shareit

Сапармурад Нязов – никога не сте чували за този безумен диктатор

| от |

Чували сме много истории за диктатори, познаваме и много такива, все пак те не са толкова трудни за откриване. В последните месеци дори се заговори за диктатура и други не толкова красиви величини, които едно общество на елита. И въпреки наличието на толкова много светли примери, можем спокойно да заявим, че сме пропуснали един невероятен пример. Запознайте се с негово превъзходителство Сапармурад Нязов Турменбаши Велики, баща на туркменистанския народ, президент на страната, председател на кабинета на министрите и още много други. Впрочем това са официалните титли, с които човек е можел да се обръща към него, всяка друга можела да доведе до затвор, бой с пръчки или публичен линч.

Истината е, че Нязов се озовава на правилното място в правилното време – получавайки контрола на страна от третия свят, заредена с безумно количество петрол. Най-вероятно до последния си ден, владетелят така и не е можел да разбере какъв точно може да бъде мащабът на съкровището, което е имал на разположение. Това обаче не означава, че не се е постарал да злоупотреби с всичко, което има стойност.

Ако се чудите до каква степен се разширява лудостта и къде са границите на разума, най-вероятно няма да ги откриете на тази територия, но нека обясним какво наистина се случва. На първо място можем да забележим, че сменя книжовната дума за „хляб“ с името на майка си, прекръства месец септември на книгата, която пише и създава перманентна ледена сграда в средата на пустинята, за да докаже, че времето не може да го спре в нито един момент. С други думи, можем да говорим за един изключително луд, но и същевременно невиждан лидер на страна. Разбира се, достатъчно е да се разходим по острието на Фройд, за да обърнем внимание на някои много важни подробности в тази посока.

MARY, TURKMENISTAN

Сапармурад е роден на 19 февруари 190 г. и до днес може да се смята за един от най-лудите диктатори на XXI век. Имайте предвид, че той трябва да дели титлата с хора като Сталин и Хитлер, но в нашата класация спокойно може да се нареди в топ 5. Героят живее в изключително бедно семейство и скоро остава пълен сирак. Например ще открием, че баща му става жертва на нацистите. Неговата майка и всички роднини са погубени от жестоко земетресение в Ашгабат през 1948 г.

Единственият оцелял е 8-годишния Сапармурад, който успява да изпълзи през развалините, като това упражнение му отнема около 8 дена. Лекарите му дават обичаен рутинен преглед и след това го изпращат в съветско сиропиталище, позиционирано някъде в средата на Кавказ. Макар и животът там да е изпълнен с тежки и жестоки удари, както и сексуално малтретиране, той успява да оцелее. Едва ли има нещо по-страшно от това да преминеш през ада, да останеш сирак и след това да се превърнеш в бяла робиня на някого.

Практически всичко посочено се случва, макар и историята да пази архивите, но веднъж след излизането от приюта, туркменистанецът успява да завърши университет в Ленинград, да получи диплома за инженер и да започне работа в електроцентрала и след това да чертае планове за владичество и действие. И сме сигурни, че всеки друг го прави на работното си място, но ето каква е разликата между вас и този диктатор – той е достатъчно луд, за да изпълни плана.

И така на 45-годишна възраст, след доста сериозни търкания във властта, успява да заеме поста на свещен лидер. Заема твърдата позиция на комунист, унищожава всяка една конкуренция или критика от противниците си, понякога и самите противници си заминават, а след това изпълнява всичко, което е наредено от кораба-майка. През 1991 г. опитът за военен преврат срещу Горбачов се проваля, но това не пречи на Нязов веднага да обърне платната към демокрацията и да говори за открити политически и президентски избори.

