shareit

Великите любовни истории: Матю Макконъхи и Камила Алвес – любовта, която те кара да подариш 50% от своите сто на друг човек

| от Мая Вуковска |

Едно от правилата, към което днешният ни герой винаги се е придържал, гласи: “Поне веднъж на ден трябва да пролееш малко пот – независимо дали ще тичаш, ще танцуваш или ще обичаш някого.”

Но в началото на века потенето му идва даже в повече. Помните ли – това беше времето, когато бяхме свикнали да го виждаме почти постоянно гол до кръста да тича по плажове и да пръска чар и сексапил от излезли като от конвейер романтични комедии? Когато обаче прочетохме автобиографичната му книга “Зелени светлини” (изд. “Бард”, 2020), ни стана ясно, че това е било само фасада.

Извън киното този буен и свободен като вятъра тексасец не тича гол по плажа да лови мацки, а упражнява изкуството да тича надолу.

Матю Макконъхи чупи всички клишета за холивудска звезда. Защото Холивуд може и да се интересува от него, обаче той не се интересува от Холивуд. Актьорството е просто работа, която му позволява да изкарва достатъчно (е и да печели по някой “Оскар” от време на време!), за да прави това, което обича – да обикаля Америка с каравана в компанията на кучето си, да свири на бонго в два през нощта, да прекосява сам джунгли и пустини и да участва в борби в калта с татуирани мъжаги от Мали. Така му е добре – да живее живота на модерен номад-авантюрист – без ограничения и без да се съобразява с когото и да е.

Обаче човек и добре да живее, рано или късно се влюбва мълниеносно, силно, като за последно.

В Камила.

Призраци на бивши гаджета

В живота на Матю Маконъхи пр. К.,т.е. преди Камила, те са доста. По ирония на съдбата самият той участва в романтична комедия със същото заглавие. Играе ролята на класен сваляч, който, в навечерието на сватбата на малкия си брат е посетен от призраци на бивши (гневни и разочаровани!) гаджета. За разлика обаче от тези във филма, бившите на Матю  в реалния живот едва ли има от какво да се оплачат. Макар и за кратко Матю винаги е бил най-страхотното гадже, което, за разлика от много свои колеги, не ходи наляво-надясно с бастун, забит в задника, не се друса и не раздава шамари. Той е секси, непринуден, мъжкар и същевременно джентълмен.  И много, много истински.

През най-лудите му години не един и два известни женски “скалпа” са увисвали на колана на хубавеца Матю.

Първата холивудска красавица, която се поддава на неустоимия му чар, е Ашли Джъд. Тя играе негова жена във “Време да убиваш”. Годината е 1996-а, а Макконъхи е актьор с още жълто около устата. Всъщност с точно с този филм Матю прави големия си пробив в киното, докато Ашли ще трябва да почака още година за своя, който идва с участието й в абсолютния крими шедьовър “Целуни момичетата”. Двамата имат краткотрайна закачка, която свършва, когато … ами когато и Матю свършва. А да, и когато се разбира, че се пада по друга колежка, която участва в същата продукция – Сандра Бълок.

Със Сандра се задържат значително по-дълго, отколкото трае един оргазъм. Водят се гаджета в продължение на цели две години. Но дори когато се разделят, всичко е тип-топ помежду им. Добри приятелчета са и до ден днешен, освен че са и комшии един вид, понеже и двамата живеят в Остин, Тексас.

Архивите на са съвсем категорични относно това дали Макконъхи и Джанет Джексън са имали връзка през 2002 г. или просто са “вечеряли заедно”, както актьорът твърди, но на прекалено много фотоси са заснети заедно, за да не се чудим дали не са се порадвали на взаимни ласки, а не само на омари и бяло вино. 

През 2005-а Матю намира нова любов и не в супермаркета или някой бар, а отново на снимачната площадка, този път на приключенския екшън “Сахара”. Партньорката му Пенелопе Круз е точно негов тип – тъмнокоса, слабичка, със секси акцент, класическа латина. След края на снимките влюбените гълъбчета потеглят на пътешествие с кола към Мексико. Запитан за връзката си с испанката, Матю казва: “Езиковата бариера между нас  всъщност не е препятствие, а поезия. Това, което харесвам у нея, е способността й да се учудва като дете на всичко ново. Освен това тя наистина те слуша, когато й говориш, а това е рядко качество, на което се възхищавам.”

Фактът, че Матю си пада по смугли момичета, се потвърждава и от следващата му краткотрайна връзка с филипинката Касандра Хепбърн, която също така е и негова партньорка в комедията “Сърфист” (2008) – поредната лента, в която Матю се снима по къси гащи и “плочки”. Не че имахме нещо против това му актьорско амплоа – само отбелязвам!

