Как се празнува лятното слънцестоене из Европа

| от |

Ако сте виждали филма „Midsommer“ от 2019г., вероятно свързвате празника с венци от цветя, танци и малко човешко жертвоприношение. Но в действителност обаче лятното слънцестоене е много по-мирно и кротко събитие (където въобще се отбелязва като събитие).

Отбелязването на най-дългия ден в годината всъщност е предхристиянска традиция: келтите, викингите и много други древни народи в Европа са празнували с огньове, пиршества и танци победата на светлината над мрака, както и плодородието и разцъфването на лятото. Тези празници продължават да се провеждат в няколко държави на или около най-дългия ден в годината (20 юни през 2024 г.).

Сега ще научим за някои от тях.

Midsummer-eve-bonfire-nikolai-astrup

Огън в навечерието на Лятното слънцестоене, норвежки художник Николай Аструп (ок. 1915 г.)

Великобритания

Неоезичниците, уиканите, както и въобще хората, които се интересуват от древните обичаи, отбелязват началото на лятото с посещение на Стоунхендж. Тази година те ще могат да влязат при камъните през нощта на 19 юни, за да посрещнат изгрева на 20 юни. Това е рядък шанс, ако сте някъде наблизо в Обединеното кралство, да се доближите до мистериозните монолити, които обикновено са заобиколени от защитна бариера.

Швеция

Midsommarafton на шведски (Навечерието на слънцестоенето), както и самият ден се празнуват в петък и събота, които се падат някъде между 19 и 25 юни. Празникът е национален: петъчната вечер е основното събитие, на което млади и стари слагат венци от цветя на главите си и танцуват като жаби майското дърво (midsommarstangen). Освен това се пие много и се пеят песни, а напитките обикновено са силнички.

Дания

Датчаните също почитат навечерието на слънцестоенето, известно там като Sankthansaften (Навечерието на Св. Йоан Кръстител), на 23 юни всяка година. През Средновековието християнската църква възприема лятното време като дата за честване на раждането на Йоан в опит да ограничи съществуващите езически традиции в Европа. Празникът вече не е официален държавен, но хората все пак се събират около огньове, за да празнуват.

Норвегия

Норвежците празнуват подобно на датчаните. Семейство и приятели се събират вечерта на 23 юни, като често палят огньове покрай водата. Както и в Дания, празникът не е официален държавен; Sankthans е по-скоро непринудено събиране.

Финландия

Финландците празнуват Деня на лятото в събота между 20 и 26 юни. Това е едно от най-важните събития през сезона и се отбелязва с официален държавен празник, на който хората празнуват под среднощното слънце. Juhannuskokko (огромен огън) се запалва предната вечер и гори през цялата нощ, по традиция, за да държи демоните и духовете далеч. И разбира се, в истинския финландски стил, има сауна: Juhannussauna.

Исландия

На 24 юни исландците празнуват Jónsmessa, или Месата на Свети Йоан. Макар че празникът е кръстен на християнин, в него има и доста по-стари обичаи: Според исландския фолклор това е времето, когато кравите придобиват способността да говорят, а тюлените могат да станат хора.

Словения

В продължение на векове словенците палят огньове на 24 юни, за да отпразнуват Kresna Noč. Според старите предания това е нощта, в която хората са способни да разбират животните. Ритуалът е кръстен на Кресник, старославянски бог на огъня. През 20 век Кресна Ноч е преместена на 1 май като част от празнуването на Деня на труда в страната.

Естония

Както и в други европейски страни, християнската църква оказва влияние върху откровено езическото почитане на слънцето в Естония по време на лятното слънцестоене. Jaanipäev (Денят на Свети Йоан) се провежда всяка година на 24 юни, по същото време, когато поради разположението си в северното полукълбо Естония има своите „бели нощи“. Там не се стъмва напълно и много естонци вместо да спят предпочитат да седят край огньовете си под сумрачното небе.

Испания

Hogueras de San Juan (или Огньове на Свети Йоан) се празнува и в Испания, особено в северните и бивши галски области като Галисия, Астурия, Кантабрия и Страната на баските. В тези райони е лесно да се види приликата между ритуалите там и в Обединеното кралство и Скандинавия

 
 
Коментарите са изключени за Как се празнува лятното слънцестоене из Европа

Повече информация Виж всички