shareit

Великите любовни истории: Марк Хамил и Марилу Йорк – любов от първи смях

| от Мая Вуковска |

Чувала съм да казват, че когато престанеш да се смееш с половинката си, а почваш да се смееш на нея, с любовта ви е свършено. При днешните ни герои няма такава опасност, защото не са престанали да се разсмиват взаимно вече повече от четири десетилетия.

Той е Марк Хамил и беше мокрият сън на милиони млади момичета по света oт зората на поредицата “Междузвездни войни”, в която той влезе в кожата на Люк Скайуокър – фермерът-джедай, който самоотвержено водеше борбата за спасяване на Галактиката от силите на злото.

През 80-те неистово ревнувахме Люк от принцеса Лея (преди да разберем, че му е сестра, разбира се), като всъщност е трябвало да ревнуваме Марк от Марилу, или по-точно Марилу Йорк, за която се жени година след премиерата на първия филм от епичната трилогия. Как са се запознали, кога са се влюбили и как са преминали през трудния период на славата и изкушенията ще разберете сега.

Да се влюбиш в “сестра си”

Кой би предположил, че една новоизгряла холивудска звезда ще срещне бъдещата си съпруга не на някоя бляскава филмова премиера, на афтърпарти с шампанско, кока и Мик Джагър по слипове, нито пък на най-баналното от всички за тази цел места – на снимачната площадка, а в зъболекарския кабинет, където тя работи като дентален хигиенист! Тази любов е още по-невероятна предвид факта, че преди нея Хамил има връзка с колежка от популярния през 70-те сериал “General Hospital”.

Въпреки че Ан Уиндък играе екранната му сестра в сапунката, това не пречи на Марк да си падне по нея. Двамата са много сладка двойка, но скоро върху връзката им пада черната сянка на професионалната завист и съперничество – нещо, което съвсем не е рядко явление при актьорските двойки.

Любовният бульон се вкисва и в един момент на Хамил му писва гаджето да му диша във врата. В интервю пред The Daily Telegraph от 2017 г. актьорът ще признае, че именно връзката с Уиндъм го е убедила никога повече да не излиза с колежка, защото “постоянното й съревнование с мен беше ненормално при положение, че нямаше начин аз да й отмъкна някоя роля, нито пък да стане обратното.

Но тя така или иначе не беше за мен. Исках да имам семейство, а беше изключено да я моля да се откаже от кариерата си, за да ражда и отглежда деца. Бях убеден, че когато точната жена за мен се появи, веднага ще я позная. За щастие точно така и стана.”

Тестът на Хамил

Годината е 77-а, а мястото – зъболекарски кабинет в Уестууд, Лос Анджелис. Когато денталната хигиенистка идва в чакалнята, за да извика следващия пациент, на Марк му се откача ченето от изненада. “Появи се облечена в дънки, а големите й като пъпеши цици щяха да пръснат бялата й престилка. Приличаше на модел от картина на Варгас. Не можах да се сдържа и я попитах: ‘Дават ли ви да ходите облечени така?’ Отговорът й беше: ‘Да. Следващият.’”

На Марк моментално нещо му трепва под лъжичката и решава да се пробва с нахаканата хигиенистка като я кани на среща. Въпреки че почти на сто процента e убеден, че току що е срещнал жената на живота си, все пак решава и нея да подложи на теста си за гаджета, с който проверява дали имат чувство за хумор. Ако някое момиче се провали на теста, никога не следва втора среща.

За Марк да можеш да се шегуваш и да бъдеш самоироничен е особено важно качество, понеже той го притежава даже в излишък. Отиват на кино, за да гледат “Ани Хол” на Уди Алън. В една сцена дават близък кадър на второстепенен герой, който оголва горните си зъби, при което Марилу се навежда към Марк и прошепва в ухото му: “Кофти коронки!”

Марк избухва в смях. Тестът е минат успешно. Това си е направо е любов от първи смях.

