shareit

Уайти Бълджър: Войникът от ВВС на САЩ, който стана бос на престъпна банда

| от |

20 век е ерата на мафиотите в Америка и малцина са по-известни от Джеймс „Уайти“ Бълджър. Лидерът на небезизвестната банда Уинтър Хил прекарва голяма част от кариерата си на улицата. Преди дните си като лидер на банда обаче Бълджър за известно време е във военновъздушните сили на САЩ.

James J. Bulger - 1959 mugshot

Уайти има проблемна младост

Джеймс „Уайти“ Бълджър е роден в Масачузетс през 1929 г. Баща му, синдикален служител и докер, губи ръката си при злополука, което отвежда семейството в бедност. Когато социалният жилищен проект Мери Елън МакКормак отваря врати, семейство Бълджърс се премества в отрудения район в Южен Бостън.

Въпреки положението си, братята на Бълджър, Джон и Уилям, се отличават в училище. За разлика от тях обаче той изпитва отвращение към образованието и предпочита да прекарва времето си по улиците. Бълджър също не обича да бъде наричан „Джим“ или „Джими“, но няма нищо против да бъде наричан „Уайти“ – прякор, появил се заради русата му коса.

Уайти Бълджър бързо си създава репутация на едно от най-жилавите деца в района и е особено умел в уличните битки; на него започва да се гледа като на човек със светло бъдеще в света на организираната престъпност. Първият му арест е идва на 14-годишна възраст – за кражба – а скоро след това се присъединява към бандата на Шамрокс.

Последват още арести – за фалшифициране, нападение и въоръжен грабеж.

Поради младата си възраст по това време Уайти е осъден да иде в поправителен дом за непълнолетни. Когато навършва 18 години, му е дадена възможността да напусне улиците и да се присъедини към ВВС на САЩ. И той се възползва като постъпва на служба през 1948 г.

Във военновъздушните сили обаче Уайти Бълджър не си прекарва добре.

Някои проблемни младежи, които се озовават в американската армия, се повлияват от дисциплината и в крайна сметка се подобряват. Това не се случва с Уайти. Разположен в базата Смоки Хил, Канзас, той постоянно се въвлича в беди и заради честите битки е арестуван.

През 1950 г. младежът от Бостън е задържан и за бягство от армията. Той издържа още две години в служба, преди военновъздушните сили да се откажат от него през 1952 г. и да го изпратят у дома в Масачузетс.

Обратно в Бостън, Бълджър се връща към престъпния си живот. Четири години след службата му в армията, той е откаран във федерален затвор в Атланта за задигане на камион, където твърди, че става тестови обект в скандално известната програмата на ЦРУ MK-ULTRA. По-късно Бълджър е преместен във федералния затвор Алкатраз в Калифорния. Преместен е отново, по-късно в присъдата си, а излиза на свобода през 1963 г.

Бълджър ще извърши много престъпления, преди да се върне в затвора.

След като е освободен от Алкатраз, той поема ангажимент никога да не се връща в кафеза отново. В продължение на няколко години силата му продължава да расте в района на Бостън и до средата на 80-те години бандата на Уинтър Хил достига своя връх.

Групата се занимава с лихварство, залози, отвличане и изнудване. Бълджър се въздържа собствено да търгува с наркотици, но няма проблем да тараши наркодилърите; това може би е била най-доходоносната му практика.

Почти през цялото време, докато е начело на банда в Бостън, той си сътрудничи с ФБР.

Агент Джон Конъли успява да привлече гангстера през 70-те години и връзката със сигурност е симбиотична и за двамата. Конъли става изгряваща звезда в бюрото, въпреки че е съден и осъден за корупция през 2002 г.

През 1994 г. Джон информира Уаити за предстояща атака на работна група, включваща членове на полицията в Бостън, Агенцията за борба с наркотиците (DEA) и щатската полиция на Масачузетс. Близо две десетилетия той се укрива, но в крайна сметка е арестуван през юни 2011 г. и е осъден по 31 обвинения, а по-късно е убит в затвора през 2018 г.

Публичен образ и памет

Историята на Уайти Бълджър определено е от тези, които Холивуд иска да разкаже. „The Departed“ (2006) на Мартин Скорсезе е адаптиран от хонконгски филм от 2002 г., озаглавен „Internal Affairs“. Скорсезе обаче базира героите си на бандата Уинтър Хил и връзката на Бълджър с ФБР. Главният герой, преименуван на Франк Костело, е изигран от Джак Никълсън.

Друг филм, „Black Mass“ от 2015 г., е директно за Бълджър и бандата му. Той е изобразен от Джони Деп – но по-късно мафиотът се обявява против пускането му, заявявайки, че няма да го гледа.

 
 
Коментарите са изключени за Уайти Бълджър: Войникът от ВВС на САЩ, който стана бос на престъпна банда

Повече информация Виж всички