Човешките мозъци стават все по-големи

| от |

Според авторите на ново изследване нарастването на човешкия мозък (феномен, който наблюдаваме поне от 30-те години на миналия век насам) вероятно е резултат от подобряване на факторите на околната среда в ранна възраст и може да действа като оръжие срещу заплахата от деменция с напредването на възрастта.

Изследователите са разгледали сканиранията с ЯМР на мозъците на 3226 души, участвали във Сърдечното изследване във Фрамингам (СИФ). Започнало през 1948 г. във Фрамингам, Масачузетс, СИФ включва участници, родени през всяко десетилетие от 30-те години на миналия век насам – и сега включва децата и внуците на някои от участниците в първоначалната кохорта.

При прегледа на сканиранията – които са проведени между 1999 и 2019 г. – авторите на изследването се стремят да сравнят мозъците на хората, родени през 30-те години, с тези, родени през 70-те години. Така те установили, че средният обем на органа се е увеличил от 1234 милилитра на 1321 милилитра през този 40-годишен период, което представлява разширяване с около 6,6%.

Удивително е, че площта на мозъците на участниците показва още по-голямо увеличение: средната кортикална повърхност на родените през 70-те години е била с почти 15% по-голяма от тази на родените четири десетилетия по-рано, като се е увеличила от 2056 на 2104 квадратни сантиметра.

Коментирайки тези резултати в изявление, авторът на изследването Чарлз ДеКарли заяви, че „десетилетието, в което е роден човек, изглежда оказва влияние върху размера на мозъка и потенциално върху дългосрочното му здраве“. Търсейки обяснение на тези разлики, изследователят заяви, че „генетиката играе основна роля, но нашите открития показват, че външните влияния – като здравни, социални, културни и образователни фактори – също участват“.

Как точно ще се отрази разширяването на енцефалоните ни (главните ни мозъци) върху дългосрочното ни благосъстояние предстои да разберем, въпреки че изследователите отбелязват, че обемът на мозъка на възрастните е „важен показател за познавателните способности в напреднала възраст“. Въз основа на тези наблюдения авторите на изследването „изказват хипотезата, че по-големите мозъчни обеми показват по-голямо развитие на органа и потенциално по-голям „мозъчен резерв“, който би могъл да обясни намаляването на случаите на деменция“.

Всъщност, въпреки че броят на хората с болестта на Алцхаймер продължава да нараства, общият процент на населението, страдащо от неврологични заболявания, свързани с възрастта, намалява от няколко десетилетия.

 
 
Коментарите са изключени за Човешките мозъци стават все по-големи

Повече информация Виж всички