shareit

Сър Кристофър Лий изигра всяко зло на екрана, обиколи света и никога не изневери на себе си

| от |

Някои актьори са родени, за да бъдат злодеи. Просто не можем да си ги представим в друга роля. Киното, като едно от признатите изкуства, често създава абсолютно противоположности. Имаме Джим Кери, незаменим комик от класа, който под всяка усмивка крие огромна тъга и позволи на една индустрия да го погълне и заличи и не случайно прекарва последните години в търсене на себе си. Будистите казват, че всеки носи по един дявол в себе си, поел цялото управление на тялото.

Сър Кристофър Лий почина на 7 юни 2015 г. и за 93 години успя да създаде класа, която просто не може да бъде надмината и най-вероятно няма да бъде, поне в следващия век. Индустрията се промени, а с нея дойде и носталгията за кино, което носи някакъв смисъл и не ни изпраща във фантастичните светове на супергерои. Старата школа знаеше как да докосне човешкото в зрителя. Убеждава ни, че всичко е истинско и възможно, истинско е, защото спокойно може да се случи и на нас, да си го представим, да се поставим в обувките на протагониста и антигониста.

Кристофър Лии изиграва всички познати и непознати чудовища. В 30-те си години е най-черният граф Дракула, след това ще бъде мумия, чудовището на Франкенщайн, никой няма да го забрави като граф Дуку в Междузвездни войни или като Саруман. Ролите се допълват с герои като Распутин и дори ще намери роля в поредицата за 007. И нека не забравяме, че съдбата има чувство за хумор, при това доста голямо, когато говорим за този актьор. Неговата кариера започва съвсем случайно и за мнозина е дори инцидент. Младият Кристофър има брилянтно образование, подготвя се за дипломат, но нещо се обърква в самата система.

Баща му Джофри е герой от Първата Световна война. След като се връща от фронта и се захваща с комар, пропилявайки няколко години, кандидатката за съпруга е Естел, дъщерята на италианския маркиз де Сарцано. Кристофър се ражда в обществото на големите клечки в Лондон. Преминава през колежа Уелингтън, но внезапно решава да спре да се занимава с образованието си и бързо си намира работа като градски чиновник. С това решение докарва мизерна заплата, но поне е свободен.

Няма време, за да се самосъжалява или да мисли какво да прави. Втората Световна война идва с нови възможности и всеки млад мъж отговаря на дълга. Като много други, Кристофър заминава доброволец. Армията открива неговия потенциал, добро възпитание и знания, които може да инвестира в разузнаването.

Назначен е за офицер в кралските ВВС в Северна Африка, а след това работи и в Италия. Към края на войната е вторият офицер, който трябва да разследва военни престъпления. Най-вероятно точно тук покълва и грозната страна на злодеите в киното. Да срещнете зверствата, извършени от човек и след това да изследвате всичко до най-малката подробност, това са предизвикателства, без които просто не може да избягате.

Понижен е в лейтенант, което носи психологическа травма. Не успява да стане и пилот, което също е едно жестоко разочарование. По всичко личи, че изкуството дори не е в полезрението му. Единственият плюс, който Кристофър притежава е дълбок баритонен глас, трениран за пеене, но не и за актьорско майсторство. Италианската жилка в неговият род ще помогне за развитието и по-точно това ще бъде неговият влиятелен роднина Николо Карандини. Като собственик на авио компания, същият успява да се срещне със собственика на Two Cities Films – Филипо дел Гуидес.

Под натиска на роднината, Кристофър подписва 7-годишен договор като човек, който може да забавлява групи. Мнозина се чудят защо някой изпраща човек, който е твърде висок, за да бъде актьор – да това също е фактор назад във времето.

Въпреки височината и по-изтънчената визия, Лий ще играе в „Тримата мускетари“, ще бъде Рамзес II в „Мойсей“, получава роля като тамплиер и още много други. По същото време и обществото започва да се радва на новия жанр страшни филми, които не само са завладяващи, но и носят тръпка и майсторство от изиграването. За да подобри актьорската си игра, Лий ще се запише в училище за таланти, където ще инвестира около 6 месеца в годината, за да репетира и подобрява себе си пред камера.

Отказва се завинаги от театъра, където така или иначе вижда една много тежка завеса. От училището ще се научи да се дуелира с мечове, което е полезно за киното. От първата малка роля през 1948 г. до 1958 г. неговото присъствие ще бъде на малки и скромни роли, които няма да предоставят големи успехи, но никой не е станал герой в самото начало. Филмът, който полага първия камък в една дълга и много страшна кариера, е Дракулът от 1958 г. Самият филм струва около 82 000 паунда, но носи печалба от 26 милиона паунда. За това участие актьорът ще получи сумата от 750 паунда.

