„Извънземен“ сигнал от Марс най-накрая бе декодиран 1 година по-късно

| от |

Преди малко повече от година Даниела де Паулис, художник в Института SETI, създаде предизвикателство, което земляните трябваше да разгадаем. Целта беше да се симулира извънземен сигнал – но въпреки земния си произход, той наистина идваше от друга планета.

Проектът „Знак в космоса“ беше изпратен от орбиталния апарат ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) на Европейската космическа агенция на 24 май в 19:00 ч. UTC и приет 16 минути по-късно от телескопа Allen Array на Института SETI, телескопа Robert C. Byrd Green Bank в обсерваторията Green Bank и обсерваторията на радиоастрономическата станция Medicina. Над четири хиляди души по света се включиха в дешифрирането на съобщението.

На 7 юни правилното решение най-накрая беше представено на Де Полис – от Джон и Сара (псевдоними), които са баща и дъщеря. Те разгледали криптираното съобщение, като обмислили възможността то да има връзка с известен изчислителен модел, наречен клетъчен автомат.

В този модел пикселите могат да се разглеждат като „живи“ или „мъртви“ и се развиват по определени правила. Моделът може да създава сложни сценарии, като пикселите се променят по няколко основни правила (свързани най-вече с пикселите наоколо), и се използва, за да се премине от цялото привидно безсмислено съобщение, пълно с единици и нули (живи или мъртви пиксели), към внезапното откриване на смисъл.

Те използват програмата за създаване на компютърни игри Unity и подлагат съобщението на 6 625 трансформации, за да го превърнат в нещо разбираемо.

Оказало се, че е изображение на пет аминокиселини…

Тези важни за живота молекули са представени чрез блокове с различен брой пиксели: 1 за водород, 6 за въглерод, 7 за азот и 8 за кислород.

Това не е краят на експеримента – Де Паулис смята предизвикателството за начин да имитира това, с което човечеството ще се сблъска в случай, че получи извънземен сигнал. На първо място ще се наложи да разберем какво представлява самия сигнал – частта, решена от Джон и Сара. Слрд това идва ред и на тълкуването: Какво означава сигналът? Защо точно тези пет аминокиселини?

Де Паулис кани още хора да се присъединят към сървъра им в Discord, който се използва за център за декодиране и обсъждане на сигнала. От миналата година досега са изпратени над 54 000 съобщения, свързани с проекта, и екипът на се надява към тях да се присъединят още много повече.

 
 
Коментарите са изключени за „Извънземен“ сигнал от Марс най-накрая бе декодиран 1 година по-късно

Повече информация Виж всички