shareit

Великите любовни истории: София Лорен и Карло Понти – една половинвековна любов, напук на хората и Бог

| от Мая Вуковска |

С величественото си присъствие тя изпълва не само една стаята; тя запълва целия свят. Походката й е определяна като най-разпознаваемата, най-легендарната в историята на киното. За очите й един от многобройните й обожатели, актьорът Ричард Бъртън, казва, че са “най-красивите кафяви лисичи очи на това удивително, почти сатанично лице.” На 85 тя все още кара челюстта на всеки, който я види, да увисне в захлас и страхопочитание. Възможно ли е изобщо това? Да. Ако си жива богиня. И ако се казваш София Лорен.

Въпреки обаче забележителната й кариера, неувяхваща красота и половинвековния любовен роман с нейната сродна душа, животът на великата италианска актриса съвсем не е минал по ноти.

Carlo Ponti 1951

Карло Понти

Детство, което ти се иска да не помниш

София се ражда през 1934 г. като извънбрачно дете на самотна майка в болница за социално изпаднали несретници в Неапол. Рожденното й име е София Шиколоне – това е фамилията на бащата, който категорично отказва да се ожени за майката Ромилда. Цялото детство на София преминава в крайна бедност и постоянни подигравки, че е копеле. Отгоре на всичко трябва да премине и през всички неволи, които идват в пакет заедно с Втората световна война – бомбардировки, насилие, глад. Единствена разтуха намира в кино залата, където обича да се изгубва за часове в света на любимите си холивудски звезди. Толкова е запленена от филмовото изкуство, че понякога гледа по четири прожекции една след друга. На 11 вече знае със сигурност каква иска да стане като порасне. И не, не е балерина или фризьорка!

Това е историята на една истинска, ама съвсем истинска Пепеляшка.

На седмия ден Бог си почина от всичките си дела… и създаде София Лорен

До 14-тата си година София е мрачно и невзрачно дете. Но после сякаш за една нощ се случва чудотворно преобразяване и тялото й разцъфтява. Разбира, че е станала красива жена, защото все по-често започва да чува отобрителни подсвирквания по улицата.

Годината е 1950-а и Ромилда, самата тя някога удивителна красавица, а сега амбициозна майка, записва дъщеря си на местен конкурс за красота – “Кралицата на морето и нейните 12 принцеси”. София е избрана за една от принцесите, печели 35 долара, няколко ролки тапети, които семейството използва, за да покрие пукнатините и дупките от бомбардировките по стените, и билет за Рим. Точно този билет ще промени изцяло траекторията, по която до този момент се движи животът на южняшката красавица.

Ivo Lollobrigida sw

Джина Лолобриджида

Да бъдеш на точното място в точното време

Когато се срещат за първи път, тя е на 16, а той е 38-годишен женен мъж, тих и спокоен интелектуалец, който вместо да работи в адвокатската кантора на баща си, е решил да стане филмов продуцент. По онова време вече се е утвърдил в професията, има 20 филма зад гърба си и е открил за света Джина Лолобриджида. И понеже е известен като ценител на женската красота, го канят да стане член на журито на конкурса “Мис Елегантност”. София вече е пристигнала в Рим и се е записала за участие точно в този конкурс. А когато се качва на сцената, Понти не може да откъсне очи от нея. София остава втора в класирането, но затова пък е спечелила нещо друго – вниманието на римския продуцент.

gettyimages-517213506-594x594

Понти я кани в офиса си на пробни снимки. По време на снимките обаче операторът се вижда в цяло чудо, понеже не знае под какъв ъгъл да заснеме момиче с толкова непропорционални черти и извивки. Носът й е твърде дълъг, а бедрата – прекалено широки. Казват й, че за да пробие в киното, ще трябва да си направи пластична операция на носа и да отслабне драстично. С мисълта, че това ще сложи край на така и незапочналата й кариера, София отазва. Понти обаче не се отказва от нея. Нюхът му подсказва, че в тази непокорна, неподправена южнячка има голям потенциал. “В първия миг още усетих, че тя е забележителна. Имаше нещо в това момиче, което я караше да искри,” спомня си Понти.

