shareit

Какво е „Кървава Луна“ и ще можем ли да я видим

| от |

Може да звучи като явление от готически роман на ужасите, но „Кървавата Луна“ е съвсем реална, въпреки че единствената връзка, която има с кръвта, е нейният цвят.

Луната става червена около два пъти годишно като събитието се случва само по време на пълно лунно затъмнение и е причинено от същото нещо, което поддържа нас живи: земната атмосфера.

Четири затъмнения общо ще се случат през 2022 г. Първото – частично слънчево затъмнение – мина и сега сме на път да видим първото пълно лунно затъмнение, на 15-16 май.

Затова нека видим каква е цялата работа с кървавата Луна?

Geometry of a Lunar Eclipse

Защо Луната става червена?

Луната става червена по същата причина, поради която залезите и изгревите са червени. Слънчевата светлина се филтрира през земната атмосфера и се разпръсква. Синята светлина се разсейва по-малко от червената, така че небето изглежда синьо през деня, но когато слънцето е ниско над хоризонта, небето се оцветява в пурпурни нюанси.

Това има особен ефект. Въпреки че атмосферата е малка в сравнение с размера на планетата, сянката на Земята получава малко от тази светлина, което я прави малко червена. По време на пълно лунно затъмнение Луната пресича земната сянка и съответно след като стане напълно затъмнена, започва да изглежда червена.

Това явление със сигурност е един фантастичен спектакъл: да наблюдаваме как Луната става все по-тъмна, докато сянката на нашата планета се простира по нейната сребриста повърхност, за да й даде най-накрая румения цвят в момента на пълно покритие. За разлика от слънчевите затъмнения, които продължават само няколко минути и се виждат само в малък регион на планетата, лунните затъмнения са видими за всеки навсякъде в тази конкретна нощ и могат да продължат до два часа.

Защо Луната не става червена всеки месец?

Кървавите луни са доста редки всъщност. Затъмненията следват дълги цикли и зависят от позицията на Слънцето, Земята и Луната едновременно. Като се има предвид, че лунната орбита е наклонена спрямо орбитата на Земята около Слънцето, затъмненията могат да се случат само когато трите тела са идеално подравнени – тоест са в т. нар. сизигия. Има около 4 до 7 затъмнения за една календарна година, разделени между слънчеви и лунни. Пълните лунни затъмнения обикновено се случват 2 пъти годишно в продължение на няколко години преди да прекъснат, докато има 2 до 5 слънчеви затъмнения, а пълното слънчево се случва на всеки 18 месеца.

Мнозина се чудят – като се има предвид, че сянката на Земята е червена – нима не трябва да виждаме това оцветяване на Луната редовно, тъй като близката й страна променя фазата. Но сянката, хвърлена по време на намаляваща или нарастваща Луна, не идва от Земята: тъмната област на фазите на Луната е всъщност сянката на самата Луна, тъй като някои лунни области преминават от ден, а други – от нощ.

Защо Луната не е червена по време на частично лунно затъмнение?

Причината, поради която Луната става червена само около тотално затъмнение, а не преди това, е, че Луната е ярка, когато отразява слънчевата светлина и това заглушава финото оцветяване от земната сянка.

Моментът, в който Луната стане червена, също не е точно предвидим, защото силно зависи от атмосферата и нейната мъглявина в определен момент.

* * *

Следващото пълно лунно затъмнение е този уикенд, през нощта на 15 срещу 16 май. Ще бъде видимо, поне частично, от Азия, Австралия, Северна Америка, части от Северна и Източна Европа, Арктика и по-голямата част от Южна Америка, според TimeandDate.com.

Началният час зависи от местоположението ни, разбира се, но от TimeandDate.com казват, че частичното затъмнение започва на 15 май в 22:28 часа. EDT (5:28 сутринта на 16 май българско време). Кървавата луна ще достигне своя връх на 16 май в 12:11 ч. EDT (19:11 тук). След това събитието приключва в 1:55 часа EDT (20:55).

Но можем също да го хванем в предаването на живо на Virtual Telescope.

Следващата червена Луна ще бъде на 8 ноември 2022 г. и ще се вижда в района на Тихия океан. След това ще трябва да изчакаме 14 март 2025 г.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е „Кървава Луна“ и ще можем ли да я видим

Повече информация Виж всички