Истинската зомбираща гъбичка, която вдъхнови „The Last of Us“ на HBO

| от |

„The Last of Us“, сериал на HBO, базиран на едноименната видео игра, противоречи на традицията във филмите за зомбита по няколко начина. От една страна, гостоприемниците на патогена, които ги зомбира, не са „немъртви“ – те все още са си живи. И не става въпрос за вирус, който ги заразява, а за гъбичка.

Нещо повече, тя съществува и в реалния живот. Създателите на играта казват, че са били вдъхновени от сегмент от документалната поредица на BBC „Планетата Земя“, в която гъбата превзема ума на мравка.

Някои части от сериала, разбира се, са измислени: апокалиптичното превземане на човешкия вид от гъба, която контролира съзнанието, е неправдоподобно, казва Дейвид Хюз, ентомолог от Университета Пен Стейт, който работи като съветник по играта.

Но други части са вдъхновени от истинската наука. Както и от идеи за изменението на климата и болестите, с които учените се борят днес.

„За мен едно такова нещо не е пресилено“, казва Матю Касън, миколог от Университета в Западна Вирджиния, за гъбичките. „Те са по-странни от художествена измислицата.“

В клипа от „Планетата Земя“, който вдъхновява играта, гъбичка Cordyceps заразява мравка куршум (Paraponera clavata). Гъбата пораства вътре в насекомото, заемайки около половината му тяло, но оставя мозъка му непокътнат, което й позволява да манипулира неговото поведение. След това тя насочва мравката да се покатери на клон – там тя ще умре и гъбата ще поникне от главата й, което ще позволи по-ефективно да разпространи спорите си и да зарази повече гостоприемници.

35 известни вида Cordyceps могат да повлияят на поведението на насекомите, а експертите смятат, че има и стотици други, които все още не са открити, казва Жоао Араухо, миколог в Ботаническата градина в Ню Йорк.

Но учените не се притесняват, че тези гъбички може да заразят хората. „Те са супер специфични за конкретни видове“, казва Чариса Бекер, която изучава „мравките-зомбита“ в Университета в Утрехт в Холандия, пред CNN. А хората имат много различни тела от насекомите.

И все пак, има няколко теми, върху които сериала набляга, които са от значение за учените днес. Едната е, че гъбичните инфекции при хората са относително недостатъчно проучени и трудни за лечение. Докато вдишваме гъбични спори с всеки дъх, повечето от тях са безвредни, казва Бекер. От между 1,5 и 5 милиона налични вида гъбички хората се разболяват само от няколкостотин от тях, а дори и те заплашват най-вече тези с отслабен имунитет.

Но повече от 300 милиона души по света получават сериозна гъбична инфекция годишно и около 1,5 милиона от тях умират. Част от причината тези инфекции да са толкова смъртоносни, е, че могат да бъдат трудни за лечение.

„Гъбите са по-тясно свързани с животните, отколкото с растенията“, казва Касън. „Трудно е да им навредим, без да навредим на себе си. Така че трябва да се измислят специализирани видове съединения, които могат да убият гъбичките, без да нанесат щети по гостоприемника.“

„Човечеството трябва да инвестира повече в изучаването на най-голямото кралство на планетата“, казва Артуро Касадевал, микробиолог от Института Джон Хопкинс.

Candida-auris 2016-250px

Candida auris

„The Last of Us“ също така предполага, че част от това, което подготвя планетата да я превземат гъбичките, е фактът, че се затопля. Повечето гъби предпочитат температури, по-ниски от тези на човешкото тяло, казва Бекер. В сериалът те обаче се адаптират към по-топлата планета и така вече могат спокойно да заразяват и хората.

Учените вече обмислят тази възможност.

„Не е неоснователно предположението, че глобалното затопляне ще увеличи термичната толерантност на гъбичките“, казва Илан Шварц, който ги изучава в Университета Дюк. „Все още нищо не е доказано; това е само хипотеза и се случва с доста бавен темп… Но е напълно възможно.“

Ето например гъбата Candida auris, която е устойчива на някои противогъбични лекарства и застрашава хората с отслабена имунна система, се теоретизира, че се е адаптирала към телесната ни температура.

Но нека не изпадаме в паника: широко разпространената гъбична пандемия е малко вероятна поради начина, по който инфекциите се разпространяват при хората, казва Димитриос Контоянис, миколог в Тексаския университет. „Има много сериозни опасности в света, но това не е една от тях.“

Но пандемията от ковид-19 може да увеличи риска, пред който са изправени хората от гъбични врагове. „Може би по-голяма част от населението ще бъде имунокомпрометирана поради неща като ковида и други вируси, което от своя страна може да ни предразположи към една инвазия от някои широко разпространени гъбички“, казва Касън.

 
 
Коментарите са изключени за Истинската зомбираща гъбичка, която вдъхнови „The Last of Us“ на HBO

Повече информация Виж всички