Не е много, но и това е добро начало. Онези, които са имали честта да рaботят с него, признават, че е трудно да станат приятели. Кристофър е дръпнат, но винаги е професионалист, който знае ролята си и винаги има одобрението на сценаристи и режисьори. Тук идва и първата голяма грешка, Лий ще се откаже от вампирското потекло и то в епоха, когато киното започва да преследва всякакви специфични абсурди. Обратно на пазара, започва да търси всяка следваща роля, която може да получи. Не успява да намери работа в родината си, но във Франция, Испания, Италия и Германия е предпочитан.

Понеже знае езиците и може да говори без акцент, колегите не трябва да променят гласа му. Той е първият актьор, който ще изиграе ролята на Шерлок Холмс и след това на брата на популярния детектив – Майкрофт. Получава роли на нацистки офицер, западен стрелец и дори пират, с които да обогати портфолиото с възможности. Приятели и колеги ще го съветват да не дава много интервюта, но славата е сладка, докато някой не реши да върне лентата и да напомни за Дракула и опитите му да открие ново призвание зад камерата. Едва след ролята му в „The Man With the Golden Gun“ от 1974 г., Лий ще напусне Великобритания и ще се отправи в Холивуд. Отново е попарен от обещанията за кариера и бързо развитие.

От една страна трябва да се опита да превъзмогне провалът на филма „Airport 77“. През 70-те години ще има зад гърба си повече от 40 работи. Ще бъде рицар, магьосник, убиец и всякакво друго зло, което киното потърси. Стивън Спилбърг забелязва таланта му и решава да даде роля на капитан на подводница във филма „1941“. Лий обожава публични екзекуции и точно по тази причина ще има възможността да разгледа електрически стол в САЩ, ще потърси изпълнителят на последната смъртна присъда в Англия, за да поговори за неговата кариера.

Посещава редовно музея на Скотланд Ярд, но винаги когато има работа в Европа, продължава да приема най-различни приключения. Озовава се в студия във Франция, Италия, Испания, Германия, Балканите и дори Русия. Участва във филми в Пакистан и Нова Зеландия.

С началото на новото хилядолетие ще открием, че един стар почитател на фантастиката ще потърси неговите услуги. Въпросният се казва Джордж Лукас и след доста чакане, феновете на Star Wars ще имат един съвършен злодей, който няма да достигне нивото на Вейдър, но пък ще ни покаже класа и умения, които трудно могат да се забележат сред новото поколение. Лий старее като виното и едва на 80 години ще започне да трупа своето богатство, приходите са от 6 цифри.

В една от всички биографии ще сподели, че е очарован от ролята на Джинхан. Участниците във филма не само виждат таланта, но признават, че има и много сериозна визуална прилика. По време на снимките ще бъде под постоянна охрана. Пресата е агресивна, а и не всички са съгласни със създаването на подобен филм. Пакистан ще се пречупи от критиките и ще изтегли финансирането си към края на проекта. Филмът излиза на бял свят и самият актьор е доволен от постижението, но не всеки е съгласен с изпълнената роля. Необходимо е време за публиката, за да може да оцени какво точно притежава, но това е напълно нормален факт за киното.

У дома Тим Бъртън ще предостави няколко малки роли. През 2011 г. актьорът ще получи награда за цялостно творчество. Във Франция е повишен в командир на изкуството и писателите, получава подобна награда от Берлин. През 2009 г. получава и рицарска титла. Сред други успехи ще открием, че е в книгата с рекорди на Гинес за най-много появи във филмови надписи – цели 244 на брой. За 93 години ще успее да бъде част от световната история, като ще се срещне с убийците на Распутин, за да може по-късно да изиграе същата роля. На 17-годишна възраст ще види и последният екзекутиран с гилотина във Франция.

През 50-те години се сгодява за Хенриета фон Росен, дъщерята на граф Фритц фон Росен. Графът никога не харесвал Лий и отказал да даде ръката на дъщеря си. По това време има само един човек, който може да прескочи бащата и това е кралят на Швеция. Лий отива при него и получава благословията. Освен кино, при него ще открием и творчество в метъл музиката. Неговият първи албум излиза през 2010 г. и е логично да се досетим, че по това време е на 88 години. „Charlemagne: By the Sword and the Cross“ печели награда „Spirit of Metal“ през същата година.

През 2012 г. Лий прави и коледен метъл албум – подходящ за всички, които са се изморили от Марая Кели и други познати творци. За 93 години този човек успява да стане шампион по фехтовка, пее в опера, говори шест езика и успява да постигне абсолютно съвършенство като голф играч. Какво е най-важното, което сър Кристофър Лий оставя на света като послание? Никога не се отказвайте и винаги преследвайте целите си, дори и на 88 години може да спечелите метал награда за нов албум.

В такива моменти остава да бъдем благодарни, че Кристофър Лий никога не погледна пътя на дипломат, а се насочи в една съвсем друга посока.

 
 
Коментарите са изключени за Сър Кристофър Лий изигра всяко зло на екрана, обиколи света и никога не изневери на себе си

Повече информация Виж всички