shareit

Хранителните добавки са в голяма степен безсмислени (за повечето хора)

| от |

Приемате ли ежедневно мултивитамини? Почти 3 от всеки 5 възрастни в САЩ казват, че използват някакъв вид хранителна добавка през 2021 г., а пазарът на добавките в Северна Америка е около 50 милиарда долара годишно според най-новите оценки.

Това са ужасно много пари, които се харчат за нещо, което всъщност може да не ни дава много – според нова редакционна статия, написана от учени от Северозападния университет и публикувана тази седмица в JAMA.

„Ако мултивитамините бяха полезни, досега вече щяхме да знаем“, казва в изявление съавторът Джефри Линдър, ръководител по обща вътрешна медицина в катедрата по медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.

Редакционната статия идва в подкрепа на новите препоръки от Специалната група за превантивни услуги на Съединените щати (USPSTF), която наскоро извършва мета-преглед на 84 проучвания за ефективността на хранителните добавки.

Заключението им: има „недостатъчно доказателства“, че приемането на мултивитамини или други хранителни добавки може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак при иначе здрави, небременни възрастни.“

Последните думи са важни: „Бременните трябва да имат предвид, че тези насоки не се отнасят за тях“, предупреждава съавторката Натали Камерън, лекар от Северозападната медицина и инструктор по обща вътрешна медицина във училище Файнбърг.

„Някои витамини, като фолиевата киселина (витамин С), са от съществено значение за бременните, за да поддържат здравословното развитие на плода. Най-честият начин за задоволяване на тези нужди е приемането на пренатален витамин“, казва Камерън. „Необходими са повече данни, за да се разбере как специфичната добавка може да промени риска от неблагоприятни резултати от бременността и сърдечно-съдови усложнения по време на бременност.“

Сега, разбира се, може някои хора да си мислят, че дори да няма реални доказателства за ползите от витамините – те все пак не могат да навредят, нали? Защо хората да не получат може би нищожното количество витамини, което не им достига, пък останалото да го оставят в тоалетната.

Според лекарите не е толкова просто.

„Пациентите постоянно питат: „Какви добавки трябва да приемам?“, казва Линдър. „Те губят пари и въобще тръгват по грешния път като мислят, че има магически набор от хапчета, които да ги поддържат здрави, когато всички просто трябва да следваме основаните на доказателства практики – да се храним здравословно и да правим упражнения.

Разбира се, „това едно е да се каже, друго е да се направи, особено сред американците с по-ниски доходи“, казва съавторът Джени Джия, която изучава превенцията на хронични заболявания в семейства с ниски доходи чрез интервенции в начина на живот.

„Здравословната храна е скъпа и хората не винаги разполагат със средства да намерят къде да правят упражнения“, обяснява тя. „Може би не е безопасно на открито или не могат да си позволят някакъв уред.“

Но ако можете да се храните здравословно и да спортувате редовно, струва си: докато мултивитамините и другите добавки често се рекламират, че съдържат всичко, от което се нуждае здравото тяло, екипът посочва, че цели плодове и зеленчуци съдържат същите тези хранителни вещества и много повече – витамини, фибри, фитохимикали, всички от които вероятно действат заедно по начин, който просто не може да бъде възпроизведен, ако ги приемаме на хапчета.

„Специалната група не казва „не приемайте мултивитамини“, подчертава Линдър, „но вредата е, че когато говорим с пациенти за добавки през много ограниченото време, в което се срещаме, пропускаме да поговорим как наистина да се намалят сърдечно-съдовите рискове – чрез упражнения и отказване от тютюнопушене.“

Falk, Benjamin J. (1853-1925) - Eugen Sandow (1867-1925)

Юджин Сандоу

И малко история конкретно за спортните добавки.

Още спортистите в древна Гърция са съветвани да консумират големи количества месо и вино като начин да стимулират атлетическите си представяния. Редица билкови смеси и тоници са били използвани от древни времена не само от гърци, но и от хора от различните култури, за да се опитат да увеличат своята сила и издръжливост.

През 10-те години на 20 век Юджин Сандоу, широко смятан за първият модерен културист на Запад, се застъпва за диетичения контрол като начин за подобряване на мускулния растеж. По-късно друг културист, Ърл Лидерман, изтъква „говеждия сок“ или „екстракта от говеждо месо“ като начин за подобряване възстановяването на мускулите. През 50-те години на миналия век, когато развлекателният и състезателен културизъм стават все по-популярен, Ървин Джонсън започва да популяризира и предлага на пазара протеинови прахове на базата на яйца, таргетирани специално към културисти и физически спортисти. 70-те и 80-те години бележат драматично нарастване на растежа на индустрията за бодибилдинг добавки, подхранвано от широкото използване на съвременни маркетингови техники и значително увеличение на културизма като развлекателен спорт.

 
 
Коментарите са изключени за Хранителните добавки са в голяма степен безсмислени (за повечето хора)

Повече информация Виж всички