Купидон си знае работата

Между невръстната манекенка и нисичкия, плешив Карло припламват искри още на първата им среща. Има обаче нещо, което слага прът в колелата на начеващия романс. Въпреки че по онова време Понти вече е разделен със съпругата си, за София, която въпреки, че не е заклета католичка, вярва от дъното на душата си в светостта на брака, е немислимо да бъде “другата жена.” На Понти му е ясно, че в него момичето вижда по-скоро бащата, когото никога не е имала. Затова и през следващите четири години той се държи именно като такъв, като баща. Взима я под крилото си, поема функциите на неин агент, сменя името й от Шиколоне на Лорен, окуражава я да се образова, да учи английски, осигурява й участие в цели 30 филма. Освен това той подпомага финансово майка й и сестра й. Звездният момент за София настъпва, когато примадоната Лолобриджида отказва ролята на Аида във филмовата адаптация по едноименната опера, понеже не искала да я дублира сопраното Рената Тебалди. Но водейки се от народната мъдрост “Стани, за да седна”, София не се колебае и за миг преди да приеме ролята. “Не можех да си позволя по онова време да проявявам гордост и самолюбие”, казва актрисата.

gettyimages-2661992-594x594

През тези зашеметяващи за малката провициалистка четири години привързаността й към нейния ментор расте прогресивно и в един момент вече й става невъзможно да се бори с напиращите чувства. На 19 години за първи път прави любов с него. Когато е на 20, Понти я моли да се омъжи за него, поставяйки на ръката й диамантен пръстен.
Само че нейното “Да” не идва веднага. Ето защо…

Изборът на София

През 1956 г. Понти урежда за любимото си момиче главна роля в американската продукция “Гордост и страст”, която ще се снима в Испания и в която тя ще си партнира не с кого и да е, а с Франк Синатра и Кари Грант. На коктейла преди началото на снимките звездата Грант пристига със закъснение и веднага започва да се заяжда с италианската си колежка, преструвайки си, че я бърка с Лолобриджида. Само че много скоро ще се окаже запленен от “фалшивата” Лолобриджида и ще започне постоянно да търси компанията й. Вечерите в закътани ресторантчета и задушевните разговори постепенно преминават в страстни прегръдки и признания в любов. Грант, който вече има зад гърба си три корабокруширали брака, я моли да се омъжи за него. София се чувства раздвоена. И уплашена. Да, хубавецът Грант наистина е успял да й завърти главата, обаче той принадлежи на различен свят, към който тя не е сигурна, че ще може да се приспособи. А и все още е обвързана с Карло. Какво да прави? Защо е толкова трудно да си влюбена в двама мъже, дявол да го вземе!

gettyimages-50530427-594x594

След като вече е направила “сефтето” с участието си в американски филм, София очаква, че предложенията от Холивуд ще завалят. Само че не се случва точно така. В Америка не се гледа на италианците с добро око – те са или гангстери, или сервитьори. За холивудските продуценти тя е селяндурка, която, ако иска да се снима в техни филми, ще трябва да направи доста промени по себе си. Гордата Лорен, разбира се, не е склонна на такива компромиси. Все пак я ангажират в още 2-3 американски продукции. И хоп! Ето че в един прекрасен ден Кари Грант и София отново се оказват един до друг на снимачната площадка. Филмът е “Плаващ дом”, а София играе бавачка на трите деца на овдовелия наскоро герой на Кари Грант. Химията между актьорите е толкова очевидна, че слухове за връзка между двамата преминават океана и стават причина Карло да започне да ревнува безумно. Но вместо да избухне и да потърси сметка на любимата си, той решава да действа тактически, за да не я изгуби. Започва да й изпраща цветя всеки ден, декларирайки по този начин сериозните си чувства и намерения. София се чувства притисната и разбира, че е крайно време да избере между двамата.

На 17 септември 1957 г. Понти и Лорен сключват брак на тайна церемония в Мексико.

