shareit

Извършиха се първите преливания на лабораторно създадена кръв

| от |

Изследователи направиха първите вливания на червени кръвни клетки, отгледани в лаборатория, като част от базирано в Обединеното кралство клинично изследване, което има за цел да тества колко дълго могат да живеят тези клетки.

Екипът е успял да отгледа кръв от стволови клетки, които е отделил от дарена кръв. Когато се поставят в хранителен разтвор, стволовите клетки, които могат да узреят във всеки вид клетка в тялото, се размножават и изследователите ги принуждават да се превърнат в червени кръвни клетки.

Досега двама участници в изследването са получили минипреливане на лабораторно отгледана кръв и нито един от тях не е съобщил за „неблагоприятни странични ефекти“, според изявление на университета в Кеймбридж в Англия, който участва в целия процес. В крайна сметка най-малко 10 души ще получат минитрансфузии като част от този етап от изследването.

То е „наистина важна стъпка по пътя“ към по-широко медицинско използване на лабораторно отгледана кръв, казва Марк Търнър, директор на Шотландската национална служба за кръвопреливане, пред Guardian.

Повечето кръвопреливания ще продължат да са от редовно кръводаряване. Но надеждата е, че един ден лабораторно отгледани кръвни клетки ще могат да допълнят дарените, за да помогнат на пациенти с кръвни заболявания и редки кръвни групи, според изявлението.

Червените кръвни клетки пренасят кислород до тъканите в тялото, които го използват за производство на енергия. Но при хора с болести като сърповидно-клетъчна анемия, червените кръвни клетки не се движат лесно през кръвоносните съдове и могат да блокират кръвния поток. Кръвопреливането помага за лечение на състояния като това и може да се прилага и, разбира се, на хора, които са загубили много кръв.

Но пациентите могат да получават преливания само от донори със съвместима кръвна група. Някои кръвни групи са „наистина, наистина редки“ и „може да има само десет души в страната“, които могат да дарят, казва Ашли Тойе, клетъчен биолог от университета в Бристол в Англия и един от водещите учени на изследването. Отгледаната в лаборатория кръв може в крайна сметка да помогне за справяне с този недостиг.

Изследователите дори смятат, че отгледаните в лаборатория клетки могат да издържат по-дълго от дарените. Тъй като тези клетки са новосъздадени, очаква се, че могат да оцелеят през целия 120-дневен живот на червените кръвни клетки в тялото на реципиента. Обикновената дарена кръв, от друга страна, съдържа както млади, така и стари клетки и следователно може да не оцелее толкова дълго.

По-дълготрайната кръв означава, че пациентите, които се нуждаят от редовни трансфузии, могат да ги получават по-рядко. Това би намалило риска от усложнения от чести преливания, като например натрупването на желязо в тялото.

Участниците в изпитването ще получат минипреливане от 5 до 10 милилитра стандартна кръв и още едно лабораторно отглеждана кръв в интервал от най-малко четири месеца, според изявлението. Клетките ще бъдат маркирани с радиоактивно вещество, за да се измери колко дълго оцеляват в тялото.

Нормалните трансфузии са много по-големи като обем. Но изследователите тепърва трябва да разберат как да отглеждат по-големи количества червени кръвни клетки в лабораторията. Преди да могат да произведат клинично значими количества кръв, те ще трябва да направят съответно повече изследвания.

„За да се премине към рутинен продукт за пациентите, очевидно трябва да се свърши много повече работа, която ще отнеме много години“, казва Ребека Кардиган, клиничен учен в университета в Кеймбридж и един от водещите изследователи на проучването, във видео, публикувано от университета.

Остава въпросът колко би струвало преливането на лабораторно отгледана кръв. Едно кръводаряване струва на Британската национална здравна служба около 130 паунда (приблизително 300 лева), а кръвопреливане, произведено в лаборатория, би струвало „много повече“, според BBC.

Говорител на здравната служба и сътрудник в изследването, казва пред CNBC, че „ако тестовете са успешни и всичко работи, то може да бъде въведено в мащаб през следващите години, което означава, че постепенно разходите ще намалеят“.

 
 
Коментарите са изключени за Извършиха се първите преливания на лабораторно създадена кръв

Повече информация Виж всички