Великите любовни истории: Андреa Бочели и Вероника Берти – любовта може да е сляпа, но сърцето вижда всичко

| от Мая Вуковска |

Той е най-популярният жив оперен тенор в света. И един от най-продаваните съвременни класически изпълнители! В публиката на концертите му ще видите лица и на 70-годишни, и на 15-годишни – просто музиката му е така вълнуваща и ефирна, че успява да завладее всяко сърце. Световната популярност, към която го изстрелва първото място на фестивала “Санремо” през 1994, и всепризнатият му талант му спечелиха дори звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Всички говорят за работата му и мечтаят да го слушат на живо. Но колко от вас, неговите почитатели, знаете нещо за личния му живот и пътя, който е изминал, за да стигне до върха на славата? Aко не ви е попадал автобиографичния му роман “Музиката на тишината” (1999), нито пък сте гледали филмът на Майкъл Радфорд 2017 г., заснет по книгата, сега ви се предоставя възможност да надникнете зад тежката завеса на оперната сцена и да разбете кой е Андреа Бочели и кои са любовите в неговия живот.

Когато съдбата ти затръшва вратата в лицето, но после точният човек ти отваря друга … към целия свят

Eди Бочели ражда сина си Андреа на 22 септември 1958 г. въпреки препоръките на лекарите да направи аборт, понеже детето най-вероятно ще бъде с увреждания. Майчиният инстинкт обаче надделява над тревожните мисли за неясното бъдеще и тя все пак поема риска. От малък Андреа има затруднено зрение заради вродена глаукома, но това не го спира да е активен и да играе с по-малкия си брат и приятелчетата по прашните улици на малкото село Ла Стерца, на около 40 км югоизточно от Пиза.

Ослепява напълно едва 12-годишен след инцидент по време на футболен мач. Но това не го събаря. След като вече не може да играе футбол, ще се отдаде изцяло на другото най-любимо нещо – музиката. Младият Бочели проявява невероятно певческо дарование и затова никой от близкото му обкръжение не се учудва, когато на 14 печели първия си конкурс с изпълнение на “О Sole Mio.” В един момент обаче Андреа се разколебава по отношение на певческата си кариера и решава да даде по-“сериозна” насока на живота си като записва право в Университета в Пиза. За да изкара някоя и друга лира обаче, продължава да пее и свири на пиано по барове.

Но понеже напиращият талант не е нещо, което да сложиш в кутия за обувки, да я набуташ в килера и да забравиш за нея, скоро късметът на Бочели се обръща към по-добро и той получава златна възможност да покаже какво може. Случайно демо касета със запис на неговото пеене попада в ръцете не кого и да е, а на самия Лучано Павароти. Последният кани младия талант да участва заедно с рок звездата Дзукеро в годишния благотворителен гала концерт в Модена “Pavarotti International.”

След като спечелва с прочувствената песен “Il mare calmo della sera” (Спокойното нощно море) “Санремо”, фестивалът, който е считан за институция в Италия, а и не само, вече всичко е ясно – родила се е нова звезда, която за в бъдеще ще заблести с междугалактическа светлина.

Eдин брак, съсипан от славата и…другите жени

Когато се запознава с първата си съпруга, Андреа е все още никому неизвестен музикант и свири по баровете. В един такъв бар го зърва и моментално се влюбва до полуда в него 17-годишната Енрика Ченцети. Понеже до този момент младият музикант не е имал особен успех с жените, е повече от приятно изненадан от интереса от страна на иначе невзрачната тийнейджърка и откликва на чувствата й. Женят се през 1992 г. и три години по-късно се ражда първото им дете, Амос, а след още две години на бял свят идва и вторият им син, Матео.

В годините преди развода им през 2002 г., когато съпругът й вече е известно име на музикалната сцена, Енрика всячески се опитва да избягва светлината на прожекторите и още повече обективите на папараците. Има и друга причина за необщителното й поведение. Амос е изключително “трудно” дете и не допуска почти никого в собствения си свят, затова и майка му се опитва всячески да му спести неудобството да бъде сред много хора.

Никой така и не разбира защо семейството се разпада, но в едно от редките интервюта, които Енрика дава години по-късно, тя намеква, че основната причина за развода им са многобройните изневери на Андреа.

След раздялата тя заедно с момчетата се премества да живее в шармантното тосканско градче Форте дей Марми. Певецът също купува имот там, всъщност цяла сграда, която някога е била хотел, и заживява в нея, защото не иска да бъде далече от децата си.

Моногамията може да бъде и хубаво нещо

Казват, че когато истинската любов дойде, човек ще я познае по това, че тя не тежи, не изисква, не напряга, защото е толкова естествена, колкото и дишането. Такава любов се появява в живота на известния тенор, когато е на 44.

Тя е свежа 18-годишна девойка, която на частно парти във Ферара го заговаря така: “За мен е чест да се запозная с вас, маестро.” Името й е Вероника Берти и още от първия миг, когато Андреа чува гласа й, долавя парфюма й и усеща нежния допир на кожата на ръката й, той е влюбен както никога преди това.

Въпреки сериозната възрастова разлика любовта между двамата процъфтява и знаменателното в случая е, че Вероника по магически начин успява да “излекува” тенора от склонността му към безразборен секс до степен, че да признае публично: “Тя ме накара да открия моралната благодат, която носи със себе си моногамията.”

От своя страна любимата на Андреа не се свени да признае: “Голяма късметлийка съм, понеже попаднах на такъв романтик като него. Още пазя негови мейли от началото на връзката ни, някои от които са страшно поетични, написани в рими, а други са с направо неприлично съдържание. Обаче на мен всичките ми харесаха.”

Да се изправиш срещу вятъра с разперени ръце

Въпреки че двамата се женят на 21 март 2014 г., Бочели твърди, че бракът им е започнал в онзи вълшебен момент през 2002-а, когато за първи път е зърнал Вероника, а тя със страхопочитание се е обърнала към него с “маестро.”

Бочели и Берти се оказват една от малкото късметлийски двойки, при които възрастовата разлика не е проблем, а предимство. “Да се женим за много по-млади жени е наша семейна черта, “ казва Бочели. “Освен това аз съм много религиозен, а, както знаете, има много библейски двойки с голяма възрастова разлика.” За разлика от предишната съпруга, новата буквално диша музиката. Освен че живо се интересува от кариерата на мъжа си, тя често изпълнява парчета заедно с него.

Така например през 2012-а, годината, в която се ражда дъщеря им, Вирджиния, двамата правят дует, изпълнявайки италианската версия на популярната любовна песен “Something Stupid,” а видеото събира милиони гледания. 

Точно на втория рожден ден на дъщеря им през 2014-а двойката официално си разменя брачни клетви в храма на Мадоната от Монтенеро в Тоскана.

Днес семейството живее в имението във Форте дей Марми. Андреа заедно с брат си, Алберто, отглеждат грозде в собствени лозя в областта Лаятико. Оценявано от енолозите като вино с изключително високо качество, семейство Бочели успешно го продава под собствения си фамилен бранд.

В едно скорошно интервю пред Vanity Fair Андреа Бочели сподели: “Тя е жената на моя живот. Години наред с нея заедно посрещахме трудностите, изправяхме се срещу вятъра с разперени ръце, живяхме в пълен синхрон 24 часа в денонощието. И ден днешен с всеки изгрев на слънцето си казваме, че искаме така да си остане – да бъдем завинаги заедно, рамо до рамо.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Андреa Бочели и Вероника Берти – любовта може да е сляпа, но сърцето вижда всичко

Повече информация Виж всички