shareit

Какво е Gigantopithecus: Най-голямата маймуна, ходила някога по Земята

| от |

Гигантопитекът е най-голямата маймуна, стъпвала някога на Земята. В продължение на повече от 1,7 милиона години този гигантски – и дълбоко мистериозен – подобен на горила звяр управлява горите на Източна Азия, но и днес все още успява да плени въображението ни и да събуди любопитство.

Gigantopithecus mandible

Кога изчезва гигантопитекът?

Повечето учени са съгласни, че Gigantopithecus изчезва най-малко преди 100 000 години, но най-вероятно преди около 300 000 години: Настоящият консенсус е, че маймуната е живяла в Източна Азия преди около 2 милиона години и изчезва преди около 300 000 години по време на ранния до средния плейстоцен. Според други оценки видът изчезва преди около 100 000 години – което, ако е вярно, би означавало, че е съществувал съвместно с Хомо сапиенс – но това мнение не е общоприето.

Първите доказателства за вида идват под формата на зъби – те са закупени от традиционна китайска аптека в Хонг Конг от антрополога Ралф фон Кьонигсвалд през 1935 г. На етикета им пише „зъби на дракона“, но фон Кьонигсвалд открива, че кътниците принадлежат на наскоро идентифициран изчезнал вид маймуна. Именно той дава името на рода Gigantopithecus.

Само един вид от рода Gigantopithecus е идентифициран някога: G. blacki. От откриването му преди почти 90 години, изследователите са документирали около 2000 зъба и 4 частични челюстни кости, които според тях принадлежат на Gigantopithecus.

Повечето от тези открития са събрани от пещерни обекти в Южен Китай, въпреки че има и много доказателства за екземпляри от северен Виетнам и северен Тайланд.

F. Schrenk mit Gigantopithecus-Molar 2005

Защо изчезва гигантопитекът?

Не е сигурно защо, но вероятно това се дължи на променящите се условия на околната среда, засягащи набавянето на храна.

Въпреки свирепата си външност, видът почти сигурно е ял вегетарианска диета със силен апетит конкретно към бамбука. Това ограничено меню показва, че Gigantopithecus е живял изключително в гористи райони по времето, когато тази част на Азия е била покрита с джобове савана.

Изследванията предполагат, че климатичните промени са настъпили около времето на изчезването на Gigantopithecus, което е довело до изсъхване на гористите площи. Въпреки че изглежда, че много други животни са успели да се адаптират, този род е бил твърде злояд и ограничената му диета може да е означавала, че е изчезнал от глад.

Orangutan -Zoologischer Garten Berlin-8a

Орангутан

Колко голям е бил гигантопитекът?

Широко прието е, че Gigantopithecus е бил висок около 3 метра и е имал тегло от около 200 до 300 килограма.

Това е само приблизителна оценка, тъй като измерванията се основават на размера на малкото вкаменелости, които сме открили, които на всичкото отгоре са предимно зъби. Учените обаче са изградили сравнително стабилна картина на това животно.

Генетични доказателства показват, че Gigantopithecus споделя общ предшественик с рода Pongo, по-известен като орангутан, който се среща в тропическите гори на Индонезия и Малайзия.

Сега обитаващи само Борнео и Суматра, орангутаните някога са живели в Югоизточна Азия и Южен Китай през плейстоцена, подобно на гигантския си роднина.

Повечето обаче си представят този звяр като животно, подобно на горила, макар и значително по-високо от съвременната, с размерите около тези на полярна мечка, изправена на задните си крака.

2016ShawneeBigfoot

Съществувала ли е Голямата стъпка?

Въпреки ограничените доказателства, че пътищата на H. sapiens са се срещали с жив, дишащ Gigantopithecus, много хора подозират, че изчезналата маймуна е оцеляла в културен план.

Звучи ли ви позната идеята за мистериозно огромно човекоподобно, което се лута из планините? През годините често се предполага, че Gigantopithecus може да е бил вдъхновението за маймуноподобните същества, обитаващи човешкия фолклор, като Голямата стъпка и Йети.

Дори и днес това мистериозно създание все още буди въображението ни. В римейка на „Книга за джунглата“ от 2016 г. крал Луи е представен като колосален гигантопитек, много по-голям от приличащия му на орангутан вид в анимационния филм на Дисни от 1967 г. От научна гледна точка, тази промяна на кастинга е може би по-точна, тъй като орангутаните не са местни за Индия, където се развива историята, но има повече шансове Gigantopithecus някога да са се скитали там.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е Gigantopithecus: Най-голямата маймуна, ходила някога по Земята

Повече информация Виж всички