В каменната ера дори целувките са били опасни

| от |

Каменната епоха е била труден период. Освен свирепите хищници, безпощадното време и непрестанната борба за храна, я е имало и постоянната смъртоносна заплаха от бактериално отравяне от храна, замърсена вода и – колкото и да е странно – целувки.

В ново проучване учени от Стокхолмския университет и Шведския природонаучен музей разглеждат патогенните микроби, които са се срещали в Скандинавия през каменната ера. Те правят това, като анализират микробиома на 38 души, някои от които от древни общности на ловци, а други – от неолитни земеделски селища.

Така идентифицират общо 660 микробни вида. Едни от най-разпространените са Yersinia enterocolitica и Salmonella enterica – две бактерии, които често се свързват с хранителни отравяния от недостатъчно сготвено месо или храна, замърсена с изпражнения.

Днес хранителното отравяне често се разглежда като краткотрайно (макар и много неприятно) заболяване, но все още всяка година в САЩ от него умират около 3000 души. През каменната ера, хилядолетия преди антибиотиците и съвременната медицина, то е било доста по-неприятно.

„Случаят със Salmonella enterica по-специално показва колко трудно положение може да се създаде. В един гроб от културата Бойна брадва, т. нар. бергсгравен (Bergsgraven) в Линкьопинг, открихме двама заразени, които може би са умрели от заразата. Salmonella enterica и други бактериални заболявания, които открихме в индивидите, днес са лесни за лечение с антибиотици, но тогава са били фатални“, казва в изявлението си авторката на изследването Нора Бергфелд от катедрата по зоология в Стокхолмския университет.

Друг често срещан бацил сред пробите, е Neisseria meningitidis – бактериалният вид, отговорен за менингококовите заболявания. Около 10% от населението имат тези бактерии, които живеят безвредно в гърлото и носната им кухина.

Тя обаче може да доведе до тежки заболявания при някои хора, например при тези със слаба имунна система. През 2022 г. смъртоносен взрив на менингококова болест, причинена от Neisseria meningitidis, обхваща група гейове и бисексуални мъже във Флорида.

Тя се разпространява чрез близък контакт с хора, които са носители на бактерията. Това може да включва просто живеене в една и съща къща с човек с инфекция, въпреки че е тясно свързано с пряк контакт с орални секрети на заразено лице.

Установено е, че един от древните индивиди в проучването също е бил заразен с Yersinia pestis – бактерията, която причинява чумата. Въпреки че може да се предположи, че чумата е била най-сериозната опасност за скандинавците от каменната епоха, изследователите установяват, че хранителните заболявания са били много по-разпространени – и следователно може би по-проблематични.

„Колкото повече хора са контактували, толкова повече са били възможностите да се заразят взаимно. Но дори и да се натъкнем на бактерии с потенциал да засегнат обществата, като например Yersinia pestis, в това изследване най-значими са инфекциите, разпространявани чрез храната“, обяснява Андерс Гьотерстрьом, друг от авторите на изследването и професор по молекулярна археология в Стокхолмския университет.

Менингококовата болест не е била единствената болест, която хората са разпространявали в древното минало с целувки. Хиляди години по-късно в древна Месопотамия писмени източници показват, че целуването е било част от интимния социален живот преди около 4500 години. При цялото това целуване се появява вирусът на herpes simplex 1 – досадният вирус, който причинява херпес – който сега заразява около 3,7 милиарда души, 67% от световното население.

 
 
Коментарите са изключени за В каменната ера дори целувките са били опасни

Повече информация Виж всички