shareit

Готови ли са децата да ядат насекоми?

| от |

Производството на месо замърсява и изисква много пространство и ресурси (вода, зърнени храни…). За да защитим планетата, трябва да намерим нови източници на протеини. Едно от решенията е да се замени, поне частично, месото с насекоми.

Проблемът е, че насекомите не са много апетитни за нас, както и въобще за западния свят. И все пак 2 милиарда души (в Азия, Африка, Южна Америка) си ги ядат редовно. Най-често консумираните в света са бръмбарите главно под формата на ларви (като брашнен червей), лепидоптери (гъсеници) и ципокрилите (пчели, оси и мравки).

Насекомите са интересно предложение, защото замърсяват по-малко и изискват по-малко вода и храна от кравите или прасетата. Те също така се нуждаят от по-малко пространство за отглеждане и са богати на протеини.

От няколко години изследователите проучват как да накарат възрастните на Запад да приемат насекоми… но никой не поглежда към децата. Поне досега.

С кетчуп или шоколад?

Децата наистина могат да играят важна роля при въвеждането на ентомофагията (яденето на насекоми) в страни от западния свят като Франция по три причини.

Първо, хранителните навици в рамките на една култура се развиват през поколенията, така че младите могат да възприемат нови практики, които след това ще предадат на своите деца.

Второ, детството е много важен период, тъй като хранителните предпочитания, научени рано в живота, се запазват и в зряла възраст.

И накрая, децата също влияят върху това какво ядат техните семейства и приятели. Като те самите консумират насекоми, могат да вдъхновят и останалите да ги ядат.

В ново изследване учените интервюират 43 деца от Франция на възраст между 8 и 13 години относно техните настроения към яденето на насекоми. В първото интервю те са помолени да опишат дете, което яде насекоми (как изглежда то или тя, къде живее и т.н.), а след това да изразят какво мислят за снимки на цели насекоми (скакалци, щурци, брашнени червеи), за насекоми с вкус на кетчуп или шоколад, и за маслено сирене и шоколадова торта, съдържащи насекоми на прах.

Във второ интервю децата са разделени на групи от по двама или трима. Този път им се дават истински сушени брашнени червеи и обикновена торта с брашнени червеи на прах и им се пускат откъси от предаването „Top Chef“, в което се готвят и ядат щурци и мравки.

Децата проявяват интерес, но трябва да бъдат успокоени

Резултатите от тези проучвания показват преди всичко, че децата смятат, както и възрастните, че насекомите не са годни за консумация в нашата култура. Според тях насекомоядите живеят в далечни страни или го правят, за да оцелеят. Всеки случай яденето на насекоми се свързва с мръсотия или отвратителни предизвикателства в предавания като „Fort Boyard“ или „Koh-Lanta“.

Преди да бъдат изложени на насекоми в проучването, повечето деца спонтанно посочват, че биха отказали да ги ядат, защото са отвратени от тях. Те си представят неприятен вкус и усещане в устата си. Когато виждат насекомите на снимки или в реалния живот, те са по-привлечени от по-малките насекоми като червеи, които са по-лесни за преглъщане от щурци или скакалци.

Насекомите, овкусени с кетчуп или шоколад, са малко по-приемливи, защото, разбира се, това са вкусове, които те познават и харесват. Но храните, които предпочитат, са тези с участието насекоми, като торта, защото изглежда като „обикновена торта“.

Друго важно нещо е, че децата променят отношението си по време на обучението. Наблюдаването, боравенето и въобще контактът с истински изсушени брашнени червеи намалява тяхното отвращение и събужда любопитството им.

От друга страна, интервюираните деца в малки групи от по две или три си влияят и взаимно. Някои в крайна сметка се съгласяват да ядат торта с насекоми, защото приятелите им я опитват. Децата също са по-склонни да опитат цели насекоми, след като гледаха телевизионното предаване с добре сварените насекоми.

Това проучване показва, че децата във Франция могат да свикнат с идеята да ядат насекоми доста бързо. Те се отвращават, когато ги видят цели, но все пак проявяват любопитство. Техният интерес може да се увеличи, ако насекомите се свържат с познати вкусове или храни и ако се ядат в успокояваща ситуация, като например със семейството, или в забавна ситуация, като например по време на предизвикателство с приятели.

 
 
Коментарите са изключени за Готови ли са децата да ядат насекоми?

Повече информация Виж всички