Динята – този мистериозен зеленчук

| от |

През цялото лято динята радва хората по целия свят в напитки и като десерт.

Но ето няколко вкусни факта, които не знаете за това цветно и сочно лакомство.

Динята е едновременно плод и зеленчук

Благодарение на сладкия си вкус тя обикновено се смята за плод. И действително расте като плод като произхожда от цветя, които са опрашени от пчели, и, от ботаническа гледна точка, е плод, защото съдържа семена. Но много градинари мислят за тях и като за зеленчуци, тъй като ги отглеждат в градините си заедно с други летни зеленчуци като грах и царевица. Технически динята се класифицира като част от ботаническото семейство на тиквите, което включва и други кулинарни зеленчуци като краставиците.

Можете да я изядете цялата

Макар да се фокусираме върху сочната месеста част, кората на динята също е годна за консумация – както и пълна с хранителни вещества. В Китай корите често се запържват или задушават, а в американския Юг готвачите обичат да ги мариноват. В Близкия изток и Азия пък семките се сушат и пекат (подобно на тиквените семки), за да се получи лека, хрупкава закуска.

Динята е чаша с вода

Дините са 92% вода, което ги прави идеално освежаващо средство за горещите летни месеци.

Има 1200 разновидности

За да бъде класификацията малко по-лесна обаче, дините обикновено се групират в четири основни категории: със семки, без семки, малки и жълто-оранжеви. Един от най-популярните сортове е Crimson Sweet – диня със семки и наситено червено, сладко месо. Някои от по-необичайните сортове пък включват Golden Midget, чиято кора става жълта, когато узрее, и Cream of Saskatchewan, чието месо е с кремав цвят.

Дини без семки не са генно модифицирани

Противно на това, което може би сте чували, дините без семки са резултат от хибридизация – напълно естествено явление, от което все пак земеделските производители могат да се възползват. Преди няколко десетилетия дините без семки бяха трудни за намиране, но днес в повечето страни те доминират пазара. А белите „семена“, които понякога намирате в дините без семки, всъщност са празни семенни обвивки и са напълно безопасни за консумация.

Дините могат да станат наистина, наистина големи

Най-тежката диня досега според Гинес е отгледана от Кристофър Кент от Севиервил, Тенеси, през 2013 г. Тя е тежала 160 килограма.

Динята съдържа противораково съединение

Тя е най-добрият източник на ликопен – антиоксидант, за който е доказано, че намалява риска от няколко вида рак, сърдечносъдови заболявания и макулна дегенерация.

Фермерите в Япония отглеждат квадратни дини

В Япония през последните 40 години фермерите отглеждат дини с форма на куб като им придават тази квадратна форма, отглеждайки ги в подобни на кутии скоби. Когато динята запълни скобата и бъде откъсната, тя обикновено още не е узряла, но въпреки това тя може да стигне цена от 100 долара. (Първоначалната идея е била те да се побират по-добре в стандартните хладилници.) Напоследък фермерите отглеждат дини и във формата на сърца, пирамиди и човешки лица.

Семейство от Южна Каролина отглежда наследствено един определен сорт диня от почти един век

Необичайно сладкият сорт „Bradford“, създаден от Натаниел Наполеон Брадфорд в окръг Съмтър, Южна Каролина, през 40-те години на XIX в., е един от най-търсените сортове дини в Юга. Но меката му кожа затруднява транспортирането и в началото на 20-те години на 20 век той се оказва безсмислена от търговска гледна точка. Така динята е щяла да изчезне напълно, ако семейство Брадфорд не я е поддържало жива в градините си в задния си двор в продължение на няколко поколения. Сега тя отново се отглежда с търговска цел от Нат Брадфорд, пра-пра-правнук на Натаниел.

Динята е щатският зеленчук на Оклахома

През 2007 г. Сенатът на щата Оклахома почита 14-ата по големина тогава култура, като гласува с 44:2 гласа за обявяването ѝ за щатски зеленчук. (Защо не плод? Защото това отличие вече е дадено на ягодата.) Нейният прочут статут обаче е застрашен през 2015 г., когато сенатор Нейтън Дам предлага отмяна на законопроекта с аргумента, че динята е плод. Но благодарение на републиканеца Джо Дорман, който представляваше град Ръш Спрингс – където се провежда ежегоден фестивал на динята – предложението на Дам е отхвърлено.

 
 
Коментарите са изключени за Динята – този мистериозен зеленчук

Повече информация Виж всички