shareit

Великите любовни истории: Франк Синатра и Ава Гарднър – музиката беше най-важното нещо в живота му, преди да срещне Нея…

| от Мая Вуковска |

Алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка. История като тази на легендарния музикант Франк Синатра и една от най-големите филмови звезди на всички времена, Ава Гарднър, е поредното доказателство на старата максима, че когато още от началото нещо не върви добре, по-нататък не става и да го буташ.

Любов от (не)първа чашка

Не само вселената е създадена с една колосална експлозия. Взривяващо е започнала и връзката между героите на днешната ни история.

През есента на 1949 година Синатра и Гарднър се оказват на едно и също парти, организирано то филмовото студио MGM, в Палм Спрингс. Няколко години преди това Синатра е видял снимка на напъпилата старлетка и без да знае коя е, заявява, че един ден ще се ожени за нея. Впоследствие двамата се засичат тук-там по нощни клубове и светски събития, но само толкова. В Палм Спрингс обаче на много пияния и много женения Синатра му идва вдъхновението и смело щурмува вече нашумялата холивудска звезда. Гарднър също е обърнала доста чаши шампанско и се оставя да бъде убедена от напористия си ухажор да си тръгнат заедно от партито.

gettyimages-514704770-594x594

Качват се в колата и потеглят в нощта. Без цел и посока. Пътят ги отвежда чак в градчето Индио. Опиянен не само от погълнатия алкохол, но най-вече от присъствието на ослепително красивата Ава, Синатра си купува два пистолета и започва да стреля по уличните лампи. Спътничката му не остава по-назад и стреля във витрината на един железарски магазин. Купонът  приключва, когато двойката е откарана в участъка от двама униформени полицаи (които по-късно MGM ще подкупи, за да си мълчат за случката). Когато Ава най-после се добира до дома си, заварва сестра си Бапи да закусва. Запитана къде е била цяла нощ, Ава безгрижно отговаря: “Бях навън с Франк Синатра и си прекарахме страхотно.”

Но както се казва, много добре не е на добре. И развоят на историята ще го докаже.

 

(Не)равенство на половете

Когато започват връзката си, Ава е на върха на славата си, а кариерата на Синатра се плъзга стремглаво по наклонената плоскост на провала. MGM прекратяват договора си с него и той започва да губи все повече почитатели и популярност. Само че певецът, изглежда, нехае. Защото има Ава. Нерядко казва на любимата си: “През целия ми живот да пея беше най-важното нещо за мен. Сега ти си всичко, което искам.” И докато в представите на прясно влюбения Синатра всичко е идеално, реалността е съвсем различна. Погледната отстрани, връзката им всъщност изглежда несигурна – сякаш едва се крепи на ръба на стръмна скала. Славата и парите на Гарднър от една страна и чувството на безсилие и неудовлетвореност на Синатра от друга създават непреодолим дисонанс във връзката им. Въпреки споделената страст към джаза, алкохола и секса, скоро скандалите между двамата зачестяват. Фактът, че Синатра е безработен и Ава е тази, която печели и за двамата, се оказва най-големият препъникамък във взаимоотношенията им.

gettyimages-103002506-594x594

Не стигат личните им проблеми, ами и обществото е възмутено от връзката им, която често бива определяна като неморална и егоистична. Синатра е обвиняван, че безсърдечно е зарязал сладката си и кротка съпруга Нанси и трите им деца, a и Гарднър отнася не малко критики по свой адрес. При първата им среща тя все още е омъжена за Мики Руни, а във времето преди да станат официална двойка, любовният й живот представлява поредица от изневери, забежки и дори още един, краткосрочен брак – с кларинетиста Арти Шоу. И всичките тези мъжки скалпове успява да наниже на колана си до едва 29-тата си годишнина, т.е. до третия си брак. Със Синатра.

През 1951 г. Нанси вече не издържа на унижението да бъде зарязаната съпруга и подава молба за развод. След развода сякаш огромна тежест пада от раменете на певеца.  Вече нищо не му пречи да се ожени за жената, която преди години е харесал само по снимка. И само няколко дни по-късно Гарднър и Синатра вече са женени. Но само пред хората, не и пред Бога, понеже Римската католическа църква побързва да анатемоса брака им.

 

Изкуството да (не) се самоубиваш

Като всяка друга влюбена двойка и тази планира романтичен меден месец, след като си е казала заветното “Да”. Само че не им било писано да имат такъв. Само ден преди сватбата Ава получава писмо от проститутка, която твърди, че от месеци спи с мъжа й. Въпреки че е изпълнена с гняв и множество съмнения относно предстоящия брак, Ава все пак застава със Синатра пред олтара. Но после, както може и да се очаква, изобщо не е в настроение за романтика и меден месец.

gettyimages-3207551-594x594

Озаконеният съюз на влюбените обаче не донася така очакваните спокойствие и мир във взаимоотношенията им. Напротив! Двойката пълни страниците на жълтите вестници с многобройните си запои, шумни публични скандали и страстни сдобрявания. В едно интервю Гарднър не се свени да извади на показ мръсните ризи на семейството им: “Франк беше тотално разорен, когато се оженихме. Не знам откъде се пръкнаха тези истории за връзките му с Мафията, но поне да бяха верни. Къде бяха приятелчетата му-мафиоти, когато най-много се нуждаеше от подкрепа? Нямаше ги. Само аз му бях останала.”