Временно заслепение

Така добре започналият романс завива в задънена улица, когато след глобалния успех на първия филм от трилогията славата на Марк дръпва стремглаво нагоре и изведнъж от среднодобър, почти незабележимо актьорче в сапунка той се превръща в световна знаменитост. Образът му е навсякъде – на телевизионния екран, на първите страници на печатните медии, на тениски, шапки и, разбира се, запечатен дълбоко в сърцата на загорелите девици.

И понеже не е нито от стомана, нито от желязо, а и сигурно защото е още твърде млад, за да води улегнал живот на женен мъж, Марк къса с Марилу и се впуска във водовъртежа на славата и всички благини, които тя води със себе си. Ето какво казва актьорът за този период от живота си: “Просто чувствах, че трябва да опитам от всичко – от славата и от групитата. Заминах за Лас Вегас и започнах да излизам с 38-годишни шоугърли. Много си падах по тия жени.”

Само след десет минути обаче същите тия жени вече не му се струват толкова интересни. Марк си бие два шамара, за да се върне в реалността – там, където съвсем лекомислено е оставил най-готиното момиче на света.

През цялото време, докато тече Лас-Вегаският социално-сексуален експеримент на Марк, 23-годишната Марилу не се поддава на сълзливи емоции и гледа да остане съсредоточена върху случващото се в живота и кариерата й. Марк обаче така и не напуска мислите й. А и тя не опитва да го пропъди оттам, понеже все още таи надежда, че един ден отново ще се съберат. За късмет Марк навреме се осъзнава и успява да намери верния път обратно до сърцето на любимата.

Женят се на 17 декември 1978 г. на скромна церемония в задния двор на дома им в Малибу. За меден месец обаче време няма, понеже Марк трябва да снима продължението на “Войните”. Освен съвсем лекото влюбване в “принцеса Лея” по време на снимките (влюбване, което в последствие прераства в силно, дългогодишно приятелство между двамата актьори), Хамил никога, ама никога не е подлагал на съмнение безкрайната си и безусловна любов към Мерилу. Нито пък се е заглеждал по жени по сутиени на пайети и с пера, забити в д….тата.

Ясно е, че интуицията при онази първа среща в зъболекарския кабинет не го е подвела, защото Марилу се оказва точно тази жена, за която е мечтал – умна, духовита и изцяло отдадена на семейството. Жена, която независимо колко е бременна, уморена или просто я мързи, ще пътува навсякъде, за да бъде до мъжа си и да го подкрепя. Жена, която му ражда три деца и успява да ги възпита като великолепни човешки същества.

Запознайте се с хлапетата Хамил

Aко потърсите снимки на най-голямото дете на семейство Хамил, Нейтън (р. 1979), направо тръпки ще ви побият от приликата с баща му. Нейтън е роден преждевременно във Великобритания, докъдето е пътувал в корема на майка си, защото там таткото снима сцени от “Империята отвръща на удара”. По идея на Марк второто име на първородния им син, Елиъс, е същото като на създателя на любимите му анимационни филмчета, Уолт Дисни. Дали давайки му такова име не е предопределил и съдбата му? Днес 42-годшният Нейтън  е художник-илюстратор.

Вторият син, Грифин (р. 1983), също e художник, но се изявява и като инструктор по бойни изкуства.

Изтърсакът в семейството е Челси (р. 1988). Тя работи към “Връзки с обществеността” в компанията на баща си, Амаzing Invisible Inc.

Любопитен факт е, че и трите деца на семейството са участвали като статисти, играещи войници от съпротивата, в “Последният джедай” (2017).

Каква е тайната рецепта на семейното щастие?

Всеки път, когато описвам историята на някоя задържала се във времето и пространството холивудска двойка, рано или късно този въпрос изскача като заек от храстите. Чували сме различни отговори – простички и философски, банални и възвишени. Отговорът от устата на днешния ни герой звучи така: “Моята жена успява да направи обикновените неща да изглеждат необикновени.”

Дали ви звучи просто или философско, банално или възвишено, преценете сами.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Марк Хамил и Марилу Йорк – любов от първи смях

Повече информация Виж всички