shareit

Великите любовни истории: Джордж Майкъл и Кени Гос – една незавършена любов, изпята в песни

| от Мая Вуковска |

“В душата си си представях някое място под топлото слънце, където двамата с теб ще сме заедно, когато остареем. Но сега ми е все едно къде е това място – стига да е там, където си ти.”

Тези, изпълнение с толкова тъга и копнеж строфи са от песента Where I Hope You Are, която Джордж Майкъл написва през 2011-а година и посвещава на  любимия си Кени Гос. Четири години по-късно музикалната икона е мъртъв. Той и Кени никога няма да се съберат на което и да е  място под слънцето, за да остареят заедно.

gettyimages-56338184-594x594

Кени и Звездата

Много малко се знае за голямата любов в живота на един от най-обичаните поп изпълнители в света, може би защото през последните години от живота му името на Джордж Майкъл се асоциираше най-вече с това на родения в Австралия светски коафьор Фади Фаваз. Едва след смъртта на певеца стана ясно, че през всичките години след раздялата им през 2009-а, той изобщо не е преставал да мисли за Кени, да търси контакт с него и да мечтае да се съберат отново…някой ден.

Aко напишето името на Гос в някоя търсачка, единствената информация за него, която няма да бъде свързана с дългогодишния му партньор Джордж Майкъл, ще бъде повече от оскъдна. Кени Гос: Американски бизнесмен. Роден на 17 септември 1958 г. в Тексас. Родители: Оузъл и Ърл Гос. Брат: Тим Гос.

И толкова.

Намеренията на миловидното момче от Средния Запад никога не са били да запълва заглавните страници на таблоидите.  Но когато съдбата е отредила за теб да станеш част от живота на световна знаменитост, какво би могъл да направиш? Да й се опълчиш, отказвайки се от любовта? Възможно е, но само ако ти стиска…

gettyimages-74309846-594x594

Кени и Звездата се срещат за първи път в ресторант в Лос Анджелис през 1996 г. Джордж моментално си пада по Кени и го кани да “пийнат по нещо”. Всъщност певецът не е много сигурен дали новото му увлечение е гей, но решава да се пробва. Разбира, че нюхът му не го е подвел чак след третата или четвърта среща. Особено се забавлява с факта, че Кени почти не познава музиката му и не е гледал нито един негов видеоклип.

“Един ден Джордж ме отведе у тях и почна да ми пуска клиповете към песните си,” спомня си с усмивка Кени. “ОК, казах му аз, не са зле, стават. “ Ехоо, разбира се, че “стават”. Също като техният изпълнител!

И така, без да иска, Кени попада във водовъртежа на славата на един най-големите музикални идоли за всички времена. Относно звездния статут на Джордж Майкъл Кени казва: “Когато започнахме да излизаме, веднага забелязах, че на Джордж изобщо не му харесва факта, че е толкова известен. Не мисля, че изобщо се беше захванал с тоя бизнес, за да постигне световна слава. Просто му харесваше да прави музика.”

gettyimages-114762960-594x594

Тъмната страна на Луната

Не, не става дума за осмия студиен албум на Pink Floyd, а за онази част от личността на Джордж Майкъл, която само шепа хора успяват да опознаят приживе. И един от тях е Кени. Близки приятели на звездата споделят, че Джордж го връхлитали демоните всеки път, когато бил далеч от любимия мъж. Кени, казват те, бил неговият компас, който винаги му показвал правилната посока. Без него той просто се чувствал изгубен. И правел големи глупости…

През 1998-а ченге под прикритие сгащва на “местопрестъплението” Джордж да прави секс в обществена тоалетна в Бевърли Хилс. Следва грандиозен скандал, в резултат на който певецът е принуден да признае публично, че е хомосексуален. “Най-ужасяващото беше, че публикуваха мои снимки гол до кръста, на които изглеждах дебел,” коментира случилото се с присъщия за него самоироничен хумор Майкъл. “А има ли нещо по-ужасно от това да си гей И дебел, за Бога!?”

