shareit

Каква е връзката между харизмата и сексуалното желание

| от chronicle.bg |

Удовлетворяващият сексуален живот е ключът към щастливия брак – изследванията показват силна връзка между сексуалното удовлетворение и удовлетворението от връзката. В същото време данните също така показват, че и двете спадат в хода на брака.

И все пак по-внимателният поглед върху данните разкрива по-сложна картинка. Докато честотата на удовлетвореността от секса и връзката намалява през годините за повечето двойки, някои все пак успяват да поддържат високи нива на сексуална активност и щастие във връзката си в продължение на няколко десетилетия. Така въпросът за учените по връзките е следният: Кои са щастливите двойки, които поддържат страстта си в дългосрочен план?

Според психолога от Йоркския университет (Канада) Ерик Ту и неговите колеги, някои изследвания показват, че двойките, които успяват да поддържат страстта, са склонни да са по-екстровертни. Поради общителния си характер, екстровертите се срещат с и опознават повече хора и в резултат на това те също са склонни да правят повече секс и да имат повече сексуални партньори, отколкото интровертите.

Въпреки това, данните за връзката между екстровертността и дългосрочното брачно щастие са смесени, като някои проучвания откриват такава, а други – не. Поради това Ту и колегите му спекулират, че може би сега концепцията за екстровертност е твърде широка и че това, което наистина предсказва дългосрочно сексуално удовлетворение и удовлетворение от връзката, е специфичен тип екстровертност, специфичен неин аспект. В статия, която наскоро публикуват, те предполагат, че харизмата може да е личностната черта, която търсят.

Харизма на работното място

Психолозите разбират харизмата като комбинация от обаяние и влияние. Харизматичните хора са екстровертни, разбира се, но освен това имат умението да карат хората не само да ги харесват, но и да искат да ги следват. Поради това харизматиците са склонни да се издигат до лидерски роли.

Характеристиките на харизмата са изследвани най-вече в организационен и лидерски контекст. Харизматичните хора са симпатични, защото показват дълбока загриженост за интересите и благополучието на другите. Хората около тях са трогнати от тази проява на истинска загриженост и в резултат на това са вдъхновени да ги последват.

Със сигурност динамиката на големите групи е доста различна от тази на интимните взаимоотношения, но независимо от това, Ту и колегите му предполагат, че харизматичните хора също могат да имат по-удовлетворяващ сексуален живот и бракове поради истинската загриженост, която показват за нуждите на партньора си.

От гледна точка на науката за взаимоотношенията, хората, които поставят нуждите на връзката пред своите собствени, се считат за хора с висока „общностна сила“. Когато става въпрос за сексуалния живот на двойката, тези, които правят приоритет да задоволят нуждите на партньора си, се казва, че имат висока сексуална общностна сила. Това включва аспекти като правене на секс, когато партньорът им е в настроение, дори и те да не са, както и отвореност към опитване на нови неща в спалнята.

Харизма в спалнята

В две проучвания, които включват повече от 500 двойки, Ту и колегите му измерват нивата на харизма, сексуално желание, сексуално удовлетворение и сексуална общностна сила. И в двете проучвания изследователите установяват, че харизматичните хора изпитват голямо сексуално желание и сексуално удовлетворение.

Същите показват и високи нива на сексуална общностна сила, тъй като са много внимателни към сексуалните нужди на партньора си. Следователно не трябва да е изненада, че техните партньори също съобщават за високи нива на сексуално удовлетворение и като цяло удовлетворение от връзката, независимо дали самите те са харизматични или не.

На работното място харизматичните хора са известни като страстни колеги и лидери. Това ново проучване на Ту и колегите му показва, че те влагат това високо ниво на страст и в интимния си живот – а тази склонност към страст се отплаща с по-удовлетворяващ секс и съответно по-щастлив брак.

Но какво е посланието, което можем да си извадим ние, по-малко харизматичните хора? Личностните черти обикновено се разглеждат като вродени или заложени рано в живота, така че може да е от академичен интерес да се знае, че хората с определени черти, като харизма, имат фантастичен интимен живот и щастливи бракове. Но как това помага на обикновения човек, който не е бил благословен с естествена харизматичност?

Може ли харизмата да се научи?

Ту и колегите му цитират изследване на швейцарския психолог Джон Антонакис, в което се установява, че хората могат да научат поведението на харизматичен лидер на работното място. Например, харизматичните хора показват емоциите си, както в думите, така и в жестовете си, по такъв начин, че да вълнуват хората около тях.

По същия начин харизматичните хора споделят чувствата на колектива. Тоест, вместо да се опитват да наложат волята си на групата, те проявяват интерес към желанията на другите. Именно тази алтернативна ориентация прави харизматиците толкова симпатични.

Човек може лесно да види как тези характеристики са важни и за изграждането и поддържането на задоволителни интимни връзки. Те също така съвпадат с поведението, което брачните консултанти отдавна насърчават своите клиенти да възприемат, дори и да не са го наричали „харизма“.

Ако искате да сте харизматични в спалнята, опитайте следното: не крийте емоциите си от партньора, а покажете искрените си чувства. Освен това изслушвайте внимателно партньора си и покажете, че наистина ви е грижа за неговото щастие. И накрая, оставете настрана собствените си нужди за момента и се съсредоточете вместо това върху удовлетворяването на нуждите на вашия спътник (това важи и за мъже, и за жени), като вярвате, че те съответно ще отговорят на вашите.

По този начин вие и вашият партньор можете да създадете цикъл на взаимна грижа и нежност, който ще поддържа пламъците на страстта бурни много години напред.

 
 
Коментарите са изключени за Каква е връзката между харизмата и сексуалното желание

Повече информация Виж всички