shareit

Ако четете това в самолет, поръчайте си доматен сок

| от |

Може би ще се изненадате, но консумацията на доматен сок е нетипично висока по време на полети. Например, немската авиокомпания Lufthansa изчислява, че за една година сервира около 200 000 литра доматен сок на борда на самолетите си, което не е много далеч от количеството бира за същия период – 223 000 литра.

Популярността на сока произлиза до някъде от самата култура на сервиране на питиета по време на полет. Когато в началото на гражданската авиация, по време на полетите се е сервирал алкохол безплатно и съответно това станало популярна практика. С увеличаване на разходите на авиолиниите обаче те започват да го продават, но безалкохолните все пак остават безплатни.

Това обаче не цялата картинка. Изследвания със специални симулатори, които имитират условията в самолетните кабини, показват, че има и научно обяснение за популярността на доматения сок. В модерните кабини комбинацията от ниско налягане, силен шум от двигателите и ниска влага въздейства върху вкусовите рецептори у човек. Тези фактори притъпяват способността ни да усещаме сладко и солено с около 30%, но не ни спират да усещаме така наречения вкус умами, който се среща в доматите (както и в готвеното месо, отлежалото сирене, гъбите, сушените меса, бульоните, рибения сос и други).

В резултат на това хората масово отбелязват доматения сок като много вкусен, когато са поставени в условията на самолетна кабина, отколкото в нормалния свят. Същите изследвания откриват също така, че усетът за кисело, горчиво и люто също не е засегнат.

На същия този ефект може да се дължи популярното мнение, че храната в самолетите е безвкусна.

 
 
Коментарите са изключени за Ако четете това в самолет, поръчайте си доматен сок

Повече информация Виж всички