shareit

Британец посети 91 страни в търсене на най-ужасната тоалетна в света – и я откри

| от |

Някои хора пътуват по света в търсене на приключения. Други се надяват да открият нови храни или да се докоснат до чужди култури. Но 58-годишният блогър Греъм Аски има малко по-различна мотивация. Той пропътува 130 000 километра в търсене на едно-единствено нещо: най-ужасната тоалетна в света.

„След многобройните ми пътувания си помислих, че съм видял всичко що се отнася до тоалетни на кокили, мивки, които изглеждат пълни с мухъл, и вани, които вече са направо изкуствени блата“, казва Аски пред Daily Mail.

Но след като похарчва 150 000 паунда (около 165 000 долара) и посещава 91 страни на 6 континента, Аски вярва, че е намерил най-лошата тоалетна в света – в едно изолирано кътче на Таджикистан.

„След като се насладих на някои от най-мръсните бани, които могат да се намерят на планетата, тоалетната в Таджикистан трябва да е най-лошата в света – това е перфектната адска дупка“, казва пътешественикът.

Както съобщава New York Post, „най-лошата тоалетна в света“ в Айни, Таджикистан, представлява висока метър и половина дървена кабина, заобиколена от „изсушени на слънце изпражнения“ и гъмжаща от плъхове и отровни змии. Тя обаче печели световното си отличие с факта, че хората използват крехката и разнебитена от елементите тъкан, с която се опитва да се създаде поне малко поверителност на посетителя (със съмнителен успех)… като тоалетна хартия.

„Без налична тоалетна хартия, строителите са я измислили удобно – с платнено покритие, за да предложат функционалност за почистване“, казва Аски, според Daily Mail, „и изглежда, че местните са се възползвали напълно от тази възможност!“

Тоалетната в Таджикистан е само една от многото, които Аски документира в своя блог „Inside Other Places“ за сатиричната организация Toilet & Urinal Restoration & Design Society (TURDS). Блогърът, чиито приятели го наричат ​​“краля на порцелана“, е вдъхновен да пътува по света и да документира отвратителни тоалетни, след като се натъква на особено мръсна тоалетна в Мароко.

„Не се заблуждавайте – всеки нужник в моя списък е потресаващ отвъд думите“, казва Аски. „Някои може да изглеждат добре, но повярвайте ми – аз знам – това са най-негостоприемните места на земята и да прекарате една минута в някое от тях би било немислимо, освен при най-тежките обстоятелства.“

Той добавя: „Всяка една от тях изглежда привлича членове на обществеността, които тепърва ще овладеят основното изкуство на прицелването.“

Някои от тоалетните, които Аски намира са стол в Бенин с капак на тоалетна и кофа отдолу, мивка в Бангладеш и вана в Китай, пълна с „литри от голяма и малка нужда“. Една от най-мъчителните тоалетни, на които смелчагата се натъква обаче, е в Индонезия – върху кокили на 3 метра над земята, потребителите му трябва да минат по дървени дъски, за да стигнат до нея.

Тази тоалетна, отбеляза Аски, също е „тоалетната с най-малко усамотение“, тъй като се намира в средата на село.

Аски снима само външната страна на тоалетните, тъй като интериорите им са, по думите му, „предизвикващи гадене“, и признава, че е прекарал „абсолютно минималното количество време“ близо до тях, защото са били толкова отблъскващи. И все пак хората толкова много харесват снимките, които блогърът публикува, че той решава да събере топ 36 в книга – „Toilets of the Wild Frontier“.

Но Аски се надява, че новата му книга ще постигне повече от това да шокира онези, които я прелистят.

„Въпреки че читателите несъмнено ще намерят тези ужасни обществени тоалетни за весели, трябва да се разбере, че те представляват значителен и до голяма степен ненужен риск за здравето, който може да бъде намален значително чрез подкрепа на благотворителни организации като ActionAid и Световния ден на тоалетната.“

Всъщност, както съобщава Deutsche Welle, 2,6 милиарда души по света живеят без чиста и надеждна тоалетна. Това може да причини разпространението на смъртоносни болести като холера.

По този начин пътешествието на Греъм Аски в търсене на „най-ужасната тоалетна в света“ със сигурност е шокиращ и дори забавен – но книгата му също така се надява да привлече вниманието към много реален проблем на общественото здраве, пред който са изправени милиони.

 
 
Коментарите са изключени за Британец посети 91 страни в търсене на най-ужасната тоалетна в света – и я откри

Повече информация Виж всички