shareit

Великите любовни истории: Роман Абрамович и неговите любови за милиони

| от Мая Вуковска |

От Wall Street Journal преди време нарекоха колекцията му от яхти, луксозни автомобили, частни самолети, вили и мезонети по целия свят “Римската империя.” Това, което обаче забравиха да споменат, е, че този човек притежава и завидна колекция от съпруги и, да ги наречем, извънбрачни приятелки. И въпреки че напоследък на главата му се струпаха сериозни беди, нашият герой, руският милиардер Роман Абрамович, не се отказва от любовта.

Въпреки че от четири години, след като се разведе с третата си съпруга, официално се води сингъл, неофициално 55-годишният Абрамович не е преставал да има връзка и да бъде влюбен. Последната му тръпка е с 30 години по-младата руска актриса Александра Корендюк.

Яхтата на Абрамович – Луна

Светската хроникьорка Божена Ренска описва новото момиче на милиардера като “не някоя луксозна фръцла, а по-скоро хипстърка, много млада и безумно интересна.” Колко дълго ще се задържи в живота на олигарха Корендюк и дали изобщо това ще стане, времето ще покаже. А колко и кои са “момичета на Абрамович” преди Корендюк, ще разберете сега.

Вика: Първата

Ах, първата любов – невъзможно вълнуваща и вълнуващо невъзможна! Роман среща Виктория през 1983 г., когато е първокурсник в Ухтинския технически университет. Толкова са опиянени от младата си любов, че не могат да понесат да са разделени дори за час. На всички студентски забави танцуват само един с друг и използват дори най-малкия повод, за да си откраднат целувка. Вика така е завъртяла главата на Роман, че той занемарява следването и само половин година след като е приет, спират студентските му права.

На влюбения Роман обаче не му дреме за университета, нито за роднините, които изобщо не одобряват връзката му с Вика. Той обаче е решен да се ожени за нея и точка по въпроса. Само да изкара задължителната военна служба – какво са някакви си две години, когато двама души се обичат истински и им предстои да изживеят цял един живот заедно! Уви, любовните отношения между двамата приключват точно като в шлагера на Емил Димитров “Нашият сигнал”.

След като излиза от казармата през 86-а, Рома свири ли, свири под прозореца й сигнала “от песничка, която бях й пял”, но нея я няма никаква да се покаже. С огорчение той научава, че докато е отбивал военната си повинност, Вика се е хванала с по-възрастен, женен мъж и набързо го е разлюбила.

Но историята не свършва дотук. Вече милиардер, Абрамович поръчва на телохранителя си да издири първата му и явно незабравима любов и да му я докара в московския му офис. Срещата между бившите влюбени се състои през 2001 г.  По онова време Виктория живее с 54-годишния си съпруг и 11-годишната им дъщеря.

Не се знае със сигурност как е протекла срещата, обаче според една приятелка на Вика Абрамович бил толкова развълнуван и въодушевен да я види отново, че предложил да й купи палто за 30 хил. долара. Въпреки че Вика категорично отказала под предлог, че подобен подарък би подразнил мъжа й, Роман дигнал мизата с предложение за романтичен уикенд в Париж.

Дали уикендът се е състоял обаче? За това приятелката мълчи и до ден днешен.

Олга: Предприемачката

Абрамович се запознава с първата си съпруга, Олга Лисова, през 1987 г. в едно кафене в Ухта, Коми, където по онова време работи като механик в “Мосспецмонтаж”. Въпреки че още го боли сърцето от скорошната раздяла с Вика, Роман решава да даде шанс на любовта. Жени се за Олга и осиновява двегодишната й дъщеря от предишна връзка, Настя. Освен в брака, двамата се впускат заедно и в частния бизнес с производството на гумени играчки.

С времето се оказва, че Олга притежава значително по-добри предприемачески качества от тези на съпруга си. И докато всичко върви добре в бизнеса, бракът им изобщо не е от щастливите – най-вече защото Роман твърде често ходи “на боулинг с приятели” и се връща в малките часове на нощта. Когато Олга разбира, че в Москва няма боулинг зали, които да са отворени до 3 сутринта, й става ясно, че Роман й изневерява. “Боулингът” всъщност се е състоял в спалнята на някоя си Ирина Маландина.

Развеждат се през 90-та – кротко, без скандали и сълзи. Както и без деца. Всъщност това е една от основните причини за провала на брака им. След Настя Олга не може да има повече деца, а Роман копнее за свои, при това много. Тях ще му ги даде именно любовницата Ирина.

