shareit

Уан Ман – първият комунист на Китай

| от |

7 октомври 23 г. пр. Хр. Имперската китайска армия, сила от 420 000 души, е напълно победена. Девет генерала, изпратени да ръководят корпус от 10 000 елитни войници, са отблъснати от бунтовническите сили. Последните налични войски – осъдените, освободени от местните затвори, бягат. Три дни по-рано бунтовниците превъзмогват защитните сили на голямата столица на Китай, Чанан; сега, след няколко кървави битки, те са пред стените на частния комплекс на императора.

Дълбоко в безкрайния си дворец император Уан Ман чака смъртта. В продължение на 20 години, откакто за първи път обмисля свалянето на остатъците от династията Хан, узурпаторът Уан се принуждава да спазва нечовешки график – работи през нощта и спи на бюрото си – докато се опитва да преобрази Китай. Когато бунтът срещу него обаче набра сила, императорът изглежда се отказва. Той се оттегля в двореца си и вика магьосници, с които да си прекарва времето, пробвайки различни магии; той започва да дава странни, мистични имена на своите армейски командири: „Полковникът, Който Държи Голяма Брадва, За Да Отсече Мокро Дърво“ е едно от тях.

Подобни ексцесии изглеждат нетипични за Уан, който изучава Конфуций и е прочут с аскетизма си. Нумизматикът Роб Тай, който направи проучване за царуването на императора, смята, че той е отчаян. „Честно казано, моята собствена оценка е, че през по-голямата част от този период той е бил под влиянието на наркотици“, пише Тай. „Знаейки, че всичко е изгубено, той решава да избяга от реалността, търсейки няколко последни седмици удоволствие.“

Когато бунтовниците нахлуват в двореца му, Уан е в императорския харем, заобиколен от трите си Първи Дами, девет официални съпруги, 27 подбрани „красавици“ и техните 81 прислужници. Отчаяни служители го убеждават да се оттегли с тях във висока кула, заобиколена от вода в центъра на столицата. Там хиляда души, лоялни на императора, са направили последно укрепление пред армиите на възродения Хан, отстъпвайки стъпка по стъпка нагоре по стълби, докато императорът е в ъгъла на най-високия етаж. Той е убит в късния следобед – главата му е отрязана, тялото му е разкъсано на парчета от войници, а езикът му е отрязан и изяден от негов враг. Дали докато умира, той се чуди как се е стигнало до тук, как опитите му за реформа успяват да разпалят цял народ? Дали му се струва иронично, че селяните, на които се е опитал да помогне – с програма, която изглежда толкова радикална, че някои учени я описват като социалистическа, дори „комунистическа“ – за първи път се обръщат срещу него?

Уан Ман може би е най-противоречивият от стоте или повече императори на Китай. 14-те години на управление на императора могат да бъдат разделени на две части: 8 години драматична реформа, последвана от 6 от ескалации и бунтове. През първият период се прави опити за преработка на цялата система на имперско управление, въпреки че дали императорът възнамерява да върне Китай в дните на полулегендарната династия Джоу, която управлява Китай преди Хан, или да въведе собствени радикални политики, все още е обект на дебати. През вторият период става катаклизъм, известен като Бунт на червените вежди – опит на отчаяните и по същество консервативни селяни да обърнат някои от по-рисковите реформи на Уан). Хан се възобновява, а около 25 милиона души – може би половината от общия брой китайци по това време – умират.

Всеки опит за оценка на царуването на Уан е труден. Узурпаторите рядко се радват на добро мнение, но Китай винаги е третирал своите бунтовнически владетели по-различно. В имперските времена се смята, че всички императори управляват благодарение на „небесния мандат“ и следователно самите те са небесните синове, почти божества. Напълно възможно е обаче този мандат да се загуби. Явления като комети и природни бедствия могат да се тълкуват като предупреждение от небето към владетеля да се поправи. Всеки император, който впоследствие губи престола си във въстание, се разбира като да е изгубил одобрението на небето. В този момент той става нелегитимен и неговият наследник, колкото и смирен да е произходът му, поема позицията на Син на Небето.

От гледна точка на китайската историография обаче, императорите, които губят престолите си, изначално никога не са били легитимни и техните истории ще бъдат написани с цел да демонстрира как те нямат необходимите добродетели за един добър управляващ. Уан Ман предизвика опустошителна гражданска война, която завършва с голяма част от империята обърната срещу него. Поради това, подчертава историкът Клайд Сарджент, той „традиционно е смятан за един от най-големите тирани и деспоти в китайската история“. Нито един ред от което и да е официално свидетелство на неговото царуване не разглежда политиката му като обоснована или положителна. Дори описанието на неговите физически характеристики отразява неприязън – както отбелязва Ханс Биленщайн, Уан „е описан с голяма уста и без брадичка, с изпъкнали очи с блестящи зеници и силен дрезгав глас.“

Съвсем наскоро обаче Уан Ман премина през значителна преоценка. Това става през 1928 г. и публикуването на проучване на Ху Ших, известен учен, който по това време е китайски посланик в Съединените щати. Според Ху, династията Хан най-много заслужава осъждане, защото произвежда „дълга редица изродени шпиони“. Уан Ман, от друга страна, живее просто, размишлява дълбоко и е „първият човек, спечелил империята без въоръжена революция“. Нещо повече, Уан национализира земята на своята империя, разпределя я еднакво на поданиците си, намалява данъците върху земята от 50% на 10% и е като цяло „откровено комунистически“ – забележка, която Ху изказва като комплимент.

Описанието на Ху Ших на Уан Ман е силно критикувано, откакто го е написал, а какво императорът наистина е мислил или е възнамерявал по време на своето царуване е почти невъзможно да се разбере поради недостига на източници. С изключение на няколко монети и шепа археологически останки, всичко, което се знае за Уан, се съдържа в официалната му биография, която се появява в глава 99 от „Историята на династията Хан“, съставена малко преди 100 г. сл. Хр. Това е един доста дълъг документ – най-дългата от всички имперски биографии, оцелели от този период – но по своята същност той е неумолимо против узурпатора-император. И още по-лошо – докато Историята ни казва много за това, което е направил Уан, ни казва и много малко за това защо го е направил. По-специално, той не проявява реален интерес към неговите икономически политики.

 
 
Коментарите са изключени за Уан Ман – първият комунист на Китай

Повече информация Виж всички