10 истории с пияни животни

| от |

Еноти

В началото на септември 2019 г. жителите на Отава, Канада, забелязват няколко енота да се разхождат наоколо през деня, и се обаждат на полицията. „Единият енот не можеше да се движи. Влачеше си краката, клатушкаше се, трудно стоеше прав“, казва един от жителите пред CBC News. „Със сигурност можеше да се каже, че нещо не му беше наред.“

Оказва се, че тези по принцип нощни животни не са се държали опасно; те просто са се напили, след като са изяли твърде много ферментирали ябълки. През следващите няколко дни сигналите за пияни еноти, които се препъват и припадат по дворовете на хората, стават твърде чести.

Майкъл Рънц, професор по биология в университета Карлтън в Отава, пред CBC News, предлага… да не се прави нищо: „Оставете животинките на спокойствие да се справят с махмурлука си и да се наспят.“

Мечки

През 2004 г. в курорта Бейкър Лейк в щата Вашингтон NBC News съобщава, че черна мечка успява да проникне в хладилника на къмпингар и да изпие 36 кенчета от местната бира Rainier и едно кенче Busch (която мечка не е харесвала). Агентите от отдел „Риба и дива природа“ я откриват в безсъзнание, а когато тя се събужда, се покатерва на едно дърво и заспива отново. На следващия ден агентите ве пак успели да я уловят по хуманен начин с помощта на понички, мед и… още Рейниър, и я преместили далеч от къмпинга.

Птици

През октомври 2018 г. жителите на Гилбърт, Минесота, съобщават, че дроздовете и други птици изглеждат пияни, защото ги виждат да се блъскат в прозорците, държат се объркано, удрят се в предните стъкла на колите и като цяло да са неадекватни. Историята за тези привидно пияни птици скоро се разпространява, но експертите заявяват, че е малко рано през сезона, за да могат плодовете, които птиците ядат, да ферментират. Началникът на полицията в града Тай Текър заявява пред медиите, че макар да не е успял да намери категорични доказателства, че птиците наистина са били пияни, е видял достатъчно, за да вземе мерки за опазване на обществения ред. „Не съм имал възможност да им направя тест за алкохол“, каза той. „Но може да се каже, че нямаше и нужда.“

През ноември 2014 г. копринарки в Юкон, Канада, се начждат с ферментиралите плодове на планински ясен, което води до няколко несигурни полета из града. Меган Лариви, която работи в отдела за опазване на животните на Юкон, превръща пластмасова клетка за хамстери в птичи резервоар за пиене, за да могат пияните птици да утолят пиянската си жажда. „Ние просто се грижим да им е удобно и спокойно и се надяваме да се оправят по-бързо“, казва тя. Но преди да бъдат освободени, те трябваше да преминат през птичия еквивалент на теста за трезвеност на КАТ.

През юли 2018 г. английският вестник Metro съобщава, че повече от 30 чайки на плажовете край Съмърсет, са се напили или с остатъци от алкохол, които хората са изоставили, или от поглъщане на зърно от близките пивоварни. Така или иначе, в продължение на две седмици центровете на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните в Съмърсет, Девън и Дорсет събират и помагат на подивелите от алкохола птици, една от които пияна повръща върху пожарникаря, който я носи, за да получи лечение.

Прасета

През 2013 г. вестник Индипендънт съобщава за случай, в който диво прасе краде и изпива 18 бири в къмпинг край реката в Порт Хедланд, Австралия. След това, докато е в нетрезво състояние, прасето разграбва кофите за боклук и тръгва да се бие с крава. Накрая прасето просто се изкъпва в реката и заспива под едно дърво.

Лос

В Анкоридж, Аляска, лос на име Бъзвинкъл става известен с това, че предизвиква хаос по време на коледните и новогодишни празници през 2007 г. Всичко започва, когато рогата му се заплитат в коледните лампички, които украсявали празничната елха в града. Когато успява да се освободи, той преминава през улиците в близост до парка Таун Скуеър, като все още влачи част от лампичките след себе си. След това се отбива в двора на местен ресторант, където намира ферментирали краставици и се почерпва с тях. След като краставиците го хващат, той явно се поуспокоява (или стъпива от ефекта им) като просто гледа в празнотото пространство и издишва пара. Тъй като вече не буйства, хората от ресторанта му позволяват да остане в оградения двор, докато изтрезнее.

Оси

През август 2018 г. хиляди оси се напиват с нектара от ферментирали плодове и сайдер от бирариите в Обединеното кралство. Осите могат да бъдат опасни сами по себе си, но когато са пияни… Вече трябва да се внимава доста! Те са търсели захар – през лятото работата и храната за тях са оскъдни, а само една глътка сайдер или бира може да им е достатъчна (пф, слабаци!). „Осите нямат добро пиянство и като се напият с алкохол, започват да се бият като простаци“, казва експертът по контрол на вредителите Шейн Джоунс.

Катерици

През 2015 г. в Уорчестършир, Англия, катерица прониква в частния клуб Хъниборн. Секретарят на клуба Сам Бултър разказва пред медии, че е намерил преобърнати чаши, разбити бутилки и разпръснати пари из цялата им централа. Кой би могъл да направи такова нещо? Тогава той вижда как една разтреперана катерица излиза иззад пакет с чипс.

„Никога досега не бях виждал пияна катерица. Беше намусена и изглеждаше доста зле“, казва Бултър. Той предполага, че катерицата случайно е завъртяла крана на кега с наливната бира. Не е ясно дали наистина е била пияна, но вероятно е пила от бирата, мислейки я за вода. Въпреки че животното причинява щети за около 370 долара, тя не е принудена да плати сметката – Бултър я хваща и я пуска през прозореца.

Vervet drinking energy drink at Tshokwane

Маймуни (разбира се…)

Сейнт Китс на Карибите е дом на тайфа пияни маймуни, които са се научили да допиват коктейлите на туристите; някои дори крадат напитки директно от ръцете им. Преди маймуните са си набавяли захар от захарната тръстика, но индустрията постепенно запада, което ги принуждава да се скитат в туристическите райони. Всъщност BBC съобщава, че маймуните – дори трезвите – причиняват страхотни главоболия на фермерите, жителите и туристите (освен на себе си…).

Сайтът All That’s Interesting съобщава за изследователски проект, който проучва въздействието на алкохола върху тези маймуни: изследователите дават алкохол на 1000 зелени маймуни и откриват, че навиците им за пиене могат да бъдат разделени на четири категории: алкохолици, редовни пиячи, социални пиячи и въздържатели. Повечето от маймуните попаднат в социалната категория, но 5% от тях са класифицирани като „сериозно злоупотребяващи алкохолици“, което означава, че се напиват, започват да се бият и продължават да пият, докато не припаднат.

 
 
Коментарите са изключени за 10 истории с пияни животни

Повече информация Виж всички