shareit

Къде отиват комарите през деня

| от |

Комарите са кръвожадна гад, най-агресивна в часовете около здрач и зазоряване. Ако не ги хванете навреме, ви източват кръвта и ви съсипват от сърбеж. А да не говорим и че могат да пренасят някоя болест. Но въпреки хищният им характер те рядко излизат през деня, освен ако небето не е облачно. Къде са и какво правят в такъв случай?

Първото да уточним нещо, което сигурно мнозина знаят – само женските комари пият кръв. Също така, кръвта не им носи никакви хранителни съставки на тях самите – те я пият, за да осигурят храна за яйцата си. Кръвта ни, както и на други животни, се използва за създаването на още комари.

Anopheles stephensi

Тук женска от вида Anopheles stephensi, пиейки кръв, отделя излишните течности от нея, за да освободи повече място за необходимите й вещества

Веднъж щом женската се е снабдила безопасно с червената течност, тя почива няколко дни, докато тялото й развие яйцата като смила протеините и желязото от кръвта, създавайки аминокиселини, които се използват за синтеза на жълтъка в яйцата.

Въпреки че на нас, хората, ни причиняват страхотна досада, комарите предпочитат да хапят добитъка и малки бозайници, ако имат този избор. Мъжките комари очевидно нямат нужда от пиене на кръв, затова и не рискуват живота си, хапейки никого. Ако се чудите те все пак какво ядат, за да се прехранват и да имат сили за женските – и мъжките и женските се хранят предимно с нектар от цветята подобно пчеличките.

Голяма част от комарите излизат да се хранят предимно вечер и призори. Сухата жега, която често настава през деня през лятото, може бързо да ги убие като ги дехидратира. Затова повечето комари спят или си почиват на сянка, далеч от всякакво слънце, за предпочитане някъде, където е влажно, например, сред трева и растения. Понякога може да ги срещнете и в водосточни тръби, плевни и други човекосъздадени места, както и в пещери, дупки в земята и в дърветата.

 
 
Коментарите са изключени за Къде отиват комарите през деня

Повече информация Виж всички