Как войната влияе на дивата природа?

| от |

Ново проучванер разгледа миграцията на големия креслив орел през Украйна преди и след нападението от Русия през 2022 г.

Изследването на ефекта от войната върху животното е станало неочаквано, тъй като екипът от Университета на Източна Англия (УИА), Британския тръст по орнитология (БТО) и Естонския университет по природни науки вече са изучавали тези птици преди началото на инвазията през февруари. Първоначално те са изследвали влиянието на вредните метеорологични явления като суша, унищожаване на местообитанията и промяна в земеползването – а след това към списъка са добавени и човешки конфликти.

В рамките на изследването на общо 19 големи кресливи орела бяха поставени GPS устройства за проследяване, които показаха, че те са били изложени на множество боеве по време на пътуването си през Украйна от март до април – включително артилерийски огън, самолети и танкове, както и безпрецедентно движение на разселени групи граждани.

Резултатите показаха, че орлите е трябвало да правят големи отклонения от обичайния си миграционен маршрут, прекарвайки по-малко време на местата за почивка в Украйна или изобщо не спирайки на тях. В периода 2018 – 2021 г. 90% от птиците са спирали на тези места, но след инвазията този процент е спаднал до едва 30.

По-малко птици спират за почивка след началото на войната.
Снимка: Charlie Russel

Мигриращите мъжки птици sa се движели по-бавно и средно орлите изминавали допълнително 85 км, за да достигнат местата за размножаване. Времето за миграция от преди конфликта от около 193 часа за женските скача на 246 часа, а за мъжките – от 125 часа на 181 часа.

Комбинацията от по-дълго време за прелет и по-малко възможности за спиране за почивка прави вероятно влошаването на физическата форма на птиците, което – като се има предвид, че пътуването се извършва преди размножителния сезон – може да има много негативно въздействие върху вече застрашения вид.

„Войната в Украйна има опустошително въздействие върху хората и околната среда“, казва в изявлението си водещият автор на изследването Чарли Ръсел, докторант в Училището по науки за околната среда към УИА. „Нашите открития предоставят рядък прозорец към това как конфликтите влияят на дивата природа, подобрявайки разбирането ни за потенциалните въздействия от излагането на такива събития или други екстремни човешки дейности, които са трудни за предвиждане или наблюдение.“

 
 
Коментарите са изключени за Как войната влияе на дивата природа?

Повече информация Виж всички