Как да се отървем от миризмата на скункс и защо изобщо мирише толкова лошо?

| от |

Ние нямаме много скунксове в България, но разчитаме, че сте запознати с техният екстравагантен начин на защита и въпросът ще е интересен. Американското химическо дружество ни предоставя отговорите.

Как да се отървем от миризмата:

Съществува погрешно схващане, че измиването с доматен сок може да е репения на проблема с пръските от скункс, но истината е, че така миризмата само ще се прикрие. Истинският ключ към премахването на ѝ се концентрира върху окисляването, тъй като по този начин можете да трансформирате съдържащите се в него миризливи съединения в сулфонови киселини без мирис.

  • Най-добре е да махнете веднага напръсканото под душа с помощта на сапун и енергично търкане.
  • За домашни любимци или пък за тъкани, които не са ви много скъпи, можете да създадете окислителна смес от водороден пероксид (като окислител), сода за хляб и малко бебешки шампоан. Във видеото се споменава в какви пропорции се смесва всичко. Нанесете тази смес върху засегнатата област и я оставете да престои 5 минути. Можете да приложите сместа и върху люимеца си, но дружеството предупреждава, че тя може да изсветли козината му, така че избягвайте ненужните повторения.

Течността, която скунксът изстрелва, съдържа остра смес от съединения на основата на сяра, известни като тиоли. Те са силно летливи, така че можете да ги усетите във въздуха почти веднага. Но миризмата на развалени яйца се задържа във времето благодарение на тиоацетатите, които продължават да я отделят в продължение на дни.

Всички тези миризливи съединения са събрани в мазна жълта течност, която скунксът съхранява в жлези, разположени около ануса му. Когато застигнев жертвата си, тя действа като лакриматор, от който очите ви сълзят подобно като от сълзотворен газ.

Как изначално да избегнем подобни инциденти:

Хората пътуват, така че за всеки случай да поговорим и за превенция.

Миризмата на скункса е толкова силна, че някои хора повръщат от нея. Като прибавим към това и паренето в очите, преживяването е толкова интензивно, че дори и въоръжени със сместа от по-горе, е най-добре въобще да се пазим от животното.

  • Внимавайте за предупредителните знаци – Приготвянето на миризливия коктейл изисква работа, а след като го използват, скунксовете трябва да направят още. Поради това те избягват да пръскат, ако може. Преди да се стигне до там те си вдигат опашката, тропнат с лапи, съскат и насочват задните си части в нашата посока. Не бива да се пренебрегват всички тези предупредителни знаци.
  • Избягвайте да навлизате на територията на скункса през нощта – Скунксът е нощна твар, така че е най-вероятно да го срещнете, когато е тъмно. За съжаление, това означава, че те могат да бъдат и по-трудно забележими. Ако не го видите, докато не стане твърде късно, лошата новина е, че те могат да ви ударят от разстояние 3 метра. А миризмата е толкова силна, че можем да я усетим в 1 част на 10 милиарда, което според Американското химическо дружество е като една щипка сол върху 100 тона чипс.
  • Внивайте за скунксове – Ако случайно сте на място, където се знае, че живеят скунксове, имайте предвид, че те издават много звуци – съскане, крясъци, ръмжене… Козината им ги прави по-трудни за забелязване, когато са активни през нощта, но ако ги чуете, ще е най-добре да се дръпнете от пътя му, преди бедствието да настъпи.
 
 
Коментарите са изключени за Как да се отървем от миризмата на скункс и защо изобщо мирише толкова лошо?

Повече информация Виж всички