shareit

Великите любовни истории: Джеръми Айрънс и Шиниъд Кюсак – един 45-годишен дисфункционален брак… който върви

| от Мая Вуковска |

Той е бил педофил. Чилийски диктатор. Мускетар. Кафка. Политик – сексуален маниак. Венециански търговец. Френски дипломат в Китай. Бомбаджия-терорист.

В какъвто и образ да се превъплъщава, на добър или на лош, на романтичен любовник или на социопатичен престъпник, не може да не го обожаваме. Защото има нещо в него, което ни кара да прекрачваме позволените границите на привличане към холивудска звезда.

Сигурно защото не е американец. A за една жена изобщо даже не е важно какво е изиграл и колко моделки пърхат с мигли в неговата посока. Защото познава като ръката си този човек и защото, въпреки въртоглавите му изцепки през годините, както и своите не съвсем невинни кръшвания, продължава да го обича. Вече 45 години.

Това е историята на един железен англичанин на 74 и неговата темпераментна ирландска съпруга. Също на 74.

От конюшните до BBC

На много ранна възраст роденият през 1948-а на остров Уайт Джеръми си дава сметка, че като учи няма да сполучи. И вместо да заляга над учебниците, предпочита да блъска барабаните в една училищна банда, както и да прекарва много време в училищната ферма. Там, в конюшните се ражда най-голямата страст в живота му – тази към конете. 

След като завършва криво-ляво гимназия, заминава за Лондон и кандидатства в актьорската академия. Не го приемат, но това не го отчайва. Хваща пътя за Бристол, но и там удря на камък, понеже не го искат в нито един от тамошните театри. За да се издържа, свири на китара по улиците. Това занимание обаче му се отплаща и по друг начин – успява да завърже много полезни приятелства, благодарение на които през 1970 г. получава първата си роля.

Талантът на Джеръми моментално е забелязан от когото трябва и скоро получава обаждане от лондонския театър “Раундхаус” с предложение да се присъедини към трупата им. През следващите няколко години актьорът ще се поклони пред публиката над 1200 пъти от сцената на “Раундхаус”.

Като една от грешките на младостта си Айрънс отчита прибързания си брак с Джули Халъм. Когато среща Джуди, момиче от бристолската театрална компания, някак му хрумва, че тя би била перфектната житейска партньорка и набързо се жени за нея. Бракът им изкарва 11 месеца.

На професионалния фронт обаче нещата се развиват повече от добре за нашия герой. От BBC му хвърлят око и го канят да участва в един детски сериал, който се оказва толкова успешен, че през 74-а му възлагат по-сериозна роля в друг сериал, вече за възрастни, разказващ за живота на френската писателка Жорж Санд. Критиците не пестят суперлативи за играта на Джеръми и много скоро предложенията направо заваляват.

“Оскарът” вече е само въпрос на време.

Един драматичен шамар

За разлика от други любовни истории, които съм разказвала, тази е интересна не заради случките преди и по време на брака, а заради вътрешната динамика на този нестандартен брак. Който, между другото, започва със звучен шамар.

Когато Шиниъд Кюсак и Джеръми Айрънс се запознават на парти през 1971 г., актьорът обърква името й и я нарича “Шивон”, заради което получава плесница. Той е от мъжете, които се впечатляват от подобни женски дързости, защото в този момент, докато бузата му още гори, усеща как фатално се влюбва в нея.

Sinead Cusack and Jeremy Irons during Party Honoring Whoopi Goldberg’s Debut on Broadway at Private Eyes in New York City, New York, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Шиниъд явно веднага съжалява за спонтанната си постъпка и, за да замаже положението, го кани у дома на чай. Хубаво, отвръща Джереми, но да те предупредя, че ако пристъпя прага ти, може и никога да не си тръгна. Шест години по-късно Кюсак е бременна и за придаде драматичен ефект на новината решава да извести мъжа си точно преди да излезе на сцената за представление.

Самюел Джеймс се ражда през септември 1978 г., а брат му Максимилиан се появява на бял свят седем години по-късно. За разлика от Джеръми това е първи брак за Кюсак, обаче от своя предишна връзка тя има още един син, когото решава да даде за осиновяване. Съдбата на извънбрачния й син изобщо не е незавидна. Той е осиновен от заможно семейство и днес успешно се подвизава на британската политическа сцена.

Силата (и слабостта) на думите

Повечето хора реагират като ощипани моми, когато някой подложи под съмнение верността им към законния партньор. Как не ви е срам и прочее. Не и Джеръми Айрънс. На него не му пука, че отдавна са му лепнали етиката “сериен опипвач.” Просто защото никога не е криел, че обича да докосва жените,  с което, разбира се, успява да си навлече гнева на войнстващите феминистки много преди MeToo.

