shareit

Как да разбираме мистериозния Синдром на кимането

| от |

По света все още има много медицински събития и положения, които не са ни известни, и един любопитен пример за това е малко разбрано състояние, което озадачава лекари и изследователи от десетилетия. Известно като „синдром на кимането“, то засяга хора – почти изключително деца – в някои части на Източна Африка. Идентифицирано е за първи път още през 60-те години на миналия век, но все още никой не знае какво точно представлява и откъде идва…

Nodding gesture

Какво знаем за синдрома на кимането?

Towa e необяснимо неврологично състояние, характерno с епизоди на повтарящо се кимане с глава. Тези епизоди изглеждат подобни на епилепсия, защото често са придружени и от припадъци и конвулсии.

Последиците са изтощителни, а появата му може да забави растежа и умственото развитие на детето. Странно е, че ранните симптоми се проявяват, когато децата се готвят да ядат или понякога, когато им е студено, но тези епизоди са кратки.

Според Абдинасир Абуакар, лекар от Световната здравна организация (СЗО), към момента известните случаи са ограничени до общности в Южен Судан, Танзания и Северна Уганда, където обаче са засегнати хиляди деца. Но изследователите все още се опитват да разберат дали това мистериозно заболяване е изолирано в тези региони или се е разпространило в нови общности.

Синдромът на кимането е описан официално за първи път от д-р Луиз Джилек-Аал, докато тя изследва епилепсията сред народа уапогоро от Махенге, Танзания, в началото на 60-те години на миналия век. Джилек-Аал забелязва, че „при 8 пациенти големите пристъпи на епилепсия са предхождани 2 или 3 месеца по-рано с „кимане на главата“; деца започват да кимат, когато им поднасяли храна, и обикновено проявявали нарушения в когнитивното и физическото си развитие.

Оттогава насам са проведени по-интензивни изследвания от СЗО, американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) и много други екипи от учени. През 2012 г. СЗО провежда обзорна среща по темата за синдрома и признава описанията на Джилек-Ал за първите регистрирани случаи на заболяването, като също така отбелязва, че тя всъщност е уловила доказателства за него и в по-ранни изследвания, които провежда през 30-те години на миналия век.

Onchocerca volvulus 01

Onchocerca volvulus

Какво се смята, че причинява синдрома на кимането?

Понастоящем, въпреки че синдромът остава загадка, има известен консенсус относно възможната причина. Смята се, че в основата на синдрома може да стои паразитният нематоден (тоест кръгъл) червей Onchocerca volvulus. Известно е, че O. volvulus причинява онхоцеркоза, известна още като речна слепота, и върлува всички области, засегнати от синдрома на кимането. Освен това изглежда, че много – ако не и всички – от децата с това състояние живеят в близост до реки, което засилва това предположение. Интересно е, че потенциалната връзка между този паразит и епилепсията е наблюдавана при пациенти в Мексико още през 30-те години на миналия век.

Ако паразитът е замесен в заболяването, то все още не сме сигурни как, тъй като той е доста разпространен и в други райони, където няма данни за синдрома на кимането. Освен това пациентите със синдрома не са показали данни за наличие на червея в гръбначно-мозъчната течност, което обикновено е признак за инфекция.

Алтернативната хипотеза се фокусира върху т.нар. молекулярна мимикрия, според която имунната система на пациента реагира прекомерно на паразита и атакува собствените си протеини. Това би могло да доведе до увреждане на невроните, което да е причина за симптомите, но засега тази алтернатива също не е потвърдена.

В момента не е известно лечение, въпреки че изследванията на възможните причини за него продължават сериозно. СЗО и ЦКПЗ, които подкрепят хипотезата за O. volvulus, призовават да се работи повече в борбата срещу черните мухи, за които е известно, че разпространяват паразита. Въпреки че все още не е ясно дали това е причината за синдрома на кимането, изкореняването на мухите би било стъпка в правилната посока за ограничаване и на други инфекции.

 
 
Коментарите са изключени за Как да разбираме мистериозния Синдром на кимането

Повече информация Виж всички