Ирина: Плодовитата

Казват, че когато си влюбен, се намираш на седмото небе от щастие. В случая с Роман и Ирина, те се намират буквално там, в небето. Тя е 23-годишна русокоса стюардеса от “Аерофлот”, която по време на цял един полет не спира да го залива с напитки и усмивки. Когато започват връзка, Абрамович все още не е приказно богат, но е на път  да стане. Бизнесът му върви стремглаво нагоре, а той самият е готов да обърне нова страница в личния си живот.

Урежда набързо развода с Олга и се врича във вечна вярност на Ирина Маландина. По всички параграфи този брак може да се определи като щастлив. Бившата стюардеса ражда на съпруга си пет деца – три дъщери и двама сина. Освен перфектна майка и съпруга, тя се оказва и амбициозна интелектуалка – през 2001-а, докато е бременна с четвъртото им дете, се записва да учи история на изкуствата в Московския университет. И всичко изглежда чудесно. Но само на пръв поглед.

С прогресивното нарастване на богатството на Абрамович, параноите на Ирина се засилват. Все по-често започва да сменя номера на телефона и адресната си регистрация, защото се страхува тя и децата да не станат жертви на роящите се врагове на съпруга й. Където и да отидат, с тях се движи охрана – на театър, на кино, на детски рожден ден… 24 часа на ден те са държани под око, а това прави ежедневието им на моменти непоносимо. Въпрос на време е Ирина да намрази този живот в клетка. Пък макар и златна.

Когато се стига до развода, отново всичко минава като при предишния – без чупене на чинии, адвокатски пререкания и драми. По някакво иронично стечение на обстоятелства, бракът им приключва там, където и го сключват преди 16 години – в Чукотка. Ирина получава доволна сума като компенсация – някъде около 300 млн. долара, няколко имота в различни страни, както и правото да ползва яхтата и самолета на бившия си мъж, когато и както намери за добре.

Освен това Абрамович настоява да продължи да изпълнява всичките си бащински задължения относно  възпитанието и образованието на децата – нещо, за което Ирина не го възпрепятства по никой начин и до ден днешен.

След развода Ирина се установява в Лондон и най-после получава възможност да живее живота, който й харесва – уединен и скромен, далеч от обществения интерес и ненаситните за ключки и скандали медии.

Даря: Изкуствоведката

Роман среща съпруга номер 3 на мач между “Челси” и “Барса” в каталунската столица през 2005 г. На вечерята след мача Дашенка му е представена като дъщерята на нефтения магнат Александър Жуков, а собственикът на победилия отбор веднага си пада по нея. По онова време и двамата са обвързани, но това не им пречи да започнат бурна връзка, развитието на която камерите на папараците запечатват предимно на палубата на разкошната яхта на олигарха Eclipse.

Tук е мястото да споменем, че руската преса, а и общественост до последно не вярват, че тази връзка ще има бъдеще и  че ще прерасне в нещо повече от яхтен флирт по бански. Но колко само грешат всички! Двамата се женят  през 2008-а.

Даша Жукова се оказва пълна противоположност на предишната госпожа Абрамович – тя е екстровертна, пъстра, обича вниманието, както и да излага живота си на показ в медийното пространство. Тъй като от малка се увлича по изкуството, с помощта на съпруга си успява да изпълни своя отколешна мечта да открие музей за съвременни изкуства в Москва. “Гараж” се превръща в нейно трето обичано дете наравно с двете биологични, които ражда на Роман – Арон и Лея.

Освен като галеристка и изкуствовед, Даша печели лайкове и като моден инфлуенсър и дизайнер на собствения моден бранд Kova & T. Роман я обсипва с подаръци с повод и без повод, води я на почивки в Сен Барт и Портофино, и изобщо животът им се развива като по холивудски сценарий. Но като всеки филми този има край.

От снимки на влюбените Даша и Рома и техните деца, таблоидите превключват на пикантни истории за предполагаеми връзки на милиардера с различни красиви и успели жени: прима-балерината Диана Вишнева, журналистката Анна Суботина (която дори му посвещава цяла глава в мемоарите си) и светската тигрица Надежда Оболенцова.  Но Даря  също не изостава – на нея пък приписват флирт не кого и да е, а с Леонардо ди Каприо. Така де, тя е момиче, което не би се примирило с нещо по-различно от холивудско качество!

Кой с кого спи извън семейното ложе по време на продължилия десет години брак не е толкова впечатляващо, колкото сумата, с която Даша си тръгва от него. Защото тя възлиза приблизително на един милард долара, което е една деста от капитала на съпруга й. Официалната раздяла на семейство Абрамович заема четвърто място в класацията на най-скъпите разводи в историята.

Как бих могла да завърша тази почти 40-годишна разходка назад във времето и любовния живот на един от най-богатите хора в света освен с една мечтателна въздишка: Ех, друго си е да си момиче на Абрамович!

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Роман Абрамович и неговите любови за милиони

Повече информация Виж всички