English actor Jeremy Irons and his partner, Irish actress Sinead Cusack, examine a wilted hydrangea in the garden of their new home in Hampstead, London, UK, 28th May 1974. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

В интервю от 2011 г. пред The Times актьорът опитва да оправдае предишни свои изказвания по въпроса за опипването: “Не си спомням да съм казвал, че обичам да опипвам дупета. Но да, харесва физическия допир до друго човешко същество. А всяка уважаваща себе се жена, на която това не й се нрави, винаги може да ти каже да се разкараш и с това въпросът да приключи.” Самият той признава, че в младежките си години е бил обект на посегателства от страна на по-възрастни мъже, но винаги е отбивал мераците им.

Айрънс не робува на културата на политическата коректност и не се притеснява да изказва мнение, което е в скандално противоречие с общоприетото. Така например според него доброволният секс между малолетни и по-възрастни лица не бива да се определя като блудство и нещо, заради което по-възрастният партньор да носи съдебна отговорност.

“Не казвам, че сексът с малолетни момичета е ОК, обаче не бива и да окуражаваме младежите да се изживяват като жертви при положение, че половият акт е бил напълно доброволен,” казва актьорът, който, нека да напомня, през 1997 г. изигра блестящо ролята на вманиачения по 13-годишно момиче професор Хумберт в екранизацията на романа на Владимир Набоков “Лолита”.

Друго скандално изказване на Айрънс отново разбуни духовете през 2013-а година. Запитан от журналист на HuffPost какво е мнението му по отношение на еднополовите бракове, носителят на “Оскар” казва така: “Ами щом мъжете могат да се женят, защо тогава и един баща да не може да се омъжи за сина си? Това не би трябвало да се счита за инцест, защото инцестът заклеймява секса между роднини, от който се раждат деца.

Но понеже двама мъже, в случая баща и син, не могат да имат биологично дете, какво им пречи да сключат брак като всички други хомосексуални двойки? По този начин бащата ще може да прехвърли имуществото на сина си, т.е. на брачния си партньор, без да трябва да плаща данъци.” И добавя: “Пожелавам на всеки, който живее под един покрив с любимото същество, здраве и щастие. Дали това същество е човек или куче няма значение, защото стига само да има някого, когото  да обичаш. Затова и сексът няма значение. И как другите ще нарекат тази връзка също няма значение.”

В друго интервю пък заявява, че “една модерна двойка трябва да разполага със свободата да флиртува”. И естествено веднага се разчува, че актьорското семейство живее в отворена връзка. И хайде пак обяснения! Айрънс признава, че му е доста слабичък ангелът и когато е не сцената или на снимачната площадка, лесно може да се захласне по някоя колежка и да пофлиртува с нея. Обича да го раздава свободен електрон, да играе, да драматизира. Но само дотам. Вечер винаги се прибира у дома, при жена си.

Но както мъдрите хора са казали, там, където има дим, има и огън. Доколко е отворена връзката на Джеръми и Шиниъд, само те си знаят, но фактите (и някои снимки!) недвусмислено намекват за по-разкрепостени отношения в семейството.

Животът е непоносим

Джеръми Айрънс, макар и не класически красавец, винаги е успявал да замайва женските глави със стройната си, слаба фигура (която, както самият той твърди, дължи на 40-те цигари, които пуши на ден), непогрешимия си моден вкус и излъчването на аристократ с мръсно подсъзнание. Въпреки че никога не е бил официално хващан в изневяра, името му се свързва с това на Глен Клоуз (не само в професионален аспект), с която си партнира във филма “Обрат на съдбата” (1990).

През последните 20-тина години Айрънс е забелязан не веднъж и два пъти в компанията на по-млади жени. През 2001-а таблоидите публикуват на първите си страници снимка, на която актьорът, облечен в гъзарско жълто яке, целува по устата френската актриса Патрисия Каас пред лондонския нощен клуб “Чайнауайт”. През 2009-а пък е забелязан да прегръща не съвсем невинно младо момиче от снимачния екип.

На следващата година испанската актриса Лолес Леон успява да го осъди на обезщетение от 40 хил. паунда, задето си счупила китката и таза при падане по стълбите в хотелския апартамент на звездата, където твърди, че е била поканена, за да прекара нощта. Но дали в леглото с него или не, не става ясно. Защо обаче някой друг трябва да плаща заради това, че не си гледаш в краката къде ходиш, е друг въпрос…

FILM ‘LOLITA’ BY ADRIAN LYNE (Photo by Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images)

Но ако дотук душим само около Джеръми и неговите предполагаеми извънбрачни афери, редно е да споменем, че и ризите на Шиниъд не са съвсем чисти. Даже напротив – връзката й с британския драматург Том Стопард няма как да остане незабелязана. Макар че двойката се среща в продължение на години, уж тайно, във френската вила на Стопард в Лакост.

Когато и да запитат Джереми Айрънс как върви бракът му, отговорът му винаги е лаконичен: “Върви.” И ако е в настроение, допълва: “Шиниъд и аз сме имали много трудни моменти. Никой брак не е такъв, какъвто изглежда, защото е невъзможно да бъдеш целия свят за някого.  И така е във всеки брак, понеже хората са непоносими. Аз съм непоносим. Тя е непоносима. Животът е непоносим.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Джеръми Айрънс и Шиниъд Кюсак – един 45-годишен дисфункционален брак… който върви

Повече информация Виж всички