Докато милиони негови фенки по цял свят си скубят косите от отчаяние, а медиите злорадстват, задето обожествяваният идол се е оказал поредния жаден за секс дупедавец, Кени не се крие като лалугер в дупка от цялата тази медийна шумотевица и застава плътно до партньора си. На въпроса как са успели да се справят с кризата, Кени отговаря така: “Обичах го. И определено не го осъждах заради стореното.  Достатъчно тежко му беше, че беше в устата на всички и месеци наред пресата се занимаваше само с това. Просто и двамата поискахме много силно да останем заедно и го направихме.”

Джордж винаги е оценявал подкрепата на Кени и го показва, овековечавайки любовта и съвместния им живота в някои от най-емблематичните си парчета – Amazing, Amеrican Angel, Where I Hope You Аre. Музиката му от този период се ражда заради и благодарение на най-голямото вдъхновение в живота му – Кени Гос.

gettyimages-96819084-594x594

“Когато правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната” (Матей 6:3)

Сякаш по някакъв перфектен библейски каноничен сценарий, филантропската дейност, която Джордж Майкъл развива приживе, става достояние на обществеността едва след неговата смърт. Още докато са заедно, Джордж и Кени основават фондация в Далас, средствата от която отиват за подпомагане развитието на млади музикални таланти. Но легендарната щедрост на Майкъл не се ограничава дотук. Гос казва, че през годините партньорът му е дарявал милиони долари на различни фондации и частни лица. И винаги анонимно. Веднъж дори изпратил чек за 15 хиляди паунда на участник в “Сделка или не”, защото разбрал от продуцента на шоуто, че на човека му трябвали пари за лечение. “Джордж често повтаряше: ‘Колко пари всъщност са му нужни на човек?’ Вярваше, че ако имаш достатъчно пари на сметката си, най-доброто, което можеш да направиш с тях е да помогнеш на много хора. Смяташе също, че е глупаво да  трупаш милиони, само за да си осигуриш място в лигата на супер богатите.”

Когато “Сбогом” не значи край

Въпреки че описват връзката си като “много сладка и отворена”, през 13-те години, прекарани заедно, Гос и Майъл преминават през всички радости и болки,  които подлагат на изпитания всяка средностатистическа моногамна връзка, всеки брак. Кени се бори със зависимостта си от алкохола, а Джордж не взима само тези наркотици, които още не са измислени. Въпреки че и двамата се тревожат един за друг и постоянно се контролират, поотделно са пълна трагедия и просто не намират сили да спрат. Именно  невъзможността им да се справят със зависимостите си довежда до скъсването им през 2009-а. Ще минат обаче две години преди Джордж Майкъл да събере остатъците от сили в себе си, парчетата тъга и разочарование, които не са успели да го довършат след раздялата, за да оповести, че с Кени Гос, вече не са заедно.

gettyimages-158367186-594x594

Запитан кое е довело до края на връзката им, Кени казва: “Не знам отговора. Не беше някакво грандиозно скъсване, нямаше гняв, не последва враждебно отношение… Не прекъснахме комуникацията, а и аз не престанах да се притеснявам за него. Постоянно мислех за него. И така до деня на смъртта му. Чухме се може би около месец преди да почине. Предпочитах да му се обаждам, когато знам, че е в подходящо настроение. Не пропускаше да ме попита: “Скъпи, как върви терапията?” Исках да го държа далеч от неговите демони, но той беше този, който правеше всичко по силите си, за да ме предпази от мен самия, когато пиех. Толкова много спомени… Психоаналитикът ми ми казваше, че не трябва да го напускам, понеже аз съм единствената причина, поради която той е жив. Само че не знам дали е така. Ако не се бяхме разделили, сега може би и двамата щяхме да сме мъртви.”

 gettyimages-151226076-594x594

Златотърсачът Фади Фаваз

Фади Фаваз е на 39 години, когато започва връзка с Джордж Майкъл. Фаваз е ливанец по произход и се прочува, подстригвайки косите на известни хора. Преди да хване ножиците и сешоара, се е занимавал професионално с фотография и затова неслучайно социалните медии преливат от негови авторски, силно стилизирани снимки. Двамата започват да се виждат няколко месеца след официалната раздяла на Джордж и Кени през 2011-а, но първите папарашки снимки на двойката датират чак от септември 2015-а, когато са засечени да се разхождат по улиците на Цюрих.