 Êðåìëå ñîñòîÿëàñü âñòðå÷à Ïðåçèäåíòà Ðîññèè Âëàäèìèðà Ïóòèíà ñî ñâîèì òóðêìåíñêèì êîëëåãîé Ñàïàðìóðàòîì Íèÿçîâûì

Народът го е искал, което най-вероятно е така, но още при първите избори печели с 99.9% от мнозинството. Може би сме виждали подобни успехи в определени моменти. Понеже не може да чака, веднага си дава годишния медал за награда след изборите. Освен това създава асоциация на туркменистанци по света  – създава я с една единствена причина, да може да се нарича владетел на всички свои съграждани навсякъде по планетата. Освен това сменя името си на Туркенбаши – бащата на всички туркменистанци – и така започва едно дълго начало на края. Тук откриваме и една много важна задача – същият заявява, че в нито един момент страната няма да бъде част от каквито и да било съюзи и ще остане напълно неутрална. Нязов дори предава официалната си декларация на ОН и получава всичките 185 подписа. И след като всички граници са очертани, нека разберем какво точно следва. На първо място ще открием, че владетелят създава замък от злато и бял мрамор на стойност 60 милиона долара.

След като урежда лукса, започва да променя азбуката, използвайки латински букви, вместо кирилица. Сменя имената на месеци и дни от седмицата на свое име. Пренаписва историята като добавя принадлежност на най-различни герои, участващи в сътворяването на страната. Именуването не свършва до тук, защото ще прекръсти няколко училища, две летища, град, някои театри и кино салони, марка на водка, два вида одеклон, вид чай и метеорит на своето собствено име. Нарежда на всеки, който може да рисува, да окачи портрети с неговия лик в страната. Наредено е на всеки гражданин през цялото време да има флаг на своя балкон и никога да не го сваля, а в свободното си време успява да напише и нов химн на страната. И така всяко едно спортно събитие по света започва с песен, която ни разказва колко точно велик е бил Нязов.

Gurbansoltan-eje-statue-ashgabat

Получава пълния контрол над 3-те национални телевизии, като в някои моменти и трите показват само неговите речи, следователно няма дори бягство от ефира. Дори слага своя собствен лик за лого на каналите, но със златни нюанси. Нека не забравяме, че това е човек, който все пак има и „добри решения“ за страната си. Негово превъзходителство премахва смъртната присъда, а с нея лишава жителите от алгебра, физика, интернет, Хипократова клетва, библиотеки и свободно право да пътуват по света. Забранява записването на музика, пушенето и дъвченето на тютюн, брадите и не позволява на музикантите да пеят на плейбек по концертите, защото не се стараят достатъчно. Всяка една внесена кола трябва да бъде с десен волан, вместо с ляв, като процесът се извършва в Туркемнистан – любопитен факт е, че точно Хитлер решава да обърне посоките и най-вероятно това е бил мотивът на Нязов да промени тази практика.

Изненадващо не маха нито едно радио от автомобил, просто забранява да се използват. Забранява на жителите да притежават кучета в столицата, защото миришели лошо. Забранява поставянето на златни зъби и дава съвет, че ако хората искат да заздравят своята усмивка, могат да дъвчат сапун – твърдият вариант. Забранява на туркменистанките да носят грим, защото отдавна били достатъчно красиви и нямали нужда от него. И според легендата наистина са толкова красиви, че всеки един чужденец трябвало да заплати сумата от 50 000 долара еднократна такса, за да получи разрешение и право да се ожени за дамата. И след като животът потръгнал, а вече имало толкова много злато в резерв – най-вероятно от златните зъби, диктаторът наредил да се правят още много негови златни статуи.

Туркменбаши бил скромен човек, не всички статуи и паметници били с неговия лик, някой били на родителите му. Черешката на тортата е създаването на туркемнистанската история, която в този случай е изцяло фабрикувана и няма нищо вярно в нея. Туркемнбаши казва, че неговият народ е бил първия поканен в ковчега на Ной и най-вероятно същият артефакт се криел някъде в пустинята на страната. И понеже се занимава с дописването на книги, най-накрая решава, че заслужава и държавната награда по литература. Точно по тази причина изпраща книги до всички училища, като ги включва задължително в учебната програма. За да бъде сигурен, че ще се научат, той добавя въпроси от книгите в последния изпит на шофьорските курсове.

