Ето защо фризерът ви мирише лошо – и какво може да направите по въпроса

| от |

Повечето хора смятат, че фризерът може да запази нетрайните храни свежи и защитени от разваляне в продължение на много месеци. За съжаление, това невинаги е така.

Някога забелязвали ли сте от него да идва странна миризма? Как се появява тя и какво може да направим, за да я отстраним?

DOMELRE refrigerator c. 1914

Фризер от 1914 г.

Микроби и химикали

Съществуват няколко причини за лошите миризми във фризера: бактерии, дрожди и плесени – или общо взето микроби.

Въпреки че минусовите температури драстично забавят развитието на най-често срещаните микроби, които развалят храните, някои от тях все още могат да се развият, ако вътре стане малко над -18 ℃ (стандартната температура в един фризер). Това може да се случи, ако има прекъсване на тока за повече от няколко часа или ако поставите нещо горещо направо в уреда.

Спуканите пликчета и отворените контейнери пък дават възможност на тези микроби да започнат работа. Трябва да се отбележи също така, че много от тях оцеляват при замразяване и започват да се развиват отново, когато условията са благоприятни – например, ако извадите храната, размразите я частично и я върнете във фризера.

Когато храната се разгражда, се случват две неща: първо, тъй като микробите започват да се развиват, се образуват няколко остри химически вещества; и второ, мазнините и ароматите, които са част от самата храна, вече могат да се освободят – и го правят. Те обикновено се наричат летливи органични съединения (ЛОС) и са приятните аромати, които усещаме, когато ядем храната. Но ЛОС могат да се произвеждат и от бактериите.

Например, много от нас познават миризмите, които се получават при ферментация – микробен процес. Когато ферментираме дадена храна, ние умишлено я замърсяваме с микроби с конкретни характеристики или осигуряваме условия, които благоприятстват растежа на желаните микроби и последващото производство на ароматни съединения.

За разлика от това, неконтролираното разваляне на храната е проблематично, особено когато активните микроби могат да причинят заболяване.

Замразяването променя храната

Не само развитието на микробите може да доведе до нежелани миризми. Във фризера също така протичат редица химични процеси.

Замразяването предизвиква физически промени в храните, като често засилва тяхното разграждане. Много от нас познават „изгарянето от фризера“ по месото, например, както и ледените кристали по замразената храна.

Това явление е „отхвърляне на сол“. В зависимост от това колко бързо се замразява нещо, солите понякога могат да се концентрират, тъй като чистата вода замръзва при по-висока температура от водата с разтворени неща в нея – като захари и соли. В големи мащаби това се случва с айсбергите в океана. При замръзването на морската вода се отделя сол. Така айсбергът се състои от сладка вода, а заобикалящата го морска вода става по-солена и по-гъста, като саламура.

По подобен начин, когато водата в хранителните продукти замръзва, органичните молекули се концентрират и изхвърлят. Ако те са летливи, отиват във въздуха и се залепват за други неща. Къде ще попаднат, зависи от това какво друго има наоколо.

Някои от летливите вещества харесват водата. Наричаме ги „хидрофилни“ или обичащи водата; и именно те ще влошат вкуса на храната. Други не харесват водата толквоа – хидрофобни – и полепват по неща като силиконови формички за лед, от което пък те започват да миришат.

Домашните фризери обикновено са свързани с хладилник и това дава още една възможност за преминаване на миризми през системите. Двата уреда ползват един източник на охлаждане и канал за въздушен поток. Ако хладилникът ви има неприятни миризми (естествена или след микробно разваляне), много е вероятно те да се пренесат във фризера и обратното.

Fridgeinterior

Помощ!

Има няколко прости стъпки, които може да предприемете, за да се отъврвете от лошата миризма.

Първо, опитайте се изначално да предотвратите появата на миризми, като покриете храната. Ако я поставите в херметически затворен съд (най-добре стъклен), това значително ще забави освобождаването на ароматни съединения, произведени от бактерии или от самата храна. Освен това е по-малко вероятно покритата тя да абсорбира миризми и аромати от другите храни наоколо.

Ако миризмите вече са се появили, можете да ги премахнете, като следвате няколко прости стъпки (които включват и цялостно почистване; няма бягане от него).

Извадете всички продукти от уреда и ги прегледайте за евентуално разваляне, изгаряне или неприятни миризми.

Изхвърлете всичко, което е образувало ледени кристали, и съхранявайте останалото в хладилна чанта, докато се занимавате със самия фризер. Трябва да проверите и хладилника и да изхвърлите всичко, което мирише зле.

След като отстраните всички продукти, извадете рафтовете и ги почистете.

Избършете всички повърхности, като използвате топла сапунена вода или смес от две супени лъжици сода за хляб отново с топла вода.

Измийте всички рафтове и отделенията за лед и ги оставете да изсъхнат напълно.

Ако миризмите не се премахнат с тези прости стъпки, фризерът може да се нуждае от по-дълбоко решение – като напълно го изключите и го оставите някъде да „подиша“ в продължение на няколко дни.

Поставянето на малко сода за хляб във фризера преди добавянето на храна може да помогне за абсорбиране на остатъчните миризми. Ако ситуацията е по-сериозна, когато нишите или изолацията са замърсени, може да се наложи да извикате сервизен техник.

 
 
Коментарите са изключени за Ето защо фризерът ви мирише лошо – и какво може да направите по въпроса

Повече информация Виж всички