Житейската равносметка към лято’06 е следната: Матю и Пенелопе вече не са заедно, а актьорът пак си развява байряка по неизвестни джунгли, села и паланки в качеството си на щастлив ерген.  

И така до онази съдбоносна вечер на булевард “Сънсет” в Ел Ей.

Забивки на езика на любовта

Матю  никога не е бил купонджия, но през онази вечер заедно с професионалния колоездач Ланс Армстронг и още няколко приятелчета забиват в нощния клуб Hyde на известния булевард. Докато приготвя “Маргарити” за аверите си, палавото око на Матю засича екзотична, висока латина с гъсти вежди и гъвкава снага. Казва се Камила, на 24 е и е бразилски модел. Матю решава да приложи класически трик, за да привлече вниманието й. Това обаче се оказва малко трудно, понеже момичето говори само португалски. На рудиментарния си испански той я кани да се присъедини към компанията им.

Хубавицата изобщо не разпознава холивудската знаменитост в брадясалия мъж с мърлява шапка в раста стил и го отсвирва. После се пробва и Ланс, но тя отказва и на него, понеже е решила да се изнася от клуба. Алвес обаче e без колата си и Матю вижда в това нова възможност за свалка. Предлага й превоз, но не до тях, а до бохемската си бърлога, където с момчетата възнамеряват да продължат купона. Тя се съгласява, макар и не особено охотно. Горе-долу нещата вървят добре до момента, в който латиноамериканската Пепеляшка пак тръгва да си ходи. Благодари на домакина и му казва, че ще си викне такси.

  • Не, не, не , не! Моля те, остани, прекалено е късно! – настоява Матю, който е готов на всичко, за да удължи вълшебното й присъствие в дома си.  – Можеш да спиш в стаята за гости.

Камила е прекалено изморена, за да се остави да бъде убеждавана дълго и се трупясва на леглото. Години по-късно Макконъхи ще признае в интервю пред  Хауърд Стърн, че през същата тази нощ се е промъкнал два пъти в стаята за гости, за да се “пробва”, но и двата пъти е бил напъден да се срамува в ъгъла.

А на сутринта…

“Ставам от леглото и, докато слизам по стълбите, чувам смях. Влизам в кухнята и виждам тази страхотна жена, облечена в същата тюркоазенозелена рокля от снощи – седи и си бъбри с приятелите ми с такава непринуденост, сякаш ги познава от десет години. Помислих си: Ето това е жена, която се чувства добре в кожата си. Как да не се влюби човек в нея!”

Три дни по-късно се състои втората им, вече официална първа среща. Пак са в дома на Маконъхи. Той е толкова опиянен от щастие, че след време няма да може да си спомни дали е готвил стекове или паста. Помни обаче като да е било вчера как са се хранили и пили вино, седнали един до друг на дървената веранда на плажа в Малибу.

Как да разбереш, че това е човекът за теб

На въпроса как и кога е разбрал, че Камила е жената за него, Макконъхи отговаря: “Важно е човекът да се появи в точния момент. Ако се бяхме срещнали например 15 години по-рано, най-вероятно нямаше да се получи между нас. Явно вече съм бил узрял за сериозна връзка, когато Камила се появи в живота ми. Не че целенасочено съм търсил любовта… Спях добре, бях здрав в емоционално отношение и предполагам това караше хората да ме възприемат като готина компания.

Когато се запознахме, се възхитих на уважението, което проявяваше към себе си, семейството си, към мен, да му се не види! Нищо не приемаше за даденост, не се превземаше и не се държеше така, сякаш е нещо повече от другите. След първата ни среща, вече знаех, че искам да има и втора, и трета. Исках да продължавам да излизам на срещи с нея, докато съм жив, човече! С нея и с никоя друга!”

Да скъсаш със старото си “аз”, за да станеш нечия половина

В интервю пред Esquire от 2011 г. Макконъхи признава, че не му е било съвсем лесно да превключи на семеен режим, защото до този момент винаги е живеел, както сам се изразява, в кожата на момче, а не на мъж.

“Преди да решим да заживеем заедно в някоя хубава, тузарска къща – такава, каквато другите в Малибу имат – с голям двор, джакузи и алея, която води право до плажа, трябваше да се разделя с къщата в Холивуд Хилс, която буквално построих с двете си ръце. Сигурен съм, че ако бях казал на Камила, че искам да останем в нея, тя изобщо нямаше да възрази. Но после се замислих: Запазвайки старата си къща с Камила в нея, щях да постигна на сто процента своето и това щеше да бъде по-лесният избор за мен. Обаче ако ще създавам семейство и ще градя съвместно бъдеще с тая жена, тя заслужава да има поне 50% дял в живота ни. Затова се реших да бъда смел и да се разделя с едните си петдесет процента.”

