Как да лекуваме ужилвания от медузи (урината не се препоръчва)

| от |

Ако някога ви е ужилвала медуза на плажа, знаете колко болезнено и неприятно може да бъде. Кой обаче е най-добрият начин да се лекуват тези рани, е широко обсъждан въпрос през годините.

По-добре ли е да се приложи гореща вода или леден компрес? Ами да се залее с оцет или пък да се разтрие ужиленото с пясък? Има го, разбира се, и популярният мит за уринирането върху раната, който здравните специалисти са развенчавали многократно – но изглежда, че независимо от това той си седи.

Скоро обаче група учени направиха анализ на доказателствата за най-популярните лечения при тази ситуация и той бе току-що публикуван в Cochrane (сайт за независими здравни изследвания). Ето какво откриха.

Защо ужилването от медуза боли толкова много?

Avispa marina cropped

Кубомедуза

Тези животни са често срещани в крайбрежните райони по целия свят. Те имат пипала, покрити с малки жилещи клетки, наречени нематоцисти, които когато докоснат кожата ви, освобождават отрова, която може да причини парене, зачервяване, подуване, а понякога и по-сериозни реакции, като например сърдечни проблеми.

За щастие повечето ужилвания не са животозастрашаващи като симптомите като цяло варират в зависимост от вида. А най-доброто лечение на рана от един вид не винаги е най-доброто за рана от друг.

Учените откриват 9 проучвания, които включват лечение на опарване от два вида медузи: Португалска галера или физалия (Physalia) и Кубомедуза (Cubozoa), които се считат за най-опасните медузи. Някои кубомедузи могат да причинят синдрома на Ируканджи – състояние, което може да доведе до силна болка, сърдечни проблеми и много рядко до смърт).

В тези опити, включващи 574 души, са тествани различни лечения като оцет, гореща вода, ледени компреси, изопропилов алкохол, метилов спирт, амоняк и натриев бикарбонат. Разгледани са също така и подправката за месо Adolph’s meat tenderizer, както и Sting Aid – лекарствено средство без рецепта, за което се смята, че помага за облекчаване на болката след различни ужилвания.

И така, какво работи и какво не работи?

Physalia physalis EM1B0679 (40827501481)

Португалска галера

Независимо от вида на медузата е разумно първо да се отстранят пипалата (или каквито части са останали от тях) от раната с пинсета или ръкавица. Какво да направите след това вече зависи от вида.

За португалската галера ключът изглежда е в топлината. Проучванията предоставят доказателства за добри резултати при накисване на засегнатото място във вода с температура около 45 ℃ за облекчаване на болката. Смята се, че това денатурира (денатурация е промяна на свойствата на биомолекула) протеина на отровата. На плажа може да приложите топлинен компрес или да вземете горещ душ.

Няма достатъчно доказателства, за да се покаже дали други методи на лечение, като например ледени компреси, са ефективни при ужилване от галерата.

За ужилванията от кубомедуза доказателствата са по-ограничени. Прегледът не открива достатъчно такива в подкрепа на настоящите препоръки за прилагане на оцет за дезактивиране на нематоцистите.

Въпреки това има логика да се опита с оцет, защото данни, които не са разгледани като част от прегледа, показват, че оцетът успешно дезактивира нематоцистите при тестове в лаборатория.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Повечето симптоми могат да бъдат овладени на плажа или у дома. Но винаги търсете медицинска помощ, ако вие или човекът, за когото се грижите, имате симптоми като:

  • затруднено дишане
  • болка в гърдите
  • гадене
  • повръщане
  • слабост
  • сънливост

Тези тежки симптоми означават, че може да се наложи наблюдение и лечение в болница. Ако човекът спре да диша или получи сърдечен пристъп, той се нуждае от незабавно основно животоподдържащо лечение.

Какво не трябва да се прави

Не натривайте мястото с пясък или кърпа, защото това може да накара повече нематоцисти да освободят отровата си.

Що се отнася до различните препарати, прегледът установява, че някои от тях могат да бъдат вредни или неефективни, затова трябва да се избягват. Сред тях са амонякът, метиловият спирт и сладката вода, тъй като те могат да причинят изгаряния по кожата или да предизвикат отделянето на още отрова.

Избягвайте да поставяте стегнати превръзки, които обездвижват крайника – тоест не увивайте превръзка плътно около крайника – тъй като това също може да предизвика по-голямо отделяне на отрова от нематоцистите.

Оцетът, натриевият бикарбонат и споменатите по-горе Sting Aid или подправката за месо нямат доказана полза и могат да предизвикат дразнене или инфекция.

Може би не е изненадващо, че няма публикувани проучвания, които да разглеждат ефективността на урината като средство за лечение, и затова тя не се препоръчва.

Превенцията е най-добре

Не забравяйте, че превенцията е по-добра от лечението. За целта следете съобщенията за безопасност на спасителите, наблюдавайте водата за медузи и носете защитно облекло, за да предотвратите ужилвания, когато това е възможно.

 
 
Коментарите са изключени за Как да лекуваме ужилвания от медузи (урината не се препоръчва)

Повече информация Виж всички