Италиански остров раздава безплатни кози

| от |

Жителите на отдалечения италиански остров Аликуди, близо до Сицилия, се опитват да се справят с един особен проблем. Районът се задушава от нарастваща популация на кози и единственото решение може да се окаже раздаването им на всеки, който си поиска.

Според “ Гардиън“ скорошно преброяване е показало, че популацията на козите на острова се е увеличила между 6 и 8 пъти – от скромните 100 до приблизително 600-800. (Човешкото население е само 100 души.) Животните вече мигрират към населените места и жителите смятат, че не са най-удобния съсед, тъй като са склонни да вредят на растителността и да унищожават имущество им.

Освен това козите нямат граници и благоприличие: някои местни жители ги заварват в домовете си. Собствениците на бизнеси пък трябва да ги пъдят от магазините или изпод баровете. Островът, който е с площ от 5 квадратни километра, просто не е достатъчно голям за всички.

„Те се движат на стада и нанасят щети, просто са твърде много“, казва пред „Гардиън“ един мъж, който е намерил коза в имота си. „Тя е малко сладка, но започваш да се притесняваш дали няма да ухапе някого“.

Остров Аликуди

Кметът на Аликуди Рикардо Гуло предложи козите да бъдат раздадени безплатно, вместо да се предприемат някакви по-ужасяващи действия по унищожаването им. По думите му всеки може да поиска коза – от фермери до хора, които биха искали да ги опитомят.

Проблемът е, че местоположението и релефът на Аликуди затрудняват прибирането на козите и могат да ограничат заинтересованите страни, които не могат да се справят с логистиката. Пристигането с лодка от Сицилия отнема 2 до 3 часа. Ако някой осинови коза (или кози), ще има 15 дни, за да ги примами от скалите и да ги качи на лодката.

Гуло приемаше заявки за козите до тази седмица, но е възможно срокът да бъде удължен. Кметът също така обещава на потенциалните страни, че животните ще бъдат прегледани от ветеринарен лекар. Не всяка коза обаче ще трябва да бъде преместена. Гуло възнамерява да запази някои от тях за туристите.

Преди кризата с козите, Аликуди може би беше най-известен с това, че в него са живели хлебари, които по невнимание са създали халюциногенни хлябове с ерго – психоактивна гъба, която може да предизвика ефекти, подобни на LSD. Местните легенди отпреди стотици години разказват за хора, които са виждали духове, превръщали са се в магарета и са имали други лоши изживявания.

Аликуди не е единственото място, което се сблъсква с излишък на природни ресурси. Жителите на едно предградие във Форт Лодърдейл, Флорида, има проблем с малка армия от зайци.

Време е да си направим ферма…

 
 
Коментарите са изключени за Италиански остров раздава безплатни кози

Повече информация Виж всички