Истината за Синдрома на Турет

| от |

Синдромът на Турет е силно неразбрано неврологично заболяване. Във филмите, телевизията и въобще поп културата синдромът е представен като неконтролируем порив да крещим цинизми, обикновено с цел комичен ефект, създаден от безсилни продуценти. Всъщност, подобни неволни изблици са само един много рядък симптом от многото на синдрома на Турет.

Доста по-често срещано е хората с Турет да са обзети от дълбокото желание многократно да повторят определени движения или звуци. Така наречените тикове. Човек с вокални тикове може да чувства нуждата да повтаря думи, изговорени от друг или от него самия, да произнася някои думи, които прочита или да издава някакви не задължително членоразделни звуци. Моторните тикове могат да бъдат безкрайни повторения на безкрайни варианти от ненужни движения като например лицеви изкривявания, пляскане с ръце, въртене в кръг и дори много неприятният тик, при който човек се удря сам с юмрук в лицето.

По принцип синдромът се предава генетично и се среща три до четири пъти по-често при мъжете. Има лечение на някои конкретни симптоми, но по много начини лечението е по-лошо от самата болест със своите неприятни кратко- и дълготрайни странични ефекти. Съществува експериментална операция, в която електроди се поставят директно върху мозъка на човек, болен от синдрома на Турет. След като диодите са активни за около 30 секунди, симптомите на пациента напълно изчезват. Но подобна драстична методика обаче едва ли ще се прилага широко, най-вече защото съдържа прекалено много риск.

А що се отнася до Жорж де ла Турет (30 октомври 1857 – 26 май 1904): той e френски доктор, роден в град Сен Жерве в района на Шателеро близо до град Лудун. В ретроспекция той може да бъде определен като невролог, но по негово време тази дисциплина все още не съществува. През 1893 бивша пациентка на Турет го застрелва в главата, защото според нея той я е хипнотизирал без нейно желание. И Жорж, и много от днешните хипнотици твърдят, че това е невъзможно. След тези събития докторът започва да изпитва резки промени в настроението си, но въпреки това продължава да дава лекции.

 
 
Коментарите са изключени за Истината за Синдрома на Турет

Повече информация Виж всички