В коледната сутрин на 2015-а година Фади отива да събуди Джордж, за да се приготви за празничния обяд, но вместо това заварва в леглото бежизненото му тяло, “студено, посиняло и вкочанено”, както го описва на диспечера на спешния телефон. Патолозите установяват, че смъртта е настъпила в следствие необратими сърдечни и чернодробни нарушения. След като в медиите изтичат стряскащи снимки от мястото на смъртта, Фаваз е принуден да признае, че той е снимал трупа на бившето си гадже и е разпространил фотосите, както и едно видео, което обаче е свалено от интернет два часа след като е било качено.

gettyimages-151226078-594x594

Когато отварят завещанието на Джордж Майкъл, изненадата е повече от голяма. Всичките си авоари в размер на 97.6 милиона паунда певецът оставя на двете си сестри, баща си Кириакос, близки приятели и няколко благотворителни каузи.  Нито стотинка обаче за бившите гаджета Кени и Фади! Въпреки че името му изобщо не фигурира в завещанието, Фади Фаваз живее охолно няколко години в къщата на Джордж, оценена на пет милиона паунда, в лондонския Риджънтс Парк, без да се трогва особено от множеството легални опити да бъде изведен оттам. Оправдава правото си над имота с твърденията, че в последните години именно той се е грижил за Майкъл. През 2018-а Фаваз излиза пред медиите, за да разкаже за психическото и емоционално състояние на партньора си в месеците преди да умре: “Докато беше в клиника, се опита да се намушка 25 пъти – толкова много искаше да умре! А пък хората го искаха жив – само заради това, което е. Мисля, че животът го беше напуснал много преди да издъхне.”

През есента на 2019-а безработният Фаваз е засечен да се мотае из Ковънт Гарден във видимо запуснат външен вид. След като семейството на Майкъл крайна сметка  успява да го изхвърли от имението на певеца, бившият фамозен фризьор вече е и бездомен. Живее ден за ден в евтини хотели, често се напива и бива арестуван, задето троши коли и се разголва на публични места. За настоящето си положение обвинява целия свят, адвокатите-акули, както и мъртвия  си любовник, наричайки го във Фейсбук “шибаняка Джорд Майкъл” и “евтина икона”. При това с правописни грешки.

gettyimages-83285042-594x594

Старата любов ръжда не хваща

След кончината на Джордж Майкъл става ясно, че той и Кени са възобновили връзката си, макар и само на приятелски начала, в последните седмици преди смъртта на певеца. Факт е, че въпреки новата си връзка с коафьора Фади, Майкъл така и не успява да преодолее отсъствието на Кени от живота си и търси всевъзможни начини да си го върне обратно. В тази връзка по-паметливите не забравят да споменат, че Джордж изпада в също толкова дълбока депресия и след смъртта на любовника си Анселмо Фелепа от СПИН  през 1993 г.  Но за разлика от случая с Фелепа, където обстоятелствата не позволяват връщане назад, Кени се оказва повече от склонен да подаде ръка, на която Джордж да се облегне. С упование и надежда за нещо по-добро в бъдещето. Бъдеще обаче няма. Поне не за Кени и Джордж.

По време на опелото преди погребението на певеца, Кени прави прочувствено изявление пред събралите си близки, роднини, приятели и представители на пресата: “Сърцето ми се разби на хиляди парченца при новината за смъртта на моя дългогодишен приятел и любим Джордж Майкъл. Той беше огромна част от моя живот и аз го обичах ужасно много. Той беше изключително благ и щедър човек. Красивите спомени и музиката, която остави след себе си, ще топлят не само моето сърце, но и сърцата на всички други, които го обичаха и му се възхищаваха.”

Джордж Майкъл е погребан в гробището Хайгейт, северен Лондон, до майка си Лесли.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Джордж Майкъл и Кени Гос – една незавършена любов, изпята в песни

Повече информация Виж всички