shareit

„Банда маймуни“ тероризира японския град Ямагучи – и жителите отвръщат на удара

| от |

Цивилни в японския град Ямагучи се въоръжават срещу „банда“ жестоки примати – и една от маймуните току-що бе заловена и екзекутирана.

Kazuenokami Kato Kiyomasa Observing a Monkey with a Writing Brush LACMA M.84.31.456

За близо месец група японски макаци успява да извърши повече от 58 атаки срещу цивилни в Ямагучи като ги хапят и драскат по ръцете, вратовете, краката и телата. Нападенията обаче се случват не само по улиците, но и в частните домове, в които приматите са се научили да влизат през плъзгащите се врати и прозорци.

В края на юли дори една маймуна нахлува в класната стая на детска градина и скача върху четиригодишно момиченце. Към момента на писане на този текст децата в училището все още не се допускат навън на детската площадка от страх от по-нататъшни сблъсъци с животните.

Малко след този смущаващ инцидент друг макак се качва през прозореца в частен дом и се опитва да открадне бебе. „Чух плач, който идва от приземния етаж, така че побързах надолу“, казва бащата пред всекидневника Mainichi Shimbun, цитиран от The ​​Guardian. „Тогава видях маймуната, прегърбена над детето ми.“

В резултат на това цивилните се въоръжават с всичко – от чадъри до градински ножици – и градската полиция стартира бригада от „специални ловци“.

След като обаче не успяват да хванат приматите ненасилствено в капан, местните служители вземат пистолети с успокоителни – и наскоро успяват да извършат първия си арест с успешно залавяне на четиригодишен мъжки макак, за който се смята, че е участвал в поне един инцидент с насилие.

Маймуната е евтаназирана.

Властите не са сигурни дали тези атаки се извършват от една маймуна или от няколко, но изглежда, че екзекуцията не е направила много за предотвратяването на бъдещи атаки. „Очевидци описват маймуни с различни размери и дори след залавянето получаваме съобщения за нови атаки“, казва служител пред AFP.

Маймуните Macaca fuscata са най-северният вид нечовекоподобни примати и отдавна са често срещано явление в град Ямагучи, което кара мнозина да се запитат защо тези атаки изведнъж се случват с такова насилие и честота.

„Целият град Ямагучи е заобиколен от планини и не е рядкост да видите маймуните“, казва градски служител според The ​​Guardian. „Рядко се случват обаче толкова много атаки за такъв кратък период от време. Първоначално са нападани само деца и жени, но напоследък стават мишена също и възрастни мъже.

И тези атаки не изглеждат напълно безпрецедентни. Според проучване, публикувано през април 2021 г. в списанието Mammal Study, конфронтациите между макаци и хора се увеличават в региона от десетилетия.

Те се случват особено често в селските райони, където маймуните могат да се изхранват от реколтата на фермерите, но също така и в селата, които непрекъснато намаляват по население, докато хората се преместват в градовете. Според това проучване с все по-малко хора в тези села макаците все по-малко се страхуват да поемат по улиците. Преди тези села са действали като „буфер“ между дивата природа и по-градските райони като Ямагучи и без тях макаците постепенно се преместват в гъсто населени територии.

Агресията на животните пък може да се дължи и на факта, че те са претърпели постоянно нарастване на населението през последните 80 години и вследствие около половината от местообитанието им е изгубено поради обезлесяването през 19 век. Те стават жертва и на широко разпространения лов.

До Втората световна война макаците са застрашени в цяла Япония и се считат за изчезнали в много от първоначалните си домове. В опит да ги спаси, Япония забранява лова им след Втората световна война, но според LiveScience това решение може би е било „твърде успешно“. Междувременно естествените хищници на макаците, планинският ястребов орел и японският вълк, са застрашени и изчезнали.

Ямагучи не е единственият град, в който има нарастване на конфронтациите между човек и животно. В индийския щат Керала, например, над 600 души са загубили живота си в конфликт с животни от 2015 г. насам, според The ​​Hindu.

И тъй като изменението на климата и бързата урбанизация фундаментално променят местообитанията на животните, подобни сблъсъци може да станат все по-чести.

 
 
Коментарите са изключени за „Банда маймуни“ тероризира японския град Ямагучи – и жителите отвръщат на удара

Повече информация Виж всички