Хванаха най-голямата риба някога

| от |

Изследователи от Португалия направиха чудовищно откритие. Докато бяха на работа край бреговете на Азорските острови, те успяват да уловят огромна риба луна – която със своите над 2700 килограма се оказва най-голямата риба, хващана някога.

Този титаничен звяр предлага увлекателен поглед към своя вид (Mola alexandrini), най-известен с това, че се носи по повърхността на океана, за да се топли. И така, как внушителното чудовище се озова в ръцете на португалски изследователи?

Въпросният екземпляр

Откриването на най-голямата риба, хващана някога

Според Live Science трупът на мъртвата риба луна е открит на 9 декември 2021 г. край бреговете на остров Фаял на Азорските острови. IFL Science съобщава, че Rede de Arrojamentos de Cetáceos dos Açores – организация, която помага на морски животни в беда – е качила рибата на борда и я е докарала на сушата, където е претеглена с помощта на мотокар. Според проучване, публикувано наскоро в Journal of Fish Biology, риба е тежала удивителните 2743.8 килограма. Изследователите също установяват, че е била около 3,5 метра висока и над 3 метра дълга.

Това я прави най-голямата костна риба, улавяна някога.

„М. alexandrini, докладван тук, е най-тежкият съществуващ екземпляр от инфракласа на същинските костни риби, за който знаем до момента“, пишат изследователите в своето проучване. Водещият автор на изследването Хосе Нуно Гомеш-Перейра също така описа рибата като „величествен екземпляр“ пред Live Science и отбеляза, че трябва да е била невероятна гледка, докато е била жива и е плувала във водата.

Наистина португалската риба луна е с близо 450 килограма по-тежка от бившия рекордьор. Рекордът за най-тежка костна риба преди това се държеше отново от риба луна – уловена край бреговете на Камогава, Чиба, Япония, през 1996 г. Тази риба тежеше около 2300 килограма.

Засега изследователите не са напълно сигурни какво е убило гиганта. Но, според Daily Mail, те са забелязали, че рибата има голяма цилиндрична вдлъбнатина на главата си, в която също така откриха следи от червена боя. Това предполага, че тя може да е била ударена от лодка.

„Не е ясно обаче дали ударът е настъпил преди или след като е умряла – следователно причината за смъртта остава несигурна“, отбелязват изследователите.

Тази рибата от Португалия може да е най-голямата , хващана някога – но какво точно знаят учените за тези нежни гиганти?

Новоизлюпена риба луна

Какво представляват рибите луни, най-големите костни риби в света

Според IFL Science има три различни вида риба луна: океанска (Mola mola), гигантска (Mola alexandrini) и качулата (Mola tecta). Рибата луна, открита в Португалия, Mola alexandrini, обаче е много по-голяма от братовчедите си.

„Гигантските риби луни M. alexandrini могат да достигнат повече от два пъти максималното тегло на своя вид M. mola (най-тежкият рекорд 1320 кг.)“, обясняват авторите на изследването.

На английски рибата – sunfish – е кръстена „слънчева риба“ не заради кръглата си форма, а по-скоро заради навика си да се припичат на слънце на повърхността на океана. Newsweek съобщава, че рибите лежат на слънце, за да се стоплят, след като са се гмурнали дълбоко в студения океан в търсене на храна. Тъй като нямат опашки, те използват горните и долните си перки, за да плуват – като така преминават до 90 километра на ден. На български вида получава това име заради приликата си в профил с Луната.

Въпреки че рибата може да нарасне до впечатляващи размери, IFL Science също съобщава, че в началото те са малки като пуканки. Дори една от хипотезите на изследователите е, че рибите луни стават толкова големи, за да могат да произвеждат огромно количество потомство.

„Защо са толкова големи не е ясно, но те произвеждат много потомство (стотици хиляди), така че е възможно именно селекцията за повече яйца да е довела до размера на тялото“, казва Дейвид Дж. Буут, професор по морска екология в Технологичния университет Сидни.

Въпреки това все още има много неща, които учените не знаят за най-голямата риба, хващана някога. Както отбелязва Newsweek, гигантската M. alexandrini доскоро се смяташе за същия вид като океанската Mola mola.

Освен това рибите луни са категоризирани като „уязвими“ в червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Newsweek съобщава, че те се смятат за деликатес в азиатски страни като Тайван и Япония и често биват улавяни от рибари, които отрязват перките им, за да ги ползват като стръв.

Не е ясно обаче дали M. alexandrini е изправена пред същите опасности. Всъщност Live Science съобщава, че въпреки че се смята, че гигантски риби луни има по целия свят, учените не са сигурни колко на брой съществуват.

„Те са широко разпространени, но рядко срещани където и да е“, обяснява Буут пред Newsweek. „Виждали сме ги на 400 метра дълбочина да гризат нефтени и газови тръби.“

Засега гигантските риби изглежда са само още една от многото мистерии на океана. Тази, открита край бреговете на Португалия, може да е най-голямата, хващана някога, но кой знае какви други величествени чудовища може да плуват в океанските дълбини?

 
 
Коментарите са изключени за Хванаха най-голямата риба някога

Повече информация Виж всички