Извънземен ли е Мистър Бийн

| от |

Мистър Бийн, със своите безсловесни скечове, се превърна в икона и международен феномен през 90-те години на миналия век.

И все пак, през петте години на излъчване на сериала в 14 епизода, научаваме много малко за самия г-н Бийн (изигран от Роуън Аткинсън). Не срещаме никого от семейството му, не е ясно какво работи и дори първото му име остава загадка.

Загадъчният му характер и необичайно поведение всъщност карат някои хора да предполагат, че мистър Бийн може би не е от тази земя. Възможно ли е това?

Тази теория датира от времето преди първото излъчване на сериала в интернет и се дължи отчасти на началните надписи, в които той пада от небето. Един алтернативен вариант е, че той е ангел, изгонен от небето – хоровата музика по време на сцената се смяташе за доказателство. (Всъщност латинският текст, който се пее от хора, е „Ecce homo qui est faba“, което се превежда като „Ето, човекът, който е боб (игра с името му – bean – боб)“).

Идеята, че той е извънземен – макар и по-малко вероятна от тази, че е просто много странен човек – поне за някои хора изглежда много убедителна: това, че не е човек, би обяснило защо привидно не разбира добре основни понятия, винаги се държи по толкова странен начин и се мъчи да се свърже с други хора. Да носиш едни и същи дрехи през цялото време, да монтираш ключалка в стил „хамбар“ на вратата на колата, да действаш извън рамките на човешката логика, да нямаш съпричастност към възрастните – всичко това допълва дръзкото предположение.

Теорията е и донякъде, макар и не съвсем, потвърдена от анимационния филм “ Мистър Бийн“: В един от епизодите той се сблъсква с двойник на себе си, който се оказва извънземен – един от многото двойници на Бийн в НЛО. Дали анимационния сериал е създаден по каноните на оригинала обаче подлежи на дебат.

Въпреки всичко вероятно е разумно да се каже, че легендите за г-н Бийн не са особено задълбочени. Макар самият Аткинсън да признава, че героят има „извънземен аспект“, той е вдъхновен много повече от комедийния му идол Жак Тати и неговия персонаж г-н Юло – странен човек, разбира се, но все пак човек.

Подобно на вдъхновителя си, Мистър Бийн вероятно също е просто странен човек, който е перфектно адаптиран от създателите си (Аткинсън и режисьорът на „Наистина любов“ Ричард Къртис), за да подхожда и допълва несравнимите физически комедийни умения на актьора.

 
 
Коментарите са изключени за Извънземен ли е Мистър Бийн

Повече информация Виж всички