North by Northwest movie trailer screenshot (20)

Кари Грант в „Север-северозапад“, 1959

Между злите езици на хората и смръщените вежди на католическите свещеници

Младоженците са толкова влюбени, че нехаят за злонамерените подмятания и критиките в пресата, както и в обществото, че бракът им няма да сработи заради голямата разлика във възрастта. Една новина обаче скоро ще помрачи безоблачното небе на медения им месец. От Ватикана реагират остро и заклеймяват брака от страниците на официалния вестник на града-държава. Позовавайки се на каноничния закон, в статията се казва, че понеже църквата не е признала развода на Понти с първата му жена, бракосъчетанието на „тази анонимна, хубава италианска актриса” с все още женен мъж, е незаконно и че ако двамата продължат да бъдат заедно, това ще се счита за съжителство извън гражданските и църковни закони.

gettyimages-2661314-594x594

Избухналият скандал е толкова голям, че става невъзможно за двамата да се върнат в Италия. След пет години в изгнание съпрузите се връщат в Италия, където обчае им се налаг да живеят като personi non gratti – отсядат или при Ромилда, или в хотели под фалшиви имена, и избягват да се появяват заедно на обществени места. След напразни съдебни битки, двамата в крайна сметка се предават и анулират брака си през 1962 г. И ако днес бихме счели подобна настоятелност да останат женени за анахронизъм, понеже бракът нали уж е само парче хартия, то за Лорен нещата изобщо не стоят по този начин. Тя иска да бъде порядъчна жена и да роди деца на законния си съпруг.

Годините си минават, а двамата влюбени продължават да бъдат разделени – и от закона, и от Бог. Притиснати от обстоятелствата, Понти и Лорен се отказват от италианското си гражданство и се местят да живеят във Франция. Едва след като се сдобиват с френско гражданство, Понти най-после може да се разведе. И да се ожени отново.

Най-после “законни”

Въпреки че двамата сключват граждански брак за втори път през 1966 г. във Франция, на София неимоверно й тежи, че никога няма да се венчае в черква. Със или без божията благословия обаче, с годините любовта на тази привидно несъвместима двойка ще става все по-силна, а парелелно с нея ще процъфтяват и професионалните им кариери. След спечелването на “Оскар” за играта си във филма на Де Сика “Две жени” през 1962 г. не само Италия, но и целият свят пада в краката на новата филмова богиня.

Ролите се нижат една след една, но нищо не може да запълни празнотата от липсата на дете в живота на актрисата. Между 1963 г. и 1967г. София прави два спонтанни аборта, но не се отказва от мечтата си за рожба. Подлага се на лечение за безплодие, което се оказва успешно, защото забременява за трети път. За по-голяма сигурност за износване на плода, прекарва цялата бременност в леглото си на 18-ия етаж на хотел “Интерконтинентал” край Женевското езеро. На 29 декември 1968 г. се ражда Карло Понти-Младши, който понастоящем има блестяща кариера като диригент в САЩ. Пет години по-късно се ражда и вторият син на двойката – Едоардо, който тръгва по стъпките на баща си и става режисьор).

Да надживееш любимия и да останеш щастлив

Когато човек е непреклонен и въпреки предизвикателствата, изкушенията и дилемите, които животът му поднесе, направи правилните избори, щастието няма как да му се изплъзне. Карло Понти се оказва правилният избор на София Лорен. До смъртта на продуцента двойката живее щастлив, охолен и спокоен живот в Женева. Навръх новата 2007-а година 94-годишният Карло е откаран по спешност в болницата заради белодробна недостатъчност. След десет дни, прекарани в интензивното отделение, Понти накрая губи битката за живота си и издъхва на 10-ти януари. През цялото това време София е била неотлъчно до болничното му легло.

Днес София Лорен живее сравнително уединен живот в разкошния си апартамент в старата част на Женева. Рядко се появява в публичното пространство, но за сметка на това се радва на своето, както самата тя го нарича, активно пенсионерство. Пишe, често пътува до Калифорния, за да види сина си Карло и внуците, а миналата година дори се снима във филм – за първи път от 10 години насам! “The Life Ahead” (Животът е пред нас”) е режисиран от другия й син, Едоардо. Лорен играе оцеляла от Холокоста жена, която завъзва необичайно приятелство с имигрант от Сенегал.

В едно от последните си интервюта актрисата казва: “Като бях на 20, изобщо не си представях, че ще доживея до 80. Пък вижте ме къде съм сега. На 85 съм и изглеждам и се чувствам фантастично. Карло все още много ми липсва. Но не можеш да имаш всичко наведнъж. Това е животът. “

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: София Лорен и Карло Понти – една половинвековна любов, напук на хората и Бог

Повече информация Виж всички