shareit

„Не исках да бъда най-богатия човек в гробището“ – Рон Уейн

| от | |

Едва ли има човек, който да не е чувал за Apple. Технологичният гигант успя да влезе в историята с това, че точно миналата, при това в началото на август, официално стана първата компания на стойност от 1 трилион долара на американския пазар. Малката гаражна компания с големи амбиции успя да се превърне в световен фактор, предлагащ висококачествени продукти, предпочитани от света. Задача от този вид никога не би била лесна, особено с конкурент като Китай, който сякаш бавно и сигурно изпреварва всички останали. И ако сумата от 1 трилион долара не е достатъчно впечатляваща, тогава със сигурност трябва да сте чували, виждали или поне веднъж изпращали забавната снимка на Роналд Уейн. Кой е той?

Apple_first_logo

Снимка: By Unknown – Transferred from en.wikipedia to Commons by Sreejithk2000 using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10503104

Човекът, продал своя собствен дял от Apple още в началото за 800 долара. Това са онези 10%, които миналата година щяха да бъдат оценени на 100 милиарда долара (възможно е днес да са по-малко в следствие на динамичният пазар). В защита на Роналд, трябва да признаем, че никой не е подозирал какво наистина ще излезе от цялата история. Освен това, електротехникът се е притеснявал от една клауза в договора – всеки партньор ще носи отговорност за всички дългове, без значение от човека, който ги е изтеглил.

Тази клауза в договора причинила сериозни главоболия на Уейн, който между другото вече е изгубил крупни суми от последните няколко бизнеса, в които участвал по-рано. След като прекарал достатъчно време в терзания, преценил, че ще ги продаде за 800 долара, а дори ще вземе и още 1500 долара като гаранция, че няма да има никакви бъдещи претенции. Понякога всички държим печелившият билет, но не издържаме на напрежението и го пускаме. А ако през последните 40 години се лутате между всички възможности, би било доста трудно да се доверите на 20-годишни хлапета с големи амбиции. Истината е, че колкото по-стари ставате, толкова по-бързо се затваряте за новите възможности, а ако горчивият опит прелива, вярата в околните би била последното, което бихте притежавали.

Лудите идеи рядко се изпускат, особено ако изглеждат впечатляващо абсурдни. Обстановката карала последният собственик да се чувства некомфортно. Без никакви знания за компютрите, Роналд се занимавал с поправката на едноръки бандити, както и продажбата им. Това бил неговият първи провален бизнес. След като се среща с господата от Apple, той рисува първото лого, пише първото упътване и в останалото време се опитва да запази спокойствие и да не мисли за дълговете, които неговите колеги трупат. Нервите не издържат и както много други хора, тихият съдружник сваля своето име от договора си.

CFnPxmTW0AAzrt8

Снимка: Twitter / @geraldposner

След това прекарва целият си живот, поддържайки магазинче за пощенски марки, които продава, колекционира и разменя. Това до някаква степен крепи бюджета на потенциалния милиардер. Още една глупост, която Рони прави е, че продава оригиналният подписан договор с останалите собственици за скромната сума от 500 долара – по-късно същият се продава за 1.5 милиона долара. Интересното в цялата ситуация е, че Роналд не съжалява, че не е продължил с Apple. По неговите думи, животът му щеше да продължи в някой архив, където ще пише упътвания за останалите продукти. Стресът щял да го довърши, а той самият отказвал да се разпознае като „най-богатият човек в гробището“.

Разбира се, никой не таи лоши чувства към третият бивш собственик. Докато Джобс е все още жив, тримата са отделяли време, за да се срещнат и да поговорят за миналото. Банковите сметки не успели да изкопаят бездна между тях. След серията от грешки, Рон продаде и последният артефакт от компанията – инструкциите за употреба на Apple 1 компютърът. За съжаление се надяваше на сумата от близо 30-50 хиляди долара, но се оказа, че документът не е толкова ценен артефакт, колкото би бил самият Apple 1 компютър. Рон се разделя с него, след като крадци разбиват дома му и взимат злато и сребърни монети. Самият документ трябва да има особена стойносст, след като са произведени само 200 компютъра, откоито са закупени едва 175. И макар съдбоносното решение да е превърнало бившият собственик в популярна и забавна интернет история, може би не трябва да забравяме, че поне е щастлив, колкото е възможно, особено без 100 милиарда долара.

 
 
Коментарите са изключени за „Не исках да бъда най-богатия човек в гробището“ – Рон Уейн

Повече информация Виж всички