Когато загубиш баща си, можеш сам да станеш такъв за някой друг

Както самият Матю споменава в автобиографията си, къде на шега, къде на истина, баща му умира по време на секс с майка му.  Без значение обстоятелствата, при които си е отишъл обаче, оттогава той не е преставал да му липса. Самият Матю твърди, че е искал да стане баща още от осемгодишен. Първата такава възможност му се отваря през 2008 г., когато разбира, че с Камила ще имат бебе. Извън себе си от щастие актьорът съобщава в WhoSay хубавата новина: “От три месеца вече расте в утробата й и всичко изглежда наред. Безмълвни сме пред чудото на новия живот и сме развълнувани, че поемаме на такова приключение – да отглеждаме дете и да бъдем родители. “

По-късно обявеният през 2005-а от People за най-сексапилен мъж на света Макконъхи ще заяви, че никога преди не се е чувствал по-мъж, както в момента на появата на сина им Леви на бял свят. Сигурно защото след повече от четири десетилетия хлапето в него най-после е събуло гуменките и си е отишло…

Въпреки че вече са трима, Макконъхи не бърза да се жени за любимата жена. Така че вместо да направят сватба, си правят второ дете. Дъщеря им Вида се ражда през януари 2010 г.  И отново започват да го подпитват защо с Камила не се женят, на което Матю отговаря: “Не е ваша работа.”  Прави го, само за да не развали изненадата – предложение за брак навръх Бъдни вечер 2011-а. Женят се през юни следващата година в новия им дом в Остин.

Тържеството, специален гост на което е Уди Харелсън,  е нещо средно между сватба на плажа и среща на тексаските копелета. Никой и не подозира, че на сватбата присъства и пети член на семейство Макконъхи-Алвес, който обаче така и не успява да опита от тортата и шампанското, защото още е в корема на майка си.

Ливингстън се появява през декември същата година, а Камила почти веднага започва стриктен тренировъчен режим, за да си върне предишната форма. В очите на съпруга си обаче тя никога не е преставала да бъде желана. “Тя може да бъде секси по много начини – като жена, като майка, като човешко същество,” казва Матю. “Но това, което ме кара постоянно да бъда влюбен в нея е, че има същите като моите морални разбирания за живота.”

Просто една стара женена двойка

Днес 52-годишният Матю и 40-годишната Камила се радват на нереално перфектния си живот на “стара” аll-American couple[1]. Нали знаете, от тези, които имат своя фондация (тяхната се казва Keep Livin – като личния девиз на Матю) и която често прекарва ваканциите си в компанията на някое приятелско семейство (тяхното са Том Ханкс и Рита Уилсън!).

Камила е спряла да ражда деца… засега. За сметка на това прекарва много време в популяризиране на здравословната кухня, писане на книги за деца (пак на готварска тематика), а също и в социалните медии, където споделя свеж микс от снимки на тематика пътешествия, храна, мода, бизнес, доброволческа дейност и, разбира се, много семеен живот.

Дали й липсва бляскавият живот в Холивуд?

“Никак даже. Харесва ми живота в Остин, защото е олицетворение на ценностната система, с която и двамата сме израсли – задължителното ходене на църква в неделя, да отговаряш с “Да, госпожо” и “Не, господине” на родителите си, такива неща… Преди, когато живеехме в Малибу, папараците денонощно висяха пред вратата ни. В един момент претръпваш и дори започваш да го приемаш за нещо нормално. До момента, в който се махнеш и не осъзнаеш негативния аспект на този вид живот под прожекторите.”

А дали още излизат на интимни срещи с Матю – така, както той си е мечтал, че ще бъде и за в бъдеще още след третатата им среща?

“Ама разбира се!”, възкликва г-жа Алвес. “Понякога изпращаме децата да спят при приятели, а аз казвам на Матю: Искаш ли да се срещнем при дървото в градината ни преди вечеря и да погледаме залеза? И така… Седим, облегнати на дебелия му дънер, отпиваме от питиета си и гледаме как слънцето потъва зад хълмовете отсреща. Хубаво е.”


[1] Любима двойка на всички американци.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Матю Макконъхи и Камила Алвес – любовта, която те кара да подариш 50% от своите сто на друг човек

Повече информация Виж всички