поради свързана с възрастта имунна дисфункция и нарастващо притежание на домашни любимци“, пишат авторите на изследването.

Въпреки че си струва да се отбележи, че дамата е на около 70 години, имунната й система функционира сравнително добре и няма основни заболявания. Тя се налага да прекара две седмици в интензивно отделение, докато инфекцията й бъде изчистена чрез лечение с антибиотици. За щастие се възстановява, но има редица странни случаи, при които здрави хора умират от инфекции с Capnocytophaga, заразени от облизване на куче.

Рискът от инфекция с тази бактерия е нисък за повечето от нас, но някои хора могат да изпитат тежки усложнения, ако са с компрометирана имунна система, пият алкохол прекомерно, нямат далак, или приемат медикаменти, които са токсични за клетките (като при химиотерапия).

В най-лошия случай инфекцията може дори да доведе до инфаркт, бъбречна недостатъчност и гангрена. Много е рядко, но може да се наложи хората да ампутират пръстите на ръцете, краката или дори цели крайници в резултат на инфекцията. Около трима от 10 души, които развият тежка форма на инфекцията, умират.

Това обаче се случва изключително рядко. Около 1/3 от домакинствата в Обединеното кралство имат куче, но въпреки това интензивните отделения не са пълни с хора, чиито крака трябва да се отрежат, защото кучето им ги е целунало.

Така че, въпреки че си струва да имате предвид, че може да се случат някои неприятни неща, заради бактериите, които се крият в устата на кучето ви, една инфекция не е задължително смъртна присъда.

„Последното нещо, което искате да направите, е да плашите хората, че ще се заразят, ако ги оближе някое куче“, казва д-р Брус Фарбър, началник на отдела по инфекциозни болести в университетската болница Норт Шор пред CBS News във връзка с BMJ Case Report.

Италиански грейхаунд

Името Capnocytophaga (на бактерията Capnocytophaga canimorsus) произлиза от гръцката дума kapnos, което означава „дим“, и е дадено тук поради зависимостта на бактерията от въглероден диоксид за растеж. Добавено е, за да се разграничи този род от рода Cytophaga, произхождащ от гръцките думи kytos, която означава „клетка“ и phagein, която означава „ям“. Видовото име на canimorsus идва от латинските думи canis и morsus, които означават съответно „куче“ и „ухапване“.

 
 
Коментарите са изключени за Какво може да стане, ако оставим кучето да ни облизва по лицето

Повече информация Виж всички