През 2006 г. същият човек заявява, че всеки негов сънародник, който прочете неговите религиозни книги три път от кора до кора, автоматично влиза в рая. Практически Туркемнистан не просто владее света, той има връзки с всевишния. Осъзнавате, че ако този текст попадне в ръцете на диктатора, най-вероятно никой няма да може да разкаже за него – дарбата на свободното слово ще бъде отдавна изгубена. За да бъде още по-абсурдна цялата картина, той нарежда неговата книга да стои до Корана. Проблемът обаче е, че повечето духовни лидери вече не приемали подобни абсурди и Нязов ги послушал.

Het_grootste_standbeeld_van_Turkmenbashi_(3406778102)

Никога не поставил книгата си до свещената книга на мюсюлманите, но същевременно решил да не остави място и за нея, след като унищожил редица храмове. Плаща луди пари на руснаците, за да може неговата книга да излети в космоса и скоро по новините да излезе вестта, че е успял да покори и космоса със своята мъдра мисъл. В центъра на Туркеминстан може да откриете копие на огромната книга под формата на статуя. Всяка вечер този паметник се отваря в 8 часа и пуска запис на различен пасаж от книгата. Един ден наистина му станало скучно, до степен, в която решава да си построи леден замък в центъра на пустинята Кара Кум. Туркменбаши дори заявил, че ще позволи на жителите да се научат да карат кънки. Истината е, че наистина успява да вдигне леден замък, но никой не може да ви каже как точно. Подозираме, че агрегатите работят доста сериозно за поддържането му. Сигурно си мислите, че е и невероятен злодей, който най-вероятно може да бъде обесен от всеки втори, ако нямаше охрана, но грешите.

Истината е, че Туркменбаши, въпреки някои очевидни лудости, успява да спечели любовта на народа си. Логично е, все пак противниците получават доста тежки и сериозни санкции, но не трябва да забравяме и още една подробност. След като страната се намира на най-голямото природно находище на природен газ, икономиката се повишава до 85% с помощта на търговия. Успява да донесе на своите жители чиста вода, бензин, електричество, природен газ и дори сол. След това насочва част от средствата за създаването на нови култури и обявява втората събота на август за ден на пъпеша. Има и други случаи, при вторите избори, когато Туркемнбаши пътува до парламента, неизвестен човек стреля по автомобила му. До днес се смята, че това е било оркестрирано от самия диктатор, като след това единствената опозиция се озовава в затвора.

800px-Turkmenistan_10,000_Manat_1996_UNC_Banknote

За капак на всичко, изборите минават с 99.99% подкрепа за Нязов. Противникът е освободен от затвора, но само ако успее да напише две книги – едната за заговора за убийство, а другата с обяснение колко велик е настоящия владетел. Следващият случай е в момент, когато хора разпространяват листовки със съмнения относно величието на диктатора. Веднага е мобилизирана полицията, а след нея и жандармерията, но никой не успял да открие извършителите.

В национален ефир Сапармурад ги уволнява в ефир. След близо 20 години в мъки, Нязов най-накрая умира от сърдечен удар през 2006 г. Като не трябва да забравяме, че дори има създадена златна гробница за тялото му. Какво се случва след това с империята? Наследена е от неговия зъболекар – никога не се отказвайте от зъболекарите, те са изключително ценни. Съпругата и децата получават около 2 милиарда долара, които са изпрани в немски и швейцарски банки, следователно и те не са чак толкова зле.

Записвайки тези редове не трябва да забравяме и още една много важна подробност, очевидно този човек е чистото вдъхновение на Саша Барон Коен за създаването на емблематичния филм „Диктаторът“.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Сапармурад Нязов – никога не сте чували за този безумен диктатор

Повече информация Виж всички