По-нататък актрисата открехва вратата към още по-зловещи събития. По нейни думи Синатра три пъти се е опитвал да сложи край на живота си, докато са били женени. “Бях полузаспала,” спомня си Гарднър първия път, “когато чух изстрел. Изтичах в другата спалня и заварих Франк да седи на ръба на леглото по бельо. Държеше пистолет с все още димящо дуло. Хилеше се насреща ми като някакво шибано натряскало се учениче. Беше застрелял възглавницата.”

 

Следващите два опита за самоубийство Ава описва като “зов за помощ.”    

След поредния скандал Синатра се нагълтва със сънотворни. Камериерът го намира в безпомощно състояние и позвънява на доктора, който пък на свой ред се обажда на Гарднър. “О-о-о, сигурна съм, че Франк много точно е преброил колко точно хапчета да погълне, за да не умре,” казва тя. “Идеше ми да му откъсна главата. Но вместо това след 25 секунди му простих.”

Явно с всеки следващ път Синатра става все по-изобретателен, защото при третия (наужким) опит за самоубийство, решава да включи нов прийом в играта. Толкова е пиян обаче, че след като развъртва крана за газта на кухненската печка, заспива. Спасява го на косъм от смъртта приятел, който решил да се отбие случайно.

gettyimages-515299118-594x594

Ава също има своите тежки моменти. Два пъти забременява, но и двата пъти решава да абортира, понеже нещо й подсказва, че тя и Франк няма да са родители, които ще подсигурят безопасна и любяща среда за децата си. И как биха могли! Това тяхното не е брак, а змиярник, изпълнен със злост, ревност, несигурност и поквара.  Вторият аборт се оказва камъчето, което преобръща колата и слага край на връзката им. Малко след като приключват снимките на култовия приключенски филм с нейно участие “Могамбо” през 1953 г., Ава си събира багажа и заминава за Мадрид, интимно придружена от най-известния по това време испански тореадор Луис Мигел Домингуин.  Година по-късно тя подава документи за развод, но Синатра се инати и не иска да подпише. Едва през 1957 г., вече осъзнал, че всичко между тях е окончателно свършено, се примирява и слага подписа си на бракоразводните книжа.

Какво остава след (не)изказаните думи на любов

Въпреки че след седем години бракът на Синатра и Гарднър фатално корабокрушира, двамата не престават да се обичат по техния си, непонятен за всички начин и след това. Раздялата им отново е повод лицата им да се появят на заглавните страници на всички вестници и списания. Раздялата обаче е и причината за неочаквания обрат в кариерата на Синатра. Изглежда, че на гениалния изпълнител му е било нужно именно това – да преживее една трагична любов, която да подейства като катализатор за буксуващата му музикална кариера. Животът, както казват, е иронична кучка и в един момент палачинката се преобръща. Сега Ава е тази, чиято слава започва да линее, но за сметка на това Франк е по-търсен и по-обожествяван отвсякога.

gettyimages-665944154-594x594

Гарднър се мести  за постоянно в Лондон, където заживява тих и усамотен живот, далеч от алчното око на пресата и хищните обективи на папараците. Никога повече не се омъжва. През следващите 30 години любимката на Холивуд, актрисата, която окачествяваха като  ултимативната femme fatale постепенно се превръща в алкохоличка с повехнала красота.

Последиците от прекарана пневмония, дългите години на тютюнопушене и злоупотреба с алкохола, както и автоимунното заболяване лупус довеждат до инсулта й през 1986 г., който я оставя частично парализирана. Въпреки че актрисата може да си позволи медицинските разходи по лечението и рехабилитацията си, Синатра настоява да плати всички разходи по пътуването и консултацията й с известен специалист в Щатите.

 

През януари 1990 г., на 67-годишна възраст Ава Гарднър умира от емфизема на белите в лондонския си дом на улица “Енсимор Гардънс” 34.  Франк я надживява с осем години. На 82-годишна възраст е поразен от инфаркт. Четвъртата му съпруга Барбара Маркс е неотлъчно до болничното му легло в последните дни от живота на гениалния шоумен. В нощта на смъртта му Емпайър Стейт Билдинг засиява в синьо в негова чест.

gettyimages-607395576-594x594

През всичките години след развода Синатра така и не престава да търси начин да се помири с любимата жена. Всичките му опити обаче стават безуспешни. След като Ава остава парализирана и неспособна да говори след прекарания инсулт, Франк й изпраща букет цветя на определена дата всяка година. Тя пък до последния си ден държи на нощното си шкафче снимка, на която двамата са заедно и много влюбени.

 

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Франк Синатра и Ава Гарднър – музиката беше най-важното нещо в живота му, преди да срещне Нея…